zaświadczenie lekarskie - Ośrodki Wsparcia

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 06 sty 2012, 4:56

ANIU II, ale tego nie rozumią terapeuci, pracownicy ŚDS, że to OPS czy PCPR wydaje decyzje i później tłumaczy się z niekompletnej dokumentacji przed kontrolą Urzędu Wojewódzkiego.
Problem polega na tym, że logika jest inna a przepisy inne.
A tak poza tym to o czym my wogole dyskutujemy ? Żaden pracownik ŚDS nie kompletuje dokumentacji potrzebnej do wydania decyzji kierującej, tylko robi to Ośrodek Pomocy Społecznej.
Żadnemu pracownikowi SDS nie ujmuje kompetencji. Mam do Was wielki szacunek, ale to nie Wy jesteście od dokumentacji. Rozporządzenie to wyraźnie wskazuje.
~Maciek

Napisano: 06 sty 2012, 14:39

Zeby było jasne, mi nie chodzi o to, że co miesiąc trzeba donosić zaświadczenie lekarskie lekarza rodzinnego.
Chodzi mi to, że przy skierowaniu, pracownik ops robiąc wywiad zbiera dokumentacje w tym równiez konieczne zaświadczenia lekarskie. Ale do takiego wniosku o skierowanie nie może mieć zaświadczenia lekarskiego z przed 2 lat, tylko aktualne w chwili zbierania dokumentacji. W przypadku wydawania decyzji kierujących na następny okres, nie musi być aktualnych zaświadczeń, tylko opinia zespołu terapeutycznego.
Mam nadzieje, że teraz sie rozumiemy.
~Maciek

Napisano: 14 sty 2012, 0:00

Dzwoniliśmy w tej sprawie do nadzoru. Powiedziano nam, że należy podczas przedłużania okresu pobytu przed wydaniem nowej decyzji poprosić klienta o nowe zaświadczenia jeżeli zmianie ulegl stan zdrowia. Np pani po 2 latach terapii, ostatnio pogorszyło się jej zdrowie, pojawiły się nowe przykurcze. Pr. soc. MOPS prosi o aktualne zaświadczenie od lekarza rodzinnego, czy osoba może w dalszym ciągu uczestniczyć w zajęciach i być bezpiecznie dowożona.
Myślę, że skoro nie ma w tej sprawie przepisów bezwzględnych, należy postępować z zaświadczeniami wg logiki i konkretnej potrzeby. My tak postępujemy i jest dobrze.
~Jarek

Napisano: 21 sty 2015, 12:02

dzisiaj otrzymałam wniosek o umieszczenie w ŚDS , zostały dołaczone kopie zaświadczeń lekarskich z V/2014, nie wiem czy osoba wnioskująca powinna przynieść aktualne i oryginalne zaświadczenia? proszę doradźcie
ankaw
Stażysta
Od: 15 gru 2014, 11:45
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2015, 19:10

U nas zaświadczenie od lekarza rodzinnego i psychiatry lub neurologa przy wydaniu lub przedłużeniu decyzji, decyzje wydawane są na rok czasu, oprócz pierwszej która jest na trzy miesiące.
Joaśka 36

Napisano: 02 lut 2015, 21:06

ankaw pisze:dzisiaj otrzymałam wniosek o umieszczenie w ŚDS , zostały dołaczone kopie zaświadczeń lekarskich z V/2014, nie wiem czy osoba wnioskująca powinna przynieść aktualne i oryginalne zaświadczenia? proszę doradźcie
Przy przyjęciu zawsze dajemy aktualne i oryginały. Dzięki Bogu przy przedłużaniu już nie trzeba :)
Grześ

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x