Zaświadczenie lekarskie przy umieszczaniu w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 mar 2023, 14:44

Dostałam dokumenty dotyczące umieszczenia dziecka w dps dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie. W tych dokumentach nie mam żadnego zaświadczenia lekarskiego, w którym byłby zaznaczony konkretny typ domu. Postanowienie sądu jest ogólne (zezwolić opiekunowi na umieszczenie w dps). Czy potrzebuje zaświadczenie od lekarza czy nie ? jak myślicie ? GOPS twierdzi, że mi nie da zaświadczenia bo innego typu domu dla dzieci nie ma jak tylko "dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnej intelektualnie" i nie wiem już co robić/
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 13 mar 2023, 15:22

Jeśli sąd nie określił dokładnie, to moim zdaniem trzeba poprosić o uzupełnienie w postaci zaświadczenia lekarskiego o stanie zdrowia osoby ubiegającej się o skierowanie do dps. Powinno też być zaświadczenie psychologa, ale w przypadku kierowania dzieci do dps zawsze jest uboga dokumentacja. W myśl art. 56 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej domy pomocy społecznej, dzielą się na określone typy domów w zależności od jednostki chorobowej osoby kierowanej. I nie ma znaczenia, że dla dzieci jest tylko jeden typ w ustawie.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 13 mar 2023, 15:48

No właśnie mówiłam do ośrodka że potrzebuję zaświadczenia lekarskiego o stanie zdrowia osoby ubiegającej się o skierowanie do dps + zaświadczenie od psychologa. Tylko GOPS pyta się mnie na jakiej podstawie ja tego żądam :/ bo nigdzie nie jest to napisane. I utknęłam :/
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 13 mar 2023, 23:06

No to ja zawsze w tym momencie powołuje się na ten art. 56, iż domy pomocy społecznej, dzielą się na określone typy domów w zależności od jednostki chorobowej osoby kierowanej. I mają mi to ogarnąć zaświadczeniami.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45

Napisano: 26 kwie 2023, 9:15

Organ wydający decyzję o umieszczeniu w domu pomocy społecznej pozostaje związany decyzją ostateczną w sprawie skierowania do DPS i należy to rozumieć w ten sposób, że jest jedynie zobligowany do zbadania, czy wskazany w decyzji kierującej dom pomocy społecznej istnieje oraz czy są w nim wolne miejsca (por. Maciejko Wojciech, Zaborniak Paweł, Ustawa o pomocy społecznej. Komentarz, wyd.IV, LexisNexis 2013 oraz komentarz do art. 56 ustawy o pomocy społecznej, Kopania 2016, Legalis CH Beck).

Z powyższego wynika, że w toku postępowania zmierzającego do wydania decyzji o umieszczeniu zainteresowanego w domu pomocy społecznej nie jest badana kwestia prawidłowości wskazania konkretnego domu pomocy społecznej, do którego nastąpiło skierowanie. Organ umieszczający jest związany decyzją organu kierującego (zob. wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 11 kwietnia 2019 r., III SA/Kr 318/19, CBOSA).

Zauważyć należy, że powodem wydania rozstrzygnięcia o odmowie umieszczenia Skarżącego w Domu Pomocy Społecznej P. było skierowanie go do nieodpowiedniego typu domu pomocy społecznej.
Tym samym organy orzekające w niniejszej sprawie w istocie dokonały oceny prawidłowości ostatecznej decyzji o skierowaniu do DPS, co pozostaje w oczywistej sprzeczności z zasada trwałości decyzji.
Kazimiera
Praktykant
Od: 26 kwie 2023, 8:51

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x