Witam. Emerytura mojej mamy ,przebywającej w dps przelewana jest w całości do dps-u .
Z tego część potrącana jest za jej pobyt . Pozostała część idzie na pokrycie kosztów typu leki (chyba ,bo od samego początku nie dostałam żadnego rozliczenia ). Ponieważ moja mama nie orientuje się do końca jeżeli chodzi o pieniądze , a poza tym , co jakiś czas Pani socjalna dawała jej do podpisania jakieś kwity odnośnie wydatkowanych kwot (moja mama nie kojarzyła na co jest to potrzebne ) , postanowiłam , że te 30% emerytury , która zostaje powinna być przelewana na jej konto osobiste w banku , założone jeszcze w czasach gdy mama pracowała - tak uzgodniłam z księgowością.
Moje pytanie : co miesiąc jest przelewana inna kwota , nie wiem z czego wynikająca. W listopadzie i grudniu ubiegłego roku nie było przelewu wcale. Czego mam prawo domagać się w związku z wydatkami z emerytury?
A co z 13 emeryturą ? Czy ona też jest zaliczana do opłaty za DPS , w jakiej wysokości powinna być przelana na konto mojej mamy ?
Wiem , mogłam zabierać cała emeryturę i przelewać tylko to co wymagane , ale od samego początku , przy przyjęciu , socjalna poleciła mi ten sposób rozliczeń jako najlepszy.
Zupełnie nie wiem kto mógłby odpowiedzieć na te pytania bo gdy pytałam w księgowości , w DPS-ie , pani się obraziła , że ją podejrzewam o coś.