DPS - co z 30% - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 25 kwie 2023, 13:42

Witam. Emerytura mojej mamy ,przebywającej w dps przelewana jest w całości do dps-u .
Z tego część potrącana jest za jej pobyt . Pozostała część idzie na pokrycie kosztów typu leki (chyba ,bo od samego początku nie dostałam żadnego rozliczenia ). Ponieważ moja mama nie orientuje się do końca jeżeli chodzi o pieniądze , a poza tym , co jakiś czas Pani socjalna dawała jej do podpisania jakieś kwity odnośnie wydatkowanych kwot (moja mama nie kojarzyła na co jest to potrzebne ) , postanowiłam , że te 30% emerytury , która zostaje powinna być przelewana na jej konto osobiste w banku , założone jeszcze w czasach gdy mama pracowała - tak uzgodniłam z księgowością.
Moje pytanie : co miesiąc jest przelewana inna kwota , nie wiem z czego wynikająca. W listopadzie i grudniu ubiegłego roku nie było przelewu wcale. Czego mam prawo domagać się w związku z wydatkami z emerytury?
A co z 13 emeryturą ? Czy ona też jest zaliczana do opłaty za DPS , w jakiej wysokości powinna być przelana na konto mojej mamy ?
Wiem , mogłam zabierać cała emeryturę i przelewać tylko to co wymagane , ale od samego początku , przy przyjęciu , socjalna poleciła mi ten sposób rozliczeń jako najlepszy.
Zupełnie nie wiem kto mógłby odpowiedzieć na te pytania bo gdy pytałam w księgowości , w DPS-ie , pani się obraziła , że ją podejrzewam o coś.
Marysia71
Praktykant
Od: 25 kwie 2023, 10:12
Zajmuję się: nauczyciel

Napisano: 26 kwie 2023, 8:54

Wysokość opłaty za pobyt w dps jest (powinna być) w decyzji administracyjnej wydanej przez dyrektora ośrodka pomocy społecznej kierującego osobę do dps (nie więcej niż 70 % dochodu netto mieszkańca).
Zakład Ubezpieczeń Społecznych przelewa kwotę okoł0 65% dochodu netto (wynika to z wewnętrznych przepisów ZUS) do dochodu zus nie wlicza dodatków (węglowy, energetyczny, kombatancki itp.) Tak więc mogą być rozbieżności w kwotach przesyłanych przez zus na konto mieszkańca a ustaloną wysokością opłaty.
Wypłaty z zus typu dodatek 500 zł, 13stka, 14stka nie wchodzą do dochodu mieszkańca i nie ustala się z tych dochodów opłaty (są z niej zwolnione). Po uregulowania opłaty ustalonej decyzją pozostałe 30% dochodu mieszkańca jest w jego wyłącznej dyspozycji. Z tych środków opłaca leki (powyżej wysokości limitu ceny wg przepisów ochrony zdrowia), środki opatrunkowe i wyroby medyczne. Na te wydatki dps powinien przedstawić dokumenty, rachunki, faktury. Środki mieszkańca których nie wykorzystuje na zakupy i inne swoje potrzeby powinny być umieszczone na koncie depozytowym. Do dysponowania kontem mieszkaniec może upoważnić inne osoby.

Jest kilka metod wnoszenia opłaty za dps, osobiście przez mieszkańca – emeryturę w całości przynosi listonosz, Listonosz przynosi ok 30 % emerytury reszta jest przelewana przez zus na konto dps (dps ma obowiązek zwrócić nadpłatę lub pobrać niedopłatę, całość świadczenia zus przelewa na konto w banku mieszkańca, mieszkaniec wnosi opłatę z konta w wysokości ustalonej decyzją. Jeżeli mieszkaniec nie jest w stanie regulować opłat za pobyt, leki itp. powinien upoważnić osobę zaufaną do zajęcia się tymi sprawami. Wszystkie działania dps powinny być transparentne i mieć oparcie w przepisach.
Kazimiera
Praktykant
Od: 26 kwie 2023, 8:51
Zajmuję się: PS

Napisano: 26 kwie 2023, 9:40

Czyli rozumiem , że 13-stka , którą mama dostała 20.04.2023 powinna być w całości przelana na jej konto osobiste ? Czy mogę prosić o podanie jakiś odnośników do przepisów lub stronę na którą mogę się powołać ?
Marysia71
Praktykant

Napisano: 26 kwie 2023, 10:27

Tak, powinna w całości trafić do mieszkańca.
ustawa z dnia 9 stycznia 2020 r. o dodatkowym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów (Dz. U. z 2022 r. poz. 2575)
Kazimiera
Praktykant

Napisano: 26 kwie 2023, 10:32

Kazimiera pisze:
26 kwie 2023, 10:27
Tak, powinna w całości trafić do mieszkańca.
ustawa z dnia 9 stycznia 2020 r. o dodatkowym świadczeniu pieniężnym dla emerytów i rencistów (Dz. U. z 2022 r. poz. 2575)
ART.8
Kazimiera
Praktykant

Napisano: 26 kwie 2023, 12:32

Dziękuję bardzo. To bardzo pomocne.
Marysia71
Praktykant

Napisano: 15 maja 2023, 8:37

Zawsze jest jeszcze opcja ustanowienia Pani jako opiekuna prawnego. Wtedy to Pani będzie w całości władać pieniędzmi mamy i dokonywać wszelkich opłat.
Obserwator 44
Praktykant
Od: 12 maja 2023, 14:59

Napisano: 03 lis 2023, 20:31

Kazimiera pisze:
26 kwie 2023, 8:54

Wypłaty z zus typu dodatek 500 zł, 13stka, 14stka nie wchodzą do dochodu mieszkańca i nie ustala się z tych dochodów opłaty (są z niej zwolnione). Po uregulowania opłaty ustalonej decyzją pozostałe 30% dochodu mieszkańca jest w jego wyłącznej dyspozycji. Z tych środków opłaca leki (powyżej wysokości limitu ceny wg przepisów ochrony zdrowia), środki opatrunkowe i wyroby medyczne. Na te wydatki dps powinien przedstawić dokumenty, rachunki, faktury.
W ustawie o emeryturach i rentach jest punkt, na wniosek Dyrektora DPS, placówka może pobrać do 50% w/w świadczeń (zapewne w przypadku salda ujemnego na koncie depozytowym jak sądzę).

Moje pytanie odnosi się jednak do innej kwestii.
Kazimiera napisała, że z 30% emerytury mieszkaniec opłaca leki itd powyżej limitu. Nie potrafię wyszukać w Internecie definicji tego limitu i sposobu jego rozliczania. Czy mogę prosić, żeby mi to ktoś w przystępny sposób wytłumaczył? Do mnie jako opiekuna prawnego co miesiąc DPS pisze, żebym spłacił saldo ujemne na koncie depozytowym. Wpłacam regularnie na konto depozytowe 80% z tych 30% co zostaje z emerytury i nie starcza. Mamie zostawiam ma koncie w banku jedynie na drobne wydatki (wysyłam paczki lub przywożę o co prosi-zazwyczaj słodycze i inne drobiazgi). Średni koszt pobytu w DPS to około 6 tys. zł. Cała ta suma trafia do DPS i nie starcza. Jak zatem tysiące osób niepełnosprawnych sobie radzi na rencie socjalnej w wysokości 1300 zł opłacając mieszkanie, media, jedzenie, leki itp a DPSom nie starcza 6 tys.na miesiąc.
Będę wdzięczny za wytłumaczenie kwestii odpłatności za wyroby medyczne i leki przez mieszkańca DPSu.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
manamanam
Praktykant
Od: 15 maja 2022, 17:33
Zajmuję się: pracą

Napisano: 07 lis 2023, 11:12

Powinna Pani zażądać dokumentów potwierdzających wydatki mamy. Na każdą zakupiona rzecz z 30% powinna być faktura lub paragon. 30% JEST ŁATWE DO ROZLICZENIA. ALE ZAWSZE MOZE PANI ZMIENIC W ZUS I WSKAZAĆ KONTO BANKOWE. WTEDY PANI BEDZIE REGULOWAŁA FAKTURY ZA LEKI PAMPERSY I ROZNE INNE WYDATKI LUB MBRAŁA CZYNNY UDZIAŁ W ICH ZAKUPIE.
Puchacz
Praktykant
Od: 03 cze 2020, 13:01
Zajmuję się: Pracownik socjalny dps

Napisano: 08 lis 2023, 10:41

a co zrobić w przypadku otrzymania faktur z kilku miesięcy na których co miesiąc jest 90 sztuk pieluchomajtek oraz 60 sztuk majtek chłonnych. I tak miesiąc w miesiąc. Jak dojdą leki to 30% nie starczy, co wtedy, kto ma zapłacić saldo ujemne?
manamanam
Praktykant
Od: 15 maja 2022, 17:33
Zajmuję się: pracą

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x