Zaświadczenie o dochodzie do dodatku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 24 sty 2017, 21:50

Witam. Pracuję na umowie uaktywniającej jako niania. Mama która mnie zatrudniła do opieki nad synkiem jest zwykłą osobą fizyczną. Nie posiada pieczątki itp. Pracuje w biurze projektowym jako szeregowy pracownik.
Jak ma wyglądać owe zaświadczenie gdy pracodawcą jest osoba fizyczna.
Zarówno moja pracodawczyni jak i ja nie mamy pojęcia jak wypełnić owe zaświadczenie. W dodatku mam płacone tygodniówki z czego odliczam sama składki na ubezpieczenie zdrowotne i zaliczkę na podatek. Niestety moja pracodawczyni to zwykła osoba i nie ma prywatnej księgowej
Starając się o zasiłek rodzinny pracodawczyni czyli mama dziecka wystawiła mi zaświadczenie na zwykłej kartce że jestem zatrudniona u niej jako opiekunka i w miesiącach od załóżmy maja do września otrzymałam wynagrodzenie brutto w wysokości załóżmy 1500 zł a po odliczeniu składek na chorobowe i zaliczki na podatek dochodowy wynagrodzenie netto wynosi załóżmy 1300.
W Zasiłkach rodzinnych przyjęli to zaświadczenie i już.
A co teraz mam zrobić ?
Alicja L

Napisano: 24 sty 2017, 22:47

Co zrobić? Ano wystarczy spokojne złożyć kompletnie wypełniony wniosek.
W zakresie zaświadczenia doradzę tak:
1) deklaracja załączona do wniosku formalnie powinna wystarczyć
2) na żądanie urzędu, w celu udowodnienie poprawności kwoty podanej w deklaracji, zaświadczenie z autentycznym oryginalnym podpisem pracodawcy powinno wystarczyć, przy czym żaden stempel nie jest konieczny, ale kwota i okres muszą uwzględniać odpowiednie wymogi ustawy
3) dodatkowo można pokazać umowę o pracę, jeśli taka jest i zawiera aktualną kwotę wynagrodzenia
4) zamiast zaświadczenia z p.2 można napisać własne oświadczenie, ale z klauzulą o świadomości odpowiedzialności karnej
5) w razie zbyt rygorystycznego podejścia urzędu można skierować sprawę do kolegium odwoławczego.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 23:38

Bardzo dziękuję. Razem z mamą malucha wypełniłyśmy to własnymi siłami posiłkując się wujkiem Google. Mam nadzieję że będzie dobrze. Tam gdzie miała być pieczęć moja pracodawczyni wpisała swój adres a na dole pod tabelą podpisała się i wpisała datę. Zobaczymy jak łódzkie dodatki to potraktują. Pozdrawiam
Alicja L

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x