zaświadczenie- przed czy po porodzie? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 08 mar 2011, 13:51

może byc i przed ważne aby było wstawione przynajmniej jedno badanie
~Ela

Napisano: 15 mar 2011, 12:54

a gdzie masz napisane ze moze byc wystawione w trakcie ciazy?
~magda

Napisano: 16 mar 2011, 0:02

Mam pytanie - jakie zaświadczenie mam przedłożyć,jeżeli ciąża i poród będą prowadzone w Anglii ? Czy może być to zaświadzczenie od lekarza angielskiego (rodzinnego) i przetłumaczone na język polski ? Tutaj się nie chodzi do ginekologa. Poród będzie również w Uk.

Mam poświadczoną wizytę na karcie ciąży z Polski - jednak jest to przed porodem. Czy musi to być dosłownie ,,zaświadczenie,, czy pieczątka na karcie ciąży polskiej i data wystarczy ?

Tutaj liczę się z odmową becikowego gdyż jest przyznawane nielicznym na szczególnych zasadach. Czy mogę się starać o becikowe po urodzeniu z Polski ? Posiadam zameldowanie w Polsce i zamierzam też tam zarejestrować dziecko gdyż słyszałam, że są takie wymogi. Wychodzę z założenia, ze jeżeli państwo polskie domaga się ode mnie zarejestrowania dziecka jako obywatela Polski - to dlaczego ma mi się nie należeć becikowe z Polski ? Zaznaczam, ze uzyskam odmowę o becikowym z Uk i praktycznie nie pobiorę nic.
~Beata

Napisano: 17 mar 2011, 12:21

pierwsze pytanie czy czasem nie pobierzesz becikowego ktore jest wieksze w anglii?
~magda

Napisano: 18 mar 2011, 14:52

Do końca 2011r został zawieszony warunek pozostawania matki dziecka pod opieką medyczną nie później niż od 10tygodnia ciąży do chwili porodu.
art. 3 ustawy z dnia 5 marca 2010r.
Dodatek z tytułu urodzenia lub jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka przysługuje po przedstawieniu zaświadczenia potwierdzającego przynajmniej jedno badanie w okresie ciąży.
~Ela

Napisano: 18 mar 2011, 17:32

W Anglii nie istnieje typowe ,,becikowe,,, które tak jak w Polsce należy się każdej kobiecie. Jest ono uzależnione od wielu czynników: na przyklad: jeżeli pobiera się zasiłek dla bezrobotnych lub inne zasiłki to wtedy go przyznają - 500 Ł. Jeżeli się nie pobiera żadnego zasiłku (tak jak ja) to wtedy najprawdopodobniej odmówią, gdyż nie pobiera się żadnego z wymaganych zasiłków.
Oczywiście zamierzam złożyć wniosek o tutejsze becikowe - ale szczerze powiedziawszy nie liczę, że je dostanę. A według mnie złożenie wniosku to nie to samo co pobranie go. Oczywiście jeżeli się miło rozczaruje to już mnie nie będzie interesowało becikowe w Polsce.

Dlatego chciałabym się dowiedzieć czy mogę się starać o becikowe w Polsce nawet jeśli urodzę w Anglii ? Ciąża prowadzona jest w Anglii, mam jedną wizytę w Polsce u ginekologa wpisaną w książeczkę ciąży, ale nie posiadam typowego ,,zaświadczenia,, typu: ,,Zaświadczam iż pani ..... ,, podpis i pieczątka. Rozumię, ze karta ciąży nie wystarczy ?

Dziekuję za odpowiedzi
~Beata

Napisano: 22 mar 2011, 15:43

żeby ubiegać się o becikowe w Polsce trzeba w niej zamieszkiwać nie wystarczy samo zameldowanie
~ula

Napisano: 22 mar 2011, 20:48

Jakie są wymogi dotyczące zamieszkiwania ?Wystarczy,że bede zamieszkiwac po porodzie ?
~Beata

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x