Zawieczenie działalności a ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 12 lut 2015, 9:33

Przyznał ktoś świadczenie pielęgnacyjne w przypadku zawieszenia działalności gospodarczej?
Może ktoś dysponuje wyrokami w tym temacie i podrzuci? :D
~~BO

Napisano: 12 lut 2015, 10:02

,, zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej jest tożsame z rezygnacją z innej pracy zarobkowej. W orzecznictwie sądowoadministrcyjnym podkreśla się, że w okresie zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej przedsiębiorca nie może wykonywać działalności gospodarczej i osiągać bieżących przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej. Zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej wiąże się zatem z faktyczną rezygnacją z wykonywania działalności gospodarczej. W okresie zawieszenia z punktu widzenia dochodów czerpanych z działalności gospodarczej, zawieszenie działalności gospodarczej wywiera taki sam skutek jak jej wykreślenie...''
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0D4ABEF4FF
Kati@

Napisano: 12 lut 2015, 10:13

a żeby nie było tak słodko to masz taki wyrok:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F1B78307C2
"W świetle przeprowadzonej analizy unormowań prawnych ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz ustawy o swobodzie działalności gospodarczej przyjdzie uznać, że stanowisko prezentowane przez skarżącego nie znajduje umocowania w przepisach prawa, ponieważ ustawodawca w sposób jednoznaczny wiąże zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej z jej wykonywaniem, zatem skarżący który w dalszym ciągu figuruje w takiej ewidencji musi być uznany za osobę prowadzącą działalność gospodarczą niezależnie od tego, czy z tytułu tej działalności uzyskuje jakieś przychody, czy też takowych nie osiąga".
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2015, 11:20

No to żeby nie było za lekko, dwa sprzeczne wyroki :x
Dzięki bardzo :P
~~BO

Napisano: 12 lut 2015, 11:29

Ja osobiście przyznaję.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2015, 11:32

a ja podlegam pod Gliwice :lol:
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2015, 16:19

Elmer pisze:a ja podlegam pod Gliwice :lol:
Ja nie podlegam pod Gliwice, ale bliższy mi jest ich tok rozumowania.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2015, 8:59

Ten wyrok z Gliwic troszkę starawy ;) może zmienili zdanie :D , musze poszukać ...
~~BO

Napisano: 14 sie 2015, 8:39

Czy może ktoś z Was znalazł wyrok z tego roku lub ma interpretację ministerstwa rozstrzygającą kwestię zawieszenia dz. gosp. i przyznania prawa do ŚP?
Bardzo proszę o każdą sugestię :?
twins

Napisano: 14 sie 2015, 10:34

Przeczytajcie teks jednolity o świadczeniach rodzinnych i tam jest jasno dopisane że utrata dochodu to także zawieszenie działalności gospodarczej https://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0150000114
da33

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x