Witam,
Mam dylemat, czy wraz ze składanym wnioskiem o stypendium należy zbierać również dokumentację, np. decyzje z OPS o świadczeniach rodzinnych, np. odpis wyroku w sprawie alimentów, nakaz płatniczy itp. Czy RODO pozwala na przechowywanie tych dokumentów?
Czy powinno się wymagać jedynie złożenia oświadczenia, gdzie dochód będzie opisany dokładnie, a oświadczenie takie będzie podpisywane z pouczeniem o odpowiedzialności karnej za zeznanie nieprawdy.
zbieranie dokumentów do stypendium a RODO
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dotacje podrecznikowe, stypendia socjalne, zwroty za dojazdy uczniów
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)
- Kontakt:
Re: zbieranie dokumentów do stypendium a RODO
RODO pozwala na wszystko jeśli masz podstawę prawną 
W przypadku stypendium na zbieranie danych pozwala nam art 13b ustawy o systemie oświaty - przepis ma szeroki zakres bo umożliwia nam zbieranie danych w zakresie niezbędnym do realizacji zadań i obowiązków wynikających z ustawy, a ta ustawa odsyła nas do art. 8 ust. 1-13 ustawy o pomocy społecznej (czyli co wliczamy do dochodu) - mamy zatem podstawę jak i co możemy dokumentować. Jeśli chodzi o decyzje z tego samego organu - ja po prostu biorę oświadczenie od osoby że korzysta z pomocy i w jakiej formie, wtedy po uzgodnieniu z pracownikami ośrodka i sprawdzeniem wysokości kwot robię sobie notatkę/adnotację że sprawdzono prawidłowość danych. Nie widzę przeszkód żeby też kserować decyzje, ale raczej nie wzywałabym do uzupełnienia braków w związku z niedostarczeniem decyzji np. od rodzinnego skoro mogę to sprawdzić "z urzędu" u nas w tej samej instytucji

W przypadku stypendium na zbieranie danych pozwala nam art 13b ustawy o systemie oświaty - przepis ma szeroki zakres bo umożliwia nam zbieranie danych w zakresie niezbędnym do realizacji zadań i obowiązków wynikających z ustawy, a ta ustawa odsyła nas do art. 8 ust. 1-13 ustawy o pomocy społecznej (czyli co wliczamy do dochodu) - mamy zatem podstawę jak i co możemy dokumentować. Jeśli chodzi o decyzje z tego samego organu - ja po prostu biorę oświadczenie od osoby że korzysta z pomocy i w jakiej formie, wtedy po uzgodnieniu z pracownikami ośrodka i sprawdzeniem wysokości kwot robię sobie notatkę/adnotację że sprawdzono prawidłowość danych. Nie widzę przeszkód żeby też kserować decyzje, ale raczej nie wzywałabym do uzupełnienia braków w związku z niedostarczeniem decyzji np. od rodzinnego skoro mogę to sprawdzić "z urzędu" u nas w tej samej instytucji

Oprócz zbieranie dokumentów do stypendium a RODO - Stypendia przeczytaj również:
szybkie pytanie dotyczące dochodów
Praca dorywcza
zerówka - przysługuje stypendium?
Utrata dochodów
drukarka czy przyjmujecie faktury
świadczenie pielegnacyjne
Wczasy pod grusza
Proszę o pomoc
zasiłek rodzinny
zasiłek
program puma czy ktoś na nim pracuje?
Składka KRUS, dochód z rolnictwa