zmiana kryterium dochodowego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Starszy Referent
- Kontakt:
zmiana kryterium dochodowego
Hej, mam pytanie.
Jak wiadomo od stycznia 2021 zmieni się kryterium dochodowe uprawniające do stypendium. Czy ktoś wie jak ma to wyglądać dla osób, które wiedzą, że na dzień dzisiejszy przekroczą kryterium, ale twierdzą, że od stycznia będą się łapać? Czy Pani ma składać wnioski, decyzja odmowna a potem aktualizacja dochodów? Czy w styczniu będzie jeszcze może szansa dla tych osób na wniosek? Może ktoś już jest po szkoleniu...bo ja dopiero przed.
Jak wiadomo od stycznia 2021 zmieni się kryterium dochodowe uprawniające do stypendium. Czy ktoś wie jak ma to wyglądać dla osób, które wiedzą, że na dzień dzisiejszy przekroczą kryterium, ale twierdzą, że od stycznia będą się łapać? Czy Pani ma składać wnioski, decyzja odmowna a potem aktualizacja dochodów? Czy w styczniu będzie jeszcze może szansa dla tych osób na wniosek? Może ktoś już jest po szkoleniu...bo ja dopiero przed.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: stypendium szkolne
- Kontakt:
Re: zmiana kryterium dochodowego
Pan Ciszewski na szkoleniu powiedział żeby nie przyjmować wniosków od osób którym przekracza dochód teraz (żeby nie bawić się w decyzje odmowne), dopiero od stycznia przyjąć wniosek z uzasadnieniem ze mieszczą się w dochodzie.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Stypendia
- Kontakt:
My odmawiamy przyznania stypendium za okres wrzesień - grudzień i przyznajemy od stycznia 
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Starszy Referent
- Kontakt:
Dziękuję Wam za odpowiedź 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
Na swoim szkoleniu usłyszałam, że skoro ustawowy termin składania wniosków to 1-15 września to przyjąć wniosek i dać decyzję odmowną. W styczniu na jakiej podstawie wyda się decyzje skoro nie przyjęło się wniosku?agata21 pisze: 06 wrz 2021, 10:57 Pan Ciszewski na szkoleniu powiedział żeby nie przyjmować wniosków od osób którym przekracza dochód teraz (żeby nie bawić się w decyzje odmowne), dopiero od stycznia przyjąć wniosek z uzasadnieniem ze mieszczą się w dochodzie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)
- Kontakt:
Również otrzymałam taką informację - jest ustawowy termin, więc trzeba go przestrzegać.Agg23 pisze: 08 wrz 2021, 8:14Na swoim szkoleniu usłyszałam, że skoro ustawowy termin składania wniosków to 1-15 września to przyjąć wniosek i dać decyzję odmowną. W styczniu na jakiej podstawie wyda się decyzje skoro nie przyjęło się wniosku?agata21 pisze: 06 wrz 2021, 10:57 Pan Ciszewski na szkoleniu powiedział żeby nie przyjmować wniosków od osób którym przekracza dochód teraz (żeby nie bawić się w decyzje odmowne), dopiero od stycznia przyjąć wniosek z uzasadnieniem ze mieszczą się w dochodzie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FIN
- Kontakt:
Też otrzymałam na szkoleniu informację że termin jest do 15 września, dodatkowo usłyszałam że zmiana kryterium dochodowego w styczniu nie ma wpływu i wniosków się nie powinno przyjmować, bo termin minął we wrześniu a zmiana kryterium dochodowego po terminie składania wniosków nie wpływa na to aby móc przyjmować nowe wnioski.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
A jeśli ktoś teraz nie złoży wniosku bo wie, że dochód przekracza i taka sytuacja będzie do grudnia. Natomiast od stycznia straci pracę to można wtedy przyjąć wniosek i jeśli tak to z dochodem z jakiego miesiąca?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Stypendia
- Kontakt:
Wydaje mi się, że jeżeli ktoś uprawdopodobni że nie złożył wniosku w ustawowym terminie bo przekraczał kryterium dochodowe to należy przyjąć wniosek w miesiącu styczniu.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: już chyba wszystkim ;)
- Kontakt:
PotwierdzamHannaJoanna pisze: 08 wrz 2021, 17:31 Wydaje mi się, że jeżeli ktoś uprawdopodobni że nie złożył wniosku w ustawowym terminie bo przekraczał kryterium dochodowe to należy przyjąć wniosek w miesiącu styczniu.

Oprócz zmiana kryterium dochodowego - Stypendia przeczytaj również:
świadczenie pielegnacyjne
Wczasy pod grusza
Proszę o pomoc
zbieranie dokumentów do stypendium a RODO
zasiłek rodzinny
zasiłek
program puma czy ktoś na nim pracuje?
Składka KRUS, dochód z rolnictwa
Uchybienie terminu
studenci
dochód z gospodarstwa rolnego