zbiory centralne a usługi opiekuńcze - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 16 kwie 2025, 11:46

Dzień dobry, mam pytanie do Pań księgowych przygotowujących dane ze sprawozdania RB-28s do zbiorów centralnych POMOST.

Czy i jak wykazujecie usługi opiekuńcze / zadania własne / ?

Rozliczam w systemie usługi opiekuńcze mamy 40 zł za 1 godzinę usług.

Pani księgowa nie podaje mi do zbiorów centralnych usług opiekuńczych bo mówi, że w tym sprawozdaniu Rb 28s wykazuje tylko pensję pracownika, odpis na fundusz świadczeń socjalnych, dodatek ubraniowy .

Czy Państwo do zbiorów centralnych również nie podajecie usług opiekuńczych ?
słonecznik
Stażysta
Od: 10 sty 2018, 20:10
Zajmuję się: św,ps

Napisano: 17 kwie 2025, 7:44

podaję - u nas aktualnie wynagrodzenie z umów zlecenia, ale jak miałam etat, to też podawałam; dziewczyny nanoszą jakoś do programu Helios z listy plac stawkę i potem w sprawozdaniach im wychodzi wszystko
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 17 kwie 2025, 8:13

u nas suma wydatków w rozdz. 85228 (płace itd.) minus odpłatność podzielona przez liczbę zrealizowanych godzin w m-cu i tą stawke do pomostu jako koszt jednej godziny - do zbiorów centralnych podaję wydatki z RB-28S
alaaa
Starszy referent
Od: 02 mar 2016, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2025, 13:27

alaaa pisze: u nas suma wydatków w rozdz. 85228 (płace itd.) minus odpłatność podzielona przez liczbę zrealizowanych godzin w m-cu i tą stawke do pomostu jako koszt jednej godziny - do zbiorów centralnych podaję wydatki z RB-28S
My też tak robiliśmy podobnie .Brałam wynagrodzenie opiekunki dzieliłam przez liczbę godzin usług opiekuńczych w danym miesiącu i to co mi wyszło wpisywałam jako godzinę usługi opiekunki w POMOSCIE.

Niestety w pewnym czasie opiekunka była dość długo na chorobowym i w tej metodzie liczenia wyszło w tym czasie bardzo duży koszt za godzinę . Dzwonili do nas po przesłaniu rocznego sprawozdania ,że jest źle i powinniśmy do systemu wpisywać koszt jednej godziny jaki wynika z uchwały rady gminy u nas 40 złotych.

Mnie akurat nie było w tym czasie , więc nie wiem co wynika z tej rozmowy ale od tego czasu księgowa nie daje mi żadnych wyliczeń odnośnie usług opiekuńczych, bo tak ustalili ( nie wiem z kim dokładnie). I jak dostaję rozpiskę od księgowej to mam różnicę z rzędu paru tysięcy a pod koniec roku wyjdzie nawet 20 tysięcy i nie wiem jak mi przejdą zbiory centralne.
słonecznik
Stażysta

Napisano: 23 kwie 2025, 9:00

Z tego co kojarzę to według objaśnień do sprawozdania koszt świadczeń powinien wynikać z wydanych decyzji:
"Kwota łączna świadczeń jest iloczynem liczby świadczeń przyznanych w danym okresie sprawozdawczym i kwoty świadczenia wymienionego w decyzji. Tak więc kwota łączna świadczeń w danym okresie sprawozdawczym jest wielkością "teoretyczną",..(objaśnienie do MRPiPS-03.
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 24 kwie 2025, 10:34

słonecznik pisze:
17 kwie 2025, 13:27
alaaa pisze: u nas suma wydatków w rozdz. 85228 (płace itd.) minus odpłatność podzielona przez liczbę zrealizowanych godzin w m-cu i tą stawke do pomostu jako koszt jednej godziny - do zbiorów centralnych podaję wydatki z RB-28S
My też tak robiliśmy podobnie .Brałam wynagrodzenie opiekunki dzieliłam przez liczbę godzin usług opiekuńczych w danym miesiącu i to co mi wyszło wpisywałam jako godzinę usługi opiekunki w POMOSCIE.

Niestety w pewnym czasie opiekunka była dość długo na chorobowym i w tej metodzie liczenia wyszło w tym czasie bardzo duży koszt za godzinę . Dzwonili do nas po przesłaniu rocznego sprawozdania ,że jest źle i powinniśmy do systemu wpisywać koszt jednej godziny jaki wynika z uchwały rady gminy u nas 40 złotych.

Mnie akurat nie było w tym czasie , więc nie wiem co wynika z tej rozmowy ale od tego czasu księgowa nie daje mi żadnych wyliczeń odnośnie usług opiekuńczych, bo tak ustalili ( nie wiem z kim dokładnie). I jak dostaję rozpiskę od księgowej to mam różnicę z rzędu paru tysięcy a pod koniec roku wyjdzie nawet 20 tysięcy i nie wiem jak mi przejdą zbiory centralne.
DZIEKUJĘ ZA ODPOWIEDZI ;) , JUŻ WIEM JAK POPRAWNIE ROZLICZAĆ USŁUGI W SYSTEMIE.

ROZLICZAM WYNAGRODZENIE OPIEKUNKI W DOKUMENTACH ROZLICZENIOWYCH,I TO LICZY POMOST DO ZBIORÓW CENTRALNYCH, A USŁGI OPIEKUŃCZE LICZYMY DO SPRAWOZDANIA ROCZNEGO WG WYJAŚNIEŃ MINISTERIALNYCH.
PO STONIE WYKONANIA KSIĘGOWEGO WPISUJEMY WYNAGRODZENIE OPIEKUNKI.
słonecznik
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem