Mam pytanie czy w obecnej sytuacji epidemii asystenci pracują u Was w biurze? Czy zdalnie może? U nas pracownicy socjalni nie chodzą na wywiady. Załatwiają sprawy telefonicznie głównie. Czy macie skrócony czas pracy?
A jak by miała wyglądać zdalna praca asystenta rodziny? Ja rozumiem, że wykonywana we własnym domu?
U nas księgowość i urzędnicy są w domach i pracę wykonują zdalnie w swoich programach, a socjalni siedzą w pracy. W teren nie idą, głównie kontaktują się telefonicznie i mailowo z klientami, jest sporo komunikatów i sprawozdań do zrobienia. Tak, że pracujemy. Osiem godzin, szefostwo nam nie skraca czasu pracy ani dyżurów nie ma.
u nas wszyscy pracują, poza osobami które poszły na opiekę nad dziećmi, akurat asystent też:) I niby dlaczego księgowość czy inni mają być w domu a socjalni w biurze?????
Mam pytanie odnoście innych pracowników pracujących w terenie. Są to opiekunki społeczne osób starych i schorowanych , które świadczą pracę w terenie , w bezpośrednim kontakcie z tymi ludźmi. Czy one tez podlegają pod ochronę? Zakos nikt ich losem się nie przejmuje. Składam im podziękowanie za ich odwagę i poświecenie.
Może szefostwo siedzące w ciepłych , zamkniętych biurach doceni ich prace i dostrzeże ich poświecenie. Bo przecież mogłyby iść na zwolnienie lekarskie. Dziękuje wszystkim opiekunom społecznym .
U nas asystent przychodzi do biura i współpraca jest przez telefon, chyba ze podopieczni czegoś potrzebują przychodzą do GOPS do "okienka" gdzie sa załatwiane sprawy.