Zdjęcie wychowanka z ewidencji - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 18 maja 2010, 15:53

TYlko i wyłacznie po uprawomicnieniu się postanowienia. Nie oznaczo to jednak, że po 21 dniach od jego wydania. Zawsze robię tak, że zdejmuję z ewidencji gdy otrzymam pisemne postanowienie prawomocne potwierdzone przez sędziego. Do czasu zakończenia postępowania dziecko jest na mojej ewidencji. Dotyczy to także przypadków adopcji. Problemy zaczynają się tworzyć przy przekazywaniu wychowanków do MOS lub MOW. W tej kwestii ruszyły prace w ministerstwach.
~Marcin

Napisano: 19 maja 2010, 22:21

Marcin gdzie można znaleźć informacje o pracach w ministerstwach dotyczących skreślania z ewidencji placówek wychowanków umieszczanych w MOW i MOS? Ostatnio czytałam wystąpienie RPD do MPiPS w tej sprawie, w którym Rzecznik protestował przeciwko skreślaniu ich z ewidencji, podkreślając, że powinni wracać do placówki na święta, wakacje i weekendy tak, jak do domu rodzinnego. Nie ma to jak wyobraźnia i doświadczenie w opiece nad dziećmi w placówce! Pogratulować Panu Rzecznikowi!
~Basia

Napisano: 20 maja 2010, 11:41

Proszę o infromację jak jest z finansami? Dopóki dziecko jest na stanie orzymuje się na nie środki finansowe? Czy są one cofnięte w momencie faktycznego przekazania dziecka (oczywiście przed uprawomocnieniem postanowienia). I z czego to dokładnie wynika. Pilne.
~Fela

Napisano: 20 maja 2010, 12:02

Basiu. Mój kolega dyrektor jednego z MOW został powołany do zespołu w ministerstwie, który ma znaleźć rozwiązanie tej sytuacji. Osobiście uważam, że sytuacja jest trudna a MOW cisną. Dostałem już kilka pism w sprawie pokrywania odpłatności za wsad do kotła, za wychowanków zsreślonych już przed dwoma laty. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 21 maja 2010, 1:50

Według mnie nie ma podstaw do obciążania placówki takimi kosztami. Rozumiem, ze MOW cisną pod pręgieżem braku środków ale chyba lepiej znaleźć rozwiązanie dotyczące odpowiedniego finansowego zabezpieczenia potrzeb dziecka w placówce, w której przebywa, niż przepychanki pomiędzy MOW-placówką-OPS-PCPR czyje to jest dziecko. A czy w tym zespole są przedstawiciele pomocy społecznej znający specyfikę placówek opiekuńczo-wychowawczych, czy tylko przedstawiciele oświaty? Szkoda, że MOW-y przestały funkcjonować w naszym systemie i że kierowanie do nich następuje na szczeblu centralnym. Bardzo utrudnia to wykreowanie na własnym terenie odpowiedniej polityki postępowania i funkcjonowania systemu wsparcia dziecka i rodziny.
~Basia

Napisano: 06 lip 2010, 14:41

pogratulować takich sukcesów.
gdy prawomocne
~karl

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x