praca z rodziną PILNE - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 12    [ Posty: 118 ]

Napisano: 20 sty 2010, 23:53

Witam,
od kilku dni pracuję w placówce wielofunkcyjnej na stanowisku pracownika socjalnego. Jest to moja pierwsza praca więc proszę o wszelkie wskazówki odnośnie tego jak wygląda współpraca z rodziną na rzecz powrotu dziecka do domu rodzinnego.
Czy stosujecie kontrakt, czy może jakieś indywidualne plany działania? ...czyli co, jak i kiedy?

każda wskazówka jest cenna!

~madziaba

Napisano: 21 sty 2010, 10:28

wszystko zalezy \'jak daleko\' sa te rodziny, z prosba o wywiad zglaszalam sie do odpowiednich ops-ów, dzwonilam do konkretnych pracownikow socj. z tych ośrodkow jak rodzina funkcjonuje (szczegolnie przed swietami dzwonilam czy dana rodzina zglosila sie po \'swiateczna pomoc\') a rodziny, ktore sa \'blisko\' sama odwiedzalam. pracuje od jakiegos czasu w ddz, dowiadywalam sie od wychowawcow jak sytuacje poszczegolnych dzieci wygladaja, wychowankowie siedza tu po 5/10 lat a ich rodziny sie wogole nie zmieniaja..
~mua

Napisano: 22 sty 2010, 19:53

powiem tak...formalnosci formalnościami, a zycie i tak swoje... oczywiście, i kontrakty i plany pracy z rodzina i wywiady... papierologia. niestety dla rodzin nic z tego nie wynika, bo czesto nie sa w stanie pojąc np sensu i znaczenia takiego kontraktu albo poprostu przeraża ich to i sie całkiem blokują na jakiekolwiek działania! więc plany kontarakty i papierologia sa dla mnie. dla rodzin: kij i marchewka, monitorowanie sytuacji i wykorzystywanie różnych sytuacji i potrzeb rodzin aby coś zmienic na bieżąco. niestety. to sa prosci ludzie, trzeba działac spontanicznie i szybko jak juz cos wpadnie do głowy i spotka się z akceptacją....np. nagle podczas kolejnej rozmowy z tatusiem wychowanka ten stwierdza, ze no może i poszedł by na odwyk...wtedy kuć żelazo puki gorące, szukać, dzwonić, załatwiać, wysyłać na odwyk, a choćby i wieźć go 100 kilometórw do tego szpitala. I mieć nadzieje, że może mu sie uda, motywować, dzwonić, pytać, dzieci przywozic zebybyły dumne z tatusia...
to oczywiście tylko jeden przykład. ponadto starac sie pomagać w organizacji remontu, opałuy na zimę, opieki zdrowotnej, zdobyciu pracy...w takich problemach dnia poowszedniego. tyle na ten temat:)
szczególnie ważne jest,moim zdaniem poznanie całej rodziny i otoczenia, bo dzieci najbardziej potrzebuja kogoś bliskiego, kogoś kto bedzie tylko dla nich. A całkiem często...no może bez przesady, ale zdarza się, że odnajduje sie jakaś daleka ciocia, chrzestna a nawet znajoma osoba dla rodziny, która chce z tym dzieckiem miec kontakt. Odwiedzić raz na rok w swieta, zadzwonić odz czasu do czasu... to duzo daje dziecku, naprawdę.

a co do powrotów dzieci do rodzin...nie oszukujmy się...to sie niezwykle rzadko zdarza...
opowiem na swoim przykładzie: gdy zaczęłam prace w placówce op-wych zrobiłam plany pracy z rodzinami. z kilkunastu rodzin wybrałam trzy, w których była jakakkolwiek szansa na powrót dzieci do domu. z tych trzezch po długim czasie intensywnej pracy z nimi, do domu wróciły dzieci tylko do jednej. a na zakonczenie dodam, ze dziecko, które poszło do domu wtedy...wraca do nas niedługo z powrotem...bo w rodzinie znów dzieje się żle.
trudno po takim czyms uwierzyc, ze szcześliwe powroty sa mozliwe.

~mucha88

Napisano: 22 sty 2010, 21:20

dzięki bardzo za wyczerpujące odpowiedzi :)
~madziaba

Napisano: 27 sty 2010, 14:35

jak powinien wyglądać taki plan pracy z rodziną? Mam z tym ogromny problem i proszę o pomoc. Co się uwzględnia?
~a ja z innej beczki

Napisano: 28 sty 2010, 1:19

robię wg punktów:

1. Dane o rodzinie:
a. Imię i nazwisko i data urodzenia wychowanka
b. Dane rodziców
c. Osoby znaczące dla rodziny

2. Opis sytuacji rodziny

3. Diagnoza problemu:
a. Problem główny
b. Problemy szczegółowe
c. Analiza sytuacji członków rodziny (osób znaczących):
osoba zasoby zagrożenia (tabela)

4. Warianty pomocy

5. Proponowane warunki kontraktu:
a. Rodzina (dla kazdego z członków osobno)
b. Pracownik socjalny

6. Realizacja planu pomocy (w punktach wg dat, opis działań podjętych)

6. Uwagi

jeśli podasz adres mailowy to moge przesłać taki przykładowy plan. Dodatkowo dochołaczam kontrakt (kontrakty) podpisany jesli sie to uda i wywiady. Plan pracy staram się robić raz na pół roku.

~mucha

Napisano: 28 sty 2010, 10:22

Super sprawa! Mucha czy mogłabym prosić przykładowy plan? oto mój mail [email protected]
Z góry wielkie dzięki! :)
~ratatam

Napisano: 28 sty 2010, 11:27

[email protected] bardzo proszę o przykładowy plan - ozłocę Cię z wdzięczności ;)
~a ja z innej beczki

Napisano: 30 sty 2010, 15:48

Naprawdę super jesli mozna to tez poproszę.
[email protected]
~Jola

Napisano: 01 lut 2010, 21:01

Ja też poproszę.
[email protected]
~Ewa

Strona 1 z 12    [ Posty: 118 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x