Ok, ale uzasadnij dlaczego. Bo piszesz o tym kolejny raz a ja ciągle nie wiem jaką masz podstawę ku temu. Przecież ja też mogę błądzićElmer pisze:nie szedłbym w tym kierunku
Tak, ale nigdzie nie jest napisane, że nie może przerwać pobierania świadczenia, jak również nigdzie nie jest napisane, że nie może po okresie przerwy ponownie złożyć wniosku. Nie znajdziesz też nigdzie zapisu, że jeden świadczeniobiorca może złożyć tylko jeden wniosek na ustalenie prawa do ZDO na podst. art. 2 ust. 2 pkt 2, nie znajdziesz też w żadnej ze stosownych ustaw zapisów pozwalających odmówić prawa do świadczenia takiej osobie jeśli spełnia jednocześnie warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w UŚR w brzmieniu obowiązującym w dniu 31.12.12, oraz art. 2 ust. 1 UZDO.Gość pisze:Teraz, czyli od 15 maja ustawodawca nie używa słowa okresy, dlatego że ten zasiłek jest przyznawany na bieżąco i opiekun podejmuje świadomie decyzję czy się opiekuje, czy nie - ma jasny wybór.
Nie przyznam, bo minął ustawowy termin na złożenie wniosku - mirmiłujesz.Elmer pisze:Przychodzi do ciebie za 10 lat, stracił pracę. Mamusia nadal żyje, ma znaczny, stan gorszy czy poprzednio. Składa wniosek o ZDO. Przyznasz?
Osoba która między 15 maja a 15 września podejmie zatrudnienie na jakiś okres, a potem ponownie złoży wniosek o ZDO cały czas jest również osobą która utraciła prawo do świadczenia w wyniku "błędu" ustawodawcy. Musi się tylko zmieścić ze złożeniem kolejnego wniosku w ustawowym terminie 4 miesięcy.Elmer pisze:Celem ustawy jest przywrócenie świadczeń dla osób, które je utraciły w wyniku "błędu" ustawodawcy.
Tak. I ten warunek (świadczenia wygasły z mocy ustawy) spełniają również osoby które na miesiąc bądź dwa zrezygnują ze świadczenia.Elmer pisze: Przywracamy jeżeli osobie wygasły świadczenia z mocy ustawy. Jeżeli ktoś sam z nich zrezygnował to nie ma mowy o wygaśnięciu.
Ale to nie jest przemilczane tylko dozwolone wprost jak dla mnie. Nawet gdyby na to patrzeć szerzej i szukać zapisów w UŚR, to nie ma żadnego innego świadczenia opiekuńczego które wymaga "ciągłości" jego pobierania. Do tego wiesz dobrze, że działamy na podstawie przepisów prawa (art. 6 KPA), znajdź mi więc przepis na który powołasz się odmawiając prawa do świadczeń takiej osobie.Elmer pisze:nasz ustawa to nie KK - co nie jest zabronione jest dozwolone.
Czyli się nie zmieścił. Dwa odrębne postępowania i w każdym przypadku się musi zmieścić.Elmer pisze:Klient się zmieścił w ustawowym terminie. Tylko później zrezygnował z tego. A za 10 lat sobie przypomniał i chce ponownie.
No, ale jaka decyzja? Przyznająca ZDO czy przyznająca SP? Bo dokładnie to brzmi tak:Elmer pisze:Przepis prawa jest prosty: art. 2 ust. 1 zasiłek dla opiekuna przysługuje osobie jeżeli decyzja .... wygasła z mocy prawa.
Bo być nie musi. Nowy wniosek, nowe postępowanie, ponownie zastosowanie ma art. 6 i wszystkie inne. Tamta stara decyzja jest uchylona w momencie rezygnacji strony, postępowanie zakończone. Nie możesz rozciągać brzmienia art. 6 i innych do nowego postępowania bo kiedyś prowadziłeś podobne w analogicznej sprawie.Elmer pisze:Popatrz potem na art. 6 - tam nie ma mowy o rezygnowaniu i przyznawaniu na nowo.