zdo dla wnuczki - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 7    [ Posty: 64 ]

Napisano: 02 lip 2014, 9:33

czyli jednak jest coś z tymi prawami nabytymi....

"jesli były 2 SP w rodzinie. To czy teraz przyznasz 2 ZDO ?
tak/nie".
Nie przyznam, dam odmowę i napisze klientowi odwołanie. Ustawa jest napisana na kolanie i zawiera jeden niewłaściwy zapis, który stosowany literalnie zaburza jej sens. Traktuję go jednak tylko jaki zapis, która "każe" nam odmawiać tylko w w przypadkach wprost wyjętych z ustawy a nie z jej interpretacji. Nie oszukujmy się, do pierwszych wyroków sądów, które poszył w tym kierunku niewielu z nas badało możliwość sprawowania opieki przez osoby zobowiązane do alimentacji w pierwszej koleności tak jak traktowało się to później.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2014, 9:37

czyli Elmer nie przywracasz praw nabytych jednak..to jak to wkoncu jest ? raz nabyte raz nie...
a idac Twoim tokiem myslenia zgodnei z wyrokiem TK po to tworzyli ZDO i powinni znowu otrzymac swiadczenia.
1986

Napisano: 02 lip 2014, 9:44

ustawa jest stworzona na kolanie. To jest istotne. Przywraca prawa nabyte - po to została stworzona - tylko, ustawodawca zrobił w niej istotny błąd. To jest problem.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2014, 9:54

Zasadniczym celem ustawy z 4 kwietnia 2014 r. jest przywrócenie świadczenia osobom, które miały do niego prawo przed nowelizacją, w związku z tym należy przyjąć, iż przyznanie prawa do świadczenia w poprzednim stanie prawnym wyczerpuje drugą z przesłanek warunkujących nabycie zasiłku dla opiekuna, a mianowicie spełnienie wymagań do otrzymywania wsparcia określonego w przepisach ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu, jaki miały 31 grudnia 2012 r.
Kati@

Napisano: 03 lip 2014, 10:06

Jak dla mnie jeśli w tej chwili wydamy decyzje odmowne, to jednocześnie należałoby ruszyć stare przyznające - stwierdzenie nieważności i NP. No niestety, ale albo się należało i należy dalej, albo teraz się nie należy, a co za tym idzie nie należało się nigdy. Nie zrozumiałe są dla mnie sytuacje gdzie na podstawie tej samej podstawy prawnej ktoś pobierał świadczenie, a teraz dostaje odmowę. To jest ewidentne naruszenie zasad art. 6 i 8 KPA.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 11:53

organ adm. odmówił przywrócenia ZdO (dla mnie jako wnuczki) utraconego dnia 01/07/2013 powołując się na obowiązek alimentacyjny spoczywający na dzieciach.
czy posiadacie wzór odwołania bądź propozycję treści na co należałoby się powołać w kontekście praw nabytych (w 2009r)
Jest

Napisano: 03 lip 2014, 12:22

Jest pisze:na co należałoby się powołać w kontekście praw nabytych (w 2009r)
W odwołaniu? Na nic nie trzeba się powoływać. Wystarczy napisać, "odwołuję się od decyzji takiej a takiej bo uważam, że jest dla mnie krzywdząca" SKO samo zweryfikuje czy organ dobrze wydał decyzję i sprawdzi sobie zagadnienie w kontekście aktualnie obowiązującej sytuacji prawnej. Nic co napiszesz nie będzie dla SKO wiążące ani nawet zgodnie z literą prawa nie powinno wpływać na ich rozstrzygnięcie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 13:58

witam.
Mi również odmówiono przyznania ZDO, choć do 30 czerwca 2013 r otrzymywałam SP bez problemu. Nie rozumiem tego, gdyż TK powiedział, że zastało ono odebrane bezprawnie i należy się osobą zwrot i przyznanie od nowa,tylko pod nazwą ZDO a nie SP. Więc nie rozumiem, jak można odmówić przyznania mi świadczenia jak kiedyś mi je przyznano iteraz przyznaje się je na takich samych prawach??
Moja urzedniczka powiedziała, że nie przyznali mi ZDO bo się powołują na obowiązek alimentacyjny,który spoczywa na moim tacie. Powiedziała mi jeszcze że tata ma się zwolnić z pracy, żeby się opiekawać babcią za 520 zł, albo wynająć sobie opiekunkę i jej płacić. Była bardzo niemiła i nie powiedziała mi o możliwości odwołania się i pomocy w napisaniu takiego odwołania. NIE NALEŻY SIĘ PANI I KONIEC. Myślałam że urzędnik może nie wie jak interpretować pokrętną ustawę i w związku z tym nawet jeśli odmówi, to powie mi i pomoże co mam dalej zrobić żeby otrzymać to co mi się należy. A tutaj totalne olewnictwo, pomimo tego że ta sama Pani przyznawała mi to świadczenie 2 lata temu i wtedy problemu nie było.
Jak to jest w innych MOPSA-ch? Przyznają Panie prawo do ZDO wnuczką, albo chociaż pomagają im napisać odwołanie do SKO, jeśli nie wiedzą jak interretować ustawę?
Olllla

Napisano: 03 lip 2014, 14:04

to wynika z tego, że został stworzony bubla na kolanie, którego literalny zapis nie realizuje wyroku TK

Odwołuj się
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2014, 14:19

Jest to dla mnie niezrozumiała sytuacji. Bo jak można odmówić czego co się już raz przyznało na takich samych zasadach. I do tego postawa urzędnika... Przecież nie z jej portfela są te pieniądzę, więc nie rozumiem dlaczego nie chce mi pomóc, tylko odsyła z kwitkiem do domu. Oczywiście, że będę się odwoływać, bo co najlepsze nawet nie przyznali mi zaległych pieniędzy od 1 lica do 15 maja!! A to już jest gruba przesada. Przecież to ZDO to jest dopiero od 15 maja i oto można składać wnioski właśnie od 15 maja. a czas od 1 lipca 2013 do 15 maja 2014 to nie jest ZDO tylko zwrot odebranego SP, które miałam prawo pobierać. Więc jak można odmówić mi zwrotu tych pieniędzy??? To jest dopiero paranoja. A przez ten okres nie pracowałam i nie pobierałam innych świadczeń, a to jest jedyny wymóg przyznania go....
Olllla

Strona 2 z 7    [ Posty: 64 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x