ZDO-> do Elmera trudne, POMÓŻ..

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
KRYSIA..

ZDO-> do Elmera trudne, POMÓŻ..

Post autor: KRYSIA.. »

1. Czy jeśli żona na męża pobierała św. piel.( przyznane wcześniej przez SKO) i wygasło jej z dniem 1 lipca 2013 r. to nie możemy dać wyrównania?
(bo w art. 2 ust. 2 pkt. 2) jest jeśli osoba spełniała warunki w dniu 31.12 2012 r. więc nie spełniała ( bo żona na męża wówczas nie mogła). Dobrze myślę? Co w takim razie jej przysługuje ZDO na przyszłość?

2.Jeśli decyzja była do 31.12.2012 r. bo taki był termin orzeczenia to teraz może Pani ubiegać się o SZO na tych specjalnych warunkach?czyli rezygnacja bądź niepodejmowanie zatrudnienia dobrze myślę?

Proszę o odpowiedź! Dziękuję!
1986

Re: ZDO-> do Elmera trudne, POMÓŻ..

Post autor: 1986 »

jak dobre pytanie to cisza nikt nie wiem :d
mariolka

Post autor: mariolka »

1. możemy , gdyby nie spełniała przesłanek to SKO uchyliłoby Waszą decyzję odmowną :roll:
2. tak
Krysia..

Post autor: Krysia.. »

[quote="mariolka"]1. możemy , gdyby nie spełniała przesłanek to SKO uchyliłoby Waszą decyzję odmowną :roll:

Nie rozumiesz mnie chyba my wydaliśmy decyzję odmowną bo świadczenie pielęgnacyjne żona na męża wówczas nie mogło być więc SKO uchyliło naszą i przyznało ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE myślę że dużo jest takich przypadków....i co teraz wyrównujemy takim osobom? co jej się należy? ponawiam
Krysia..,

Post autor: Krysia.., »

To jak pomoże mi ktoś Elmer pomoże mi ktoś....
lili

Post autor: lili »

Część Polski zonie na męża przyznawała - ja tez przyznawałam ponieważ nawet na stronie ministerstwa było wyjaśnienie że ciąży na nich obowiązek alimentacyjny
malgo

Post autor: malgo »

1. dajesz odmowę niech sko przyzna
2. tak
1986

Lili ale tutaj ie chodzi o SZO i obowiazek alimentacyjny.

tylko o to zeby dostac ZDO trzeba spelniac wymagania do SP na dzien 31 grudnia 2012. a tam zapis
art 17 ust 5 bodajze
Świadczenia pielęgnacyjne nie przysługują, jeżeli:
1) osoba wymagająca opieki:
a) pozostaje w związku małżeńskim, chyba że współmałżonek legi¬tymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności,
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

kwestie tego czy ta osoba spelniala warunki z grudnia 2012 roku juz rozstrzygnelo sko przyznajac jej SP, ktore potem wygaslo i teraz nalezy je jej przywrocic,jesli nic nie zmienilo sie w jej sytuacji od pory ustalenia prawa do SP przez SKO
1986

zgadzam sie ale decyzja SKO wygasła z mocy prawa wiec w obrocie jej juz nie ma. I była wczesniej tylko na jakis okres np do 30.09.2013r. Potem jakby było nadal SP po staremu to dostała by stronna znowu odmowe zgonei z ustawa bo zwiazek małżenski.
ODPOWIEDZ