ZDO-> do Elmera trudne, POMÓŻ..
ZDO-> do Elmera trudne, POMÓŻ..
1. Czy jeśli żona na męża pobierała św. piel.( przyznane wcześniej przez SKO) i wygasło jej z dniem 1 lipca 2013 r. to nie możemy dać wyrównania?
(bo w art. 2 ust. 2 pkt. 2) jest jeśli osoba spełniała warunki w dniu 31.12 2012 r. więc nie spełniała ( bo żona na męża wówczas nie mogła). Dobrze myślę? Co w takim razie jej przysługuje ZDO na przyszłość?
2.Jeśli decyzja była do 31.12.2012 r. bo taki był termin orzeczenia to teraz może Pani ubiegać się o SZO na tych specjalnych warunkach?czyli rezygnacja bądź niepodejmowanie zatrudnienia dobrze myślę?
Proszę o odpowiedź! Dziękuję!
(bo w art. 2 ust. 2 pkt. 2) jest jeśli osoba spełniała warunki w dniu 31.12 2012 r. więc nie spełniała ( bo żona na męża wówczas nie mogła). Dobrze myślę? Co w takim razie jej przysługuje ZDO na przyszłość?
2.Jeśli decyzja była do 31.12.2012 r. bo taki był termin orzeczenia to teraz może Pani ubiegać się o SZO na tych specjalnych warunkach?czyli rezygnacja bądź niepodejmowanie zatrudnienia dobrze myślę?
Proszę o odpowiedź! Dziękuję!
Re: ZDO-> do Elmera trudne, POMÓŻ..
1. możemy , gdyby nie spełniała przesłanek to SKO uchyliłoby Waszą decyzję odmowną
2. tak

2. tak
[quote="mariolka"]1. możemy , gdyby nie spełniała przesłanek to SKO uchyliłoby Waszą decyzję odmowną
Nie rozumiesz mnie chyba my wydaliśmy decyzję odmowną bo świadczenie pielęgnacyjne żona na męża wówczas nie mogło być więc SKO uchyliło naszą i przyznało ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE myślę że dużo jest takich przypadków....i co teraz wyrównujemy takim osobom? co jej się należy? ponawiam

Nie rozumiesz mnie chyba my wydaliśmy decyzję odmowną bo świadczenie pielęgnacyjne żona na męża wówczas nie mogło być więc SKO uchyliło naszą i przyznało ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE myślę że dużo jest takich przypadków....i co teraz wyrównujemy takim osobom? co jej się należy? ponawiam
To jak pomoże mi ktoś Elmer pomoże mi ktoś....
Część Polski zonie na męża przyznawała - ja tez przyznawałam ponieważ nawet na stronie ministerstwa było wyjaśnienie że ciąży na nich obowiązek alimentacyjny
Lili ale tutaj ie chodzi o SZO i obowiazek alimentacyjny.
tylko o to zeby dostac ZDO trzeba spelniac wymagania do SP na dzien 31 grudnia 2012. a tam zapis
art 17 ust 5 bodajze
Świadczenia pielęgnacyjne nie przysługują, jeżeli:
1) osoba wymagająca opieki:
a) pozostaje w związku małżeńskim, chyba że współmałżonek legi¬tymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności,
tylko o to zeby dostac ZDO trzeba spelniac wymagania do SP na dzien 31 grudnia 2012. a tam zapis
art 17 ust 5 bodajze
Świadczenia pielęgnacyjne nie przysługują, jeżeli:
1) osoba wymagająca opieki:
a) pozostaje w związku małżeńskim, chyba że współmałżonek legi¬tymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności,
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
kwestie tego czy ta osoba spelniala warunki z grudnia 2012 roku juz rozstrzygnelo sko przyznajac jej SP, ktore potem wygaslo i teraz nalezy je jej przywrocic,jesli nic nie zmienilo sie w jej sytuacji od pory ustalenia prawa do SP przez SKO
zgadzam sie ale decyzja SKO wygasła z mocy prawa wiec w obrocie jej juz nie ma. I była wczesniej tylko na jakis okres np do 30.09.2013r. Potem jakby było nadal SP po staremu to dostała by stronna znowu odmowe zgonei z ustawa bo zwiazek małżenski.
Oprócz ZDO-> do Elmera trudne, POMÓŻ.. - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ZDO - podzielny?
właściwość miejscowa w zp
jaka kwota na decyzji ŚP
zaświadczenie o zarobkach
szkolenia Torun/Bydgoszcz
zaprzestanie gospodarstwa rolnego
ZDO
wniosek na ZDO
POMOCY ZDO
dodatkowe zapotrzebowanie
czy się należy
do Elmera