ZDO - oświadczenie opiekuna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 31 mar 2015, 14:11

Witam.
Pan głosił się dzisiaj do nas i oświadczył, że 3 kwietnia wyjeżdża zagranicę (oczywiście nie do pracy tylko do rodziny). Termin powrotu wyznaczył na5 czerwiec z zastrzeżeniem, że pobyt może się przedłużyć. Co w takiej sytuacji? wszczęcie/wznowienie postępowania i uchylenie decyzji? Czy wstrzymanie wypłaty na ten okres? Do wstrzymania raczej nie ma podstaw. A na jakie art się powołać przy uchyleniu?
Proszę o odpowiedź? Ja już nie ogarniam tych ZDO :(
evell

Napisano: 31 mar 2015, 14:16

uchylenie ze względu na zaprzestanie opieki - art. 10 ust. ustawy ZDO w zw. z art. 17 ust. 1 ŚR, najlepiej niech napisze zgode na uchylenie 155 kpa
Ewelinaa

Napisano: 31 mar 2015, 14:18

Po powrocie nie będzie mógł wrócić na ZDO.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2015, 15:11

Pan napisał mi że prosi o wstrzymanie a w razie konieczności uchylenie decyzji. Czy tyle wystarczy? Jak mam prośbę to nie potrzebuję wszczęcia?
evell

Napisano: 31 mar 2015, 16:25

jak uchylisz prawo to niestety gość już na ZDO nie powróci. Zostanie mu ewentualnie ubieganie się o SZO.

Jak chcesz uratować mu kasę to jest inne wyjście.....
płacisz normalnie zasiłek (na konto)- jak gość wróci to wtedy napisze oświadczenie ,że w okresie od ... do ... nie sprawował opieki z powodu....
Ustalisz nienaleznie pobrane za ten okres i zażądasz zwrotu wypłaconego zasiłku.
....... trochę to ryzykowne..... nie z każdym można......
~o~

Napisano: 31 mar 2015, 16:29

Wstrzymać nie można, tylko uchylenie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2015, 18:20

no własnie ja tez mam takiego goscia u którego w trakcie aktualizacji wywiadu okazało sie ze chłopa nie ma przebywa za granica teraz wraca i przychodzi składa wniosek dalej na zdo mimo ze ja tłumacze ze i tak nie dostanie chyba ze sie mysle i mozna przyznac jak ktos zaprzestał sprawowania opieki?
olka2

Napisano: 31 mar 2015, 18:29

Ustawodawca przewidział tylko jedną możliwość ponownego złożenia wniosku (po wrześniu 2014r.) celem kontynuacji pobierania zdo - tylko i wyłącznie ze względu na orzeczenie terminowe i ponowną komisję, art. 6 zdo i tyle. W tych opisywanych przypadkach, żeby wyjechać zza granicę i jednocześnie zachować prawo do zdo, trzeba podopiecznego zabrać ze sobą, też odwiedzi rodzinę.
wwo

Napisano: 31 mar 2015, 19:26

olka - nie można.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 01 kwie 2015, 8:28

Nie chciałabym ryzykować z tym panem tylko NP ponieważ już miał taką sytuację. Albo sprawuje opiekę albo wyjeżdża. Tylko czy art. 10 ustawy o ZDO i art 17 o ŚR jest wystarczający do uchylenia? Muszę mieć dobrą podstawę ponieważ pan na pewno się odwoła.proszę o rady.
evell

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x