żle wypłaciła - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 31 mar 2015, 12:58

mylnie przekazaliśmy osobie 2 przelewy jeden jej i drugi innej osoby. w sumie dostała za dużo o 311 zł. Pani pieniążki wydała i nie ma żeby oddać. Po licznych awanturach zgodziła się oddawać tę kwotę w ratach. mój szef każe abym po paru miesiącach jej pozostała kwotę umorzyła. Czy jest na to podstawa prawna, aby jej umorzyć?
wiewiorka

Napisano: 31 mar 2015, 13:14

nie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2015, 15:06

a czy w ogóle to jest dopuszczalne aby ona zwracała kwotę 311 w ratach miesięcznie po 45 zł ?
wiewiorka

Napisano: 31 mar 2015, 15:18

mozecie sie z nią dogadac ale to nie są nienaleznie pobrane nie bedzie tu decyzji bo to błąd pracownika. wazne zeby wam sie sprawozdanie zgodzilo na koniec roku ale na jakiej podstawie umorzysz jak to nie sa nn? ani nie wydasz decyzji ustalającej ani umarzającej. jesli umorzysz to bedzie musial pracownik zwrocic bo bedzie brakowalo na koniec roku.
aaaaaaaaa

Napisano: 31 mar 2015, 15:35

dzięki za pomoc.
A wiedzcie mi jeszcze, mam rację twierdząc, że ona musi mi to oddać choć to nasz błąd? czy ma tu zastosowanie kodeks cywilny i bezpodstawne wzbogacenie?
wiewiorka

Napisano: 31 mar 2015, 16:27

To jest bezpodstawne wzbogacenie, ale musicie to jeszcze wygrać w sądzie. Trudno to zrobić z tej przyczyny, że musicie wykazać, że kobieta faktycznie się wzbogaciła, nie chodzi o samo otrzymanie tych pieniędzy. Jeśli jej sytuacja się nie zmieniła, to znaczy mieszka gdzie mieszkała, nie nabyła majątku czyli to "wzbogacenie" nie nastąpiło, bo pieniądze po prostu przejadła to marne szanse na wygraną. Chociaż wiadomo, że to kwestia sądu.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x