ZDO rolnik - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 26 sie 2014, 7:57

Witam, złożyła mi babeczka wniosek o zdo, jest rolnikiem na wniosek. Oświadczyła ze zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego i pracy w nim od 2007roku. Miała u nas opłacane składki do 30.06.2013r. Od dnia 03.09.2013r. zarejestrowała się ponownie w KRUS. Moje pytanie od kiedy przyznać jej zdo? Prosze o szybką odpowiedź.
jak przyznać????

Napisano: 26 sie 2014, 8:02

ale wnioskowała o wyrównanie i bieżące ? i obecnie też złożyła oświadczene ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2014, 8:44

bieżące i zaległe
jak przyznać?

Napisano: 26 sie 2014, 9:03

wypowie sie ktoś? Nikt nie miał takiego przypadku?
jak przyznać?

Napisano: 26 sie 2014, 9:04

jak masz oświadczenie o zaprzestaniu to od 1 lipca 2013 roku
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2014, 9:07

dzięki, ale nadal ubezpieczona jest w krusie. Coś z tym robię?
jak przyznać?

Napisano: 26 sie 2014, 9:09

jak przyznać? pisze:dzięki, ale nadal ubezpieczona jest w krusie. Coś z tym robię?
ale ubezpieczenie w krusie nie jest przesłanką negatywną by otrzymać zdo ... nie zgłaszasz jej póki co do zusu
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2014, 9:44

jesli w KRUS ubezpieczona jest na wniosek - to lepiej zglos ja do ubezpoieczenia spolecznego w zus
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2014, 9:56

kb pisze:jesli w KRUS ubezpieczona jest na wniosek - to lepiej zglos ja do ubezpoieczenia spolecznego w zus
na tak .. sorki nie doczytałam
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2014, 12:56

mam podobny przypadek - jeżeli osoba jest ubezpieczona na wniosek ( nie z mocy ustawy), to nie masz wyboru musisz zgłosić i ubezpieczyć w ZUS, ja tak zrobiłam i powiadomiłam KRUS, że w dniu ....Pani złożyła wniosek o ZDO i od dnia 01.07.2013 do nadal został jej przyznany ZDO i są z ustawy opłacane składki ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego( jeżeli nie ma innej możliwości zdrw np. przy mężu czy żonie). KRUS wyrejestruje i zwróci opłacone składki ( kobitka się trochę "zjeżyła", że nie chce, chce zostać w KRUS, ale nie ma takiej opcji, ZUS albo rezygnacja z ZDO) pozdrawiam
bb1

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x