zdo w małżeństwie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 20 sie 2014, 12:05

Babka pobierała ŚP na męża-decyzja przyznana przez SKO. W lipcu 2013 było zabrane. Czy mam zrobić zwrot i przyznać teraz ZDO, bo w sąsiednim mops mówią że ZDO nie przysługuje w małżeństwie. Proszę o pomoc
kajtek

Napisano: 20 sie 2014, 22:08

my przyznaliśmy
well

Napisano: 21 sie 2014, 14:44

może ktoś jeszcze się wypowie, proszę bo to pilna sparawa
kajtek

Napisano: 21 sie 2014, 15:03

zdo w małżeństwie nie przysługuje tak jak nie przysługiwało świadczenie pielegnacyjne
my tez miałysmy decyzje przyznajace sko zona na meze sp i teraz ddawałyśmy odmowe zdo i odwolalania w pierwszej decyzji sko poprzyznawało rodzinie
zosia78

Napisano: 21 sie 2014, 15:05

hm, moment. Jak się nie należy to czemu SKO przyznało?
Wystąpiłaś do prokuratury?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2014, 9:24

No właśnie mi też się to wydaje dziwne. Było tak, że ŚP nie należało się w małżeństwie, ale SKO przyznało, więc jednak się należało. Więc skoro należało się w czerwcu 2013 to teraz ZDO też powinno się należeć. Ratujcie bo zaraz 14 wrzesień i może komuś przepaść.
kajtek

Napisano: 05 wrz 2014, 8:12

też mam własnie też problem... Pomoże ktoś, bo pojęcia nie mam co robić.
jajaja

Napisano: 05 wrz 2014, 13:48

jajaja pisze:też mam własnie też problem... Pomoże ktoś, bo pojęcia nie mam co robić.
Ameryki nikt nie odkryje. MPiPS twierdzi, że nie przysługuje, natomiast argumentów na poparcie tej tezy nie ma. Ba wskazali, ze w konkretnych sytuacjach organ odwoławczy może stwierdzić, ze przysługuje.
Tyle, ze organ odwoławczy nie ma żadnych szczególnych kompetencji w tej kwestii, pracuje na tych samych przepisach co organ I instancji.
Prawda jest taka, że jeśli komuś decyzja wygasła to znaczy że spełniał przesłanki do pobierania SP, bo to własnie potwierdzała wygaszona decyzja. Osobiście uważam, iż kierując się licznymi orzeczeniami WSA i NSA, wskazaniami TK należy przyznać ZDO małżonkom.
Jeśli jednak nie macie odwagi na taki krok, pozostaje wszystkich tych małżonków nakłonić do złożenia wniosków, a już jeśli nie nakłaniać, to przynajmniej nie zniechęcać do tego, a po wydaniu decyzji odmowne informować ich o prawie złożenia odwołania.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2014, 14:16

odmowa, i do sko
kasia26

Napisano: 05 wrz 2014, 14:19

kasia26 pisze:odmowa, i do sko
Równie dobrze można napisać, przyznanie i do teczki.
Sprawa nie jest wcale oczywista, co przyzna każdy, kto nie ma etatu w MPiPSie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x