Zerówka - Świadczenia rodzinne

Strona 8 z 14    [ Posty: 137 ]

Napisano: 26 sie 2016, 11:06

alutkaw pisze:Od 1 września zmienia się ustawa - wchodzi w życie (art. 14 ust 3 ustawy o systemie oświaty) czytałam wcześniej na forum i pisali że można z urzędu uchylić ten dodatek jeżeli tak to czy art. 162 kpa § 3 w uzasadnieniu wystarczy
:| Ciebie obowiązuje ustawa o śr a nie ustawa o systemie oświaty, która tak czy siak nie zawiera przecież art. zabraniającego 5 latkowi rozpocząć roczne przygotowanie przedszkolne.
kiedyś też tak było, jak wybitne dziecko to rodzic szybciej posyłał do zerówki..
zmienił się tylko OBOWIĄZEK dla 6 latka zerówki
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2016, 11:36

Podsumowując najmłodsze dziecko które teraz jest uprawnione do +100 ur. jest w 2010? A te urodzone w 2011 r. i młodsze nie są uprawnione?
ołka

Napisano: 26 sie 2016, 11:45

dokłądnie, czy możemy uchylać z urzędu? czy musimy zawiadomienie o wszczęciu postepowania?
nowa777777

Napisano: 26 sie 2016, 11:52

musi być wszczęcie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2016, 11:53

albo za zgodą strony bez wszczęcia tak Elmer
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2016, 11:54

Hmmm... z faktu, że leniwy jestem to będę się starał dogadać ze stroną po stosowny wniosek strony a wtedy można darować sobie wszczęcia ;)
Wam też tak radzę robić.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 26 sie 2016, 12:34

Witam wszystkich i proszę o odpowiedź!
Czytałam komentarze w tej sprawie, bo właśnie ten temat mnie dotyczy, ale nie mam pojęcia jak jest widziana moja sytuacja oczami specjalistów.
Dziś telefonowała do mnie Pani ze ŚR żebym ją poinformowała czy moje dziecko idzie do zerówki czy nie właśnie w związku z dodatkiem, bo nie wie czy mi go dać czy nie dać. Efekt rozmowy był nijaki i czekać będziemy do września żeby przekonać się jak sytuacja się wyklaruje. A sytuacja jest taka:
Jestem matką 5-letniej córeczki urodzonej w lutym 2011r. W Przedszkolu do którego uczęszcza są dwie sale dla dzieci i od 01 września 2016r. mają być dwie grupy "3-4 latki" oraz "5-6 latki". Przez dwa lata córeczka chodziła do przedszkola do grupy młodszej 3-4 latki. Od 01 września 2016r ma iść do grupy starszej 5-6 latki. Ta grupa starsza jest grupą zerówkową. Grupa 5-6 latków jest w jednej sali, ma swoją jedną Panią i tym samym wszystkie dzieci w tej grupie będą robiły to samo, pracowały na takich samych zestawach książek p.t."Paczka Puszatka".
Stąd moje pytanie: czy moje 5-letnie dziecko (jak i inne 5-latki) w tej grupie starszaków jest oficjalnie w zerówce czy nie jest? Należy się nam dodatek czy nie? Jako że połączono w jedną grupę dwa roczniki dzieci, to efekt jest taki, że wszyscy rodzice dzieci pięcioletnich, które idą teraz do "5-6 latków" zostawią swoje dzieci w tej grupie starszej też za rok, czyli moje dziecko będzie chodziło przez dwa lata do grupy "5-6 latków". Właściwie dwa lata do zerówki.
Jak Wy widzicie tą moją sytuację? Należy się nam przez dwa lata dodatek? Nie należy się nam w tym roku?- Jeśli nie należy teraz to dlaczego, przecież chodzi do grupy zerówkowej.
Ja nie mam wyboru gdzie zapisać dziecko w przedszkolu bo są po prostu dwie grupy: młodsza"3-4 latki" oraz starsza "5-6 latki". Dwa lata córka chodziła już do młodszej grupy, a teraz będzie dwa lata do starszej zerówkowej.
Należy się nam rodzicom 5-latków w grupie zerówkowej wg. Was dodatek teraz czy nie?
PROSZĘ odpiszcie jak to widzicie.
katarzynka

Napisano: 26 sie 2016, 13:08

To jak w końcu należy zrobić z tym rozpoczęciem?
a..

Napisano: 26 sie 2016, 14:20

katarzynka pisze:Witam wszystkich i proszę o odpowiedź!
Czytałam komentarze w tej sprawie, bo właśnie ten temat mnie dotyczy, ale nie mam pojęcia jak jest widziana moja sytuacja oczami specjalistów.
Dziś telefonowała do mnie Pani ze ŚR żebym ją poinformowała czy moje dziecko idzie do zerówki czy nie właśnie w związku z dodatkiem, bo nie wie czy mi go dać czy nie dać. Efekt rozmowy był nijaki i czekać będziemy do września żeby przekonać się jak sytuacja się wyklaruje. A sytuacja jest taka:
Jestem matką 5-letniej córeczki urodzonej w lutym 2011r. W Przedszkolu do którego uczęszcza są dwie sale dla dzieci i od 01 września 2016r. mają być dwie grupy "3-4 latki" oraz "5-6 latki". Przez dwa lata córeczka chodziła do przedszkola do grupy młodszej 3-4 latki. Od 01 września 2016r ma iść do grupy starszej 5-6 latki. Ta grupa starsza jest grupą zerówkową. Grupa 5-6 latków jest w jednej sali, ma swoją jedną Panią i tym samym wszystkie dzieci w tej grupie będą robiły to samo, pracowały na takich samych zestawach książek p.t."Paczka Puszatka".
Stąd moje pytanie: czy moje 5-letnie dziecko (jak i inne 5-latki) w tej grupie starszaków jest oficjalnie w zerówce czy nie jest? Należy się nam dodatek czy nie? Jako że połączono w jedną grupę dwa roczniki dzieci, to efekt jest taki, że wszyscy rodzice dzieci pięcioletnich, które idą teraz do "5-6 latków" zostawią swoje dzieci w tej grupie starszej też za rok, czyli moje dziecko będzie chodziło przez dwa lata do grupy "5-6 latków". Właściwie dwa lata do zerówki.
Jak Wy widzicie tą moją sytuację? Należy się nam przez dwa lata dodatek? Nie należy się nam w tym roku?- Jeśli nie należy teraz to dlaczego, przecież chodzi do grupy zerówkowej.
Ja nie mam wyboru gdzie zapisać dziecko w przedszkolu bo są po prostu dwie grupy: młodsza"3-4 latki" oraz starsza "5-6 latki". Dwa lata córka chodziła już do młodszej grupy, a teraz będzie dwa lata do starszej zerówkowej.
Należy się nam rodzicom 5-latków w grupie zerówkowej wg. Was dodatek teraz czy nie?

Niestety nie nalezy się bo nawet jak połaczyli z 6latkami bo maja za mało miejsca na kazda grupe to wcale nie znaczy ze będą one odbywać roczne przygotowanie przedszkolne..to wszystko z oszczędności...a robic beda to samo ale różnica jest w prawie oswiatowym
oleńkaK

Napisano: 26 sie 2016, 18:31

oleńkaK pisze:
katarzynka pisze:Witam wszystkich i proszę o odpowiedź!

Niestety nie nalezy się bo nawet jak połaczyli z 6latkami bo maja za mało miejsca na kazda grupe to wcale nie znaczy ze będą one odbywać roczne przygotowanie przedszkolne..to wszystko z oszczędności...a robic beda to samo ale różnica jest w prawie oswiatowym
Dziękuję za odpowiedź. A czy jeśli teraz od września 2016 określę dziecko jako zerówkowe, no bo przecież i tak realizuje z książkami to samo co 6-latki, i w sali będzie robić to samo co one i będzie w następnym roku od września 2017 powtarzać zerówkę jako już 6-latka, to jak z dodatkiem w takiej sytuacji? Będzie się należał i teraz i w przyszłym roku?
Bardzo proszę jeszcze o odpowiedź.
Gość

Strona 8 z 14    [ Posty: 137 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x