Zgodnie z ustawą kartę przynać do 30 wrzesnia,a oświadczenie

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ODPOWIEDZ
Katarzyna1
Stażysta
Zajmuję się: Podinspektor
Kontakt:

Zgodnie z ustawą kartę przynać do 30 wrzesnia,a oświadczenie

Post autor: Katarzyna1 »

Zgodnie z art. 11 ust. 1 pkt 3 ustawy kartę studentowi należny przyznać w przypadku szkoły wyższej, do dnia 30 września roku , w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z oświadczeniem. Student przyniósł oświadczenie że kończy studia 30.04.2019r. do kiedy przyznać kartę????????????????? zgodnie z oświadczeniem czy z ustawą??? Proszę o pomoc!!!!
kikir
Stażysta
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Re: Zgodnie z ustawą kartę przynać do 30 wrzesnia,a oświadcz

Post autor: kikir »

wydaje mi się, że na oświadczeniu oświadcza np. datę 30.04.2019 r. a Ty przyznajesz do 30 września tego roku w którym on kończy naukę w tym przypadku do 30 września 2019 r. Tak samo w przypadku szkoły średniej. Nie wiem czy dobrze rozumiem art. 11 .. może niech inni się też wypowiedzą ?
wrrr
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: wrrr »

kikir pisze:wydaje mi się, że na oświadczeniu oświadcza np. datę 30.04.2019 r. a Ty przyznajesz do 30 września tego roku w którym on kończy naukę w tym przypadku do 30 września 2019 r. Tak samo w przypadku szkoły średniej. Nie wiem czy dobrze rozumiem art. 11 .. może niech inni się też wypowiedzą ?

Dziś zobaczyłam w systemie taki komunikat:
Szanowni Państwo
Odnosząc się do pytań dotyczących obowiązku przedstawiania we wniosku o przyznanie Karty Dużej Rodziny informacji na temat uczęszczania dzieci w wieku poniżej 18. roku życia do szkół i placówek oświatowych, uprzejmie przypominamy, że ustawa z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 2016 r. poz. 785, z późn. zm.) stanowi w art. 21 ust. 1, że dane członków rodziny wielodzietnej, w tym dane dotyczące nauki w szkole, mogą być przetwarzane jedynie w zakresie niezbędnym do realizacji zadań wynikających z niniejszej ustawy, a zatem jedynie w takim stopniu, w jakim dana informacja ma wpływ na prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny lub termin jej ważności.
W przypadku informacji o uczęszczaniu dziecka do szkoły należy zauważyć, że informacja ta jest niezbędna do realizacji ustawy w przypadku dzieci powyżej 18 roku życia, dla których prawo do Karty Dużej Rodziny wynika z faktu uczenia się w szkole, a także w sytuacji, gdy planowany termin zakończenia nauki nastąpi po ukończeniu przez dziecko 18. roku życia – wówczas informacja ta umożliwi wyznaczenie dłuższego terminu ważności Karty dla tego dziecka. Informacja o uczęszczaniu dziecka do szkoły lub placówki oświatowej może być również pobierana w sytuacji, gdy zachodzą wątpliwości co do miejsca zamieszkania członków rodziny wielodzietnej – na przykład gdy z pozyskanych przez gminę informacji wynika, że rodzina mieszka poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. W takiej sytuacji bowiem informacja o miejscu nauki dzieci może mieć wpływ na ustalenie prawa do Karty Dużej Rodziny.
Pozdrawiamy
Departament Polityki Rodzinnej
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

więc pewnie autorowi chodzi o przyznawanie kart do 30 września.
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: mkaz »

ja przedłużam do 30 września (nie wiem czy dobrze), ale po coś zrobili ten zapis w ustawie. Jeśli chodzi o 2 pytanie, to decyduje oświadczenie wnioskodawcy gdzie dziecko mieszka.
Katarzyna1
Stażysta
Zajmuję się: Podinspektor
Kontakt:

Post autor: Katarzyna1 »

Wydaje mi się że ten komunikat dotyczy wyłącznie dzieci powyżej 18 roku które uczą się w szkołach ponadgimnazjalnych. Bo skoro student robi np. studia II stopnia i kończy w marcu (bo przecież tak wynika z organizacji roku akademickiego i regulaminu studiów) to przecież nie mogę przyznać mu do 30.09. tym bardziej że na oświadczeniu pisze kiedy kończy.
W/w zapis dotyczy na pewno osób które zdają maturę i kończą naukę w kwietniu wtedy zgodnie z ustawa przyznaję do 30.09. bo oni zachowują prawa ucznia do tego miesiąca.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: michu95 »

Nie sugeruj się "często zadawanymi pytaniami" na stronie mrpips, bo one nie są na bieżąco aktualizowane.

Temat wałkowany wielokrotnie, różne zdania. Ja robie według ustawy i przyznaje do 30 września po terminie ukończenia nauki.
Więcej -> https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57&t=207247183
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: mkaz »

dzisiaj wprowadzałam dziecko powyżej 18 r.ż. wklepałam szkołę i planowany termin ukończenia szkoły zgodnie z oswiadczeniem 30.06.2019. System sam wyznaczył termin ważności karty na 30 WRZEŚNIA 2019.
Czy wy dziś również nie możecie zamówić kart? Od wczoraj tez nie mogę odebrać paczki...
ODPOWIEDZ