Zgon podopiecznego - ustanie sprawowania opieki

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
Kontakt:

Zgon podopiecznego - ustanie sprawowania opieki

Post autor: Krzysztof »

Mam bardzo proste pytanie, czy ustalone prawo do pobierania świadczenia pielęgnacyjnego kończy się z chwilą skutecznego dostarczenia decyzji uchylającej to prawo opiekunowi, czy może jednak z chwilą zgonu podopiecznego ?
Skoro prawo do pobierania świadczenia ustala się po stwierdzeniu spełnienia warunków ustawy poprzez wydanie decyzji (np. na czas nieokreślony), to w sytuacji, gdy opiekun nie spełnia jakiegoś warunku z ustawy (np. w sytuacji, gdy zgłasza zgon podopiecznego / ustaje opieka) to organ powinien w uruchomionym z urzędu postępowaniu ten fakt potwierdzić i rezultacie wydać decyzję, która formalnie kończy bycie opiekunem i pobieranie świadczenia.
Innymi słowy nie samo ustanie opieki (niespełnienie warunki ustawy), ale dopiero wydanie decyzji uchylającej świadczenie pozbawia opiekuna prawa do pobieranego świadczenia - czy dobrze rozumiem ?
Jeśli nawet zdarzyłoby się, że organ nie wydał takiej decyzji natychmiast po zgłoszeniu przez opiekuna zgonu podopiecznego, a wydałby decyzje dopiero po dwóch miesiącach, to taki opiekun mimo, że jego opieka ustała, przez ten cały okres do wydania decyzji uchylającej świadczenie jest na prawie do tego świadczenia - a może się jednak mylę ?
Jeśli mylę się to proszę o merytoryczną odpowiedź.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Te resa
Referent
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: Zgon podopiecznego - ustanie sprawowania opieki

Post autor: Te resa »

Ooo Krzysztofie, czyżbyś widział najnowsze decyzje SKO :?:
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Kontakt:

Te resa pisze: 31 maja 2021, 10:03 Ooo Krzysztofie, czyżbyś widział najnowsze decyzje SKO :?:
Jeśli mogę zapytać, co dokładnie masz na myśli ?
-----------
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Post autor: jasiak »

sp-i-smierc-osoby-wymagajacej-opieki-207291568
szukasz zaczepki przy poniedziałku ?
nie wyobrażam sobie nie wydać decyzji niezwłocznie, a co dopiero ''po 2 miesiącach'' od zgłoszenia zgonu osoby wymagającej opieki
Awatar użytkownika
Krzysztof
Starszy referent
Kontakt:

jasiak pisze: 31 maja 2021, 11:16 nie wyobrażam sobie nie wydać decyzji niezwłocznie, a co dopiero ''po 2 miesiącach'' od zgłoszenia zgonu osoby wymagającej opieki
ok, ale czy dopiero wydanie decyzji kończy definitywnie przyznane wcześniej prawo do świadczenia, czy jednak zgłoszenie zgonu i tym samym ustanie sprawowania opieki (pomimo, że organ nie wydał decyzji kończącej bycie na garnuszku państwa)
A jakby zgon lub inną okoliczność, mogącą mieć wpływ na prawo do pobierania świadczenia, zgłosił ktoś inny (jakiś żartowniś) to przecież organ nie może polegać jedynie na tej informacji (np. przekazanej telefonicznie lub w farmie kserokopii aktu zgonu wrzuconej do skrzynki na korespondencję) i powinien tę informację potwierdzić / ustalić fakty w przeprowadzonym z tego powodu postępowaniu i wydać kończącą decyzję.

p.s.
poniedziałek jak każdy inny dzień, opiekun nie liczy godzin i dni, często nie wie jaki jest dzień tygodnia, dla opiekuna nie ma dni wolnych, świąt, wakacji itp.
-----------
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Post autor: jasiak »

dokonując np. zmian decyzji, wydając decyzję jesteśmy zobowiązani do weryfikacji danych osobowych
m.in. weryfikacji pesel gdzie wskazana jest ewentualna data zgonu - także nie ma możliwości żartu, zresztą skąd taki pomysł - żartować z czyjejś śmierci
Krzysztof pisze:p.s. poniedziałek jak każdy inny dzień, opiekun nie liczy godzin i dni, często nie wie jaki jest dzień tygodnia, dla opiekuna nie ma dni wolnych, świąt, wakacji itp.
ps. mimo, że jestem aktywną zawodową, jestem osobą niepełnosprawną i mam w domu córcie, która wymaga stałej opieki - także nie bądź złośliwy, każdy z nas jest tylko człowiekiem
ODPOWIEDZ