ZK a zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 lip 2016, 13:51

Witam, mam Klienta, który pobiera zasiłek stały. W czerwcu spędził 10 dni w zakładzie karnym (nie w areszcie), gdzie przyznał się, że pobiera takie świadczenie. W związku z tym ZK poinformował nas pisemnie o terminie odbywania przez niego kary (pismo do OPS dotarło na 3 dni przed końcem wyroku). Zgodnie z art. 13 naszej ustawy nie może on pobierać świadczenia w momencie pozbawienia wolności. Jednocześnie Klient nie zataił tego faktu więc nie mogę potraktować pobranego za 10 dni świadczenia jako nienależnie pobranego.Jak ten problem rozwiązać (jaka podstawa prawna?)
mikro

Napisano: 06 lip 2016, 9:06

Ale on nienależnie pobrał to świadczenie! Wydaje mi się, że należy wszcząć postępowanie, a następnie na okres pobytu w zakładzie karnym uchylic decyzję przyznającą zasiłek stały i odmówić zasiłku stałego oraz zarządać zwrotu nienależnie pobranego świadczenia. Jak wyjdzie z zakładu karnego to niech złoży ponownie wniosek o zasiłek stały.
Iza K

Napisano: 07 lip 2016, 7:50

Tak, zgadzam się, tego świadczenia pobrać nie powinien, ale z definicji nienależnie pobranego świadczenia wynika, że jest to świadczenie pieniężne uzyskane na podstawie nieprawdziwych inf. lub niepoinformowanie o zmianie sytuacji materialnej lub osobistej, a w tym przypadku nic takiego nie miało miejsca. O wyjściu Klienta z ZK ośrodek dowiedział się na 3 dni przed jego powrotem, ponieważ wtedy dotarło do nas pismo z ZK, ale klient przyznał się od razu w ZK, że takie świadczenie pobiera.
mikro

Napisano: 07 lip 2016, 9:33

Zgadza się, nie jest to nienależnie pobrane świadczenie. Do tego nie można uchylać "wstecz". Będzie to świadczenie nadpłacone. Może po powrocie Klient wyrazi zgodę na zmianę/uchylenie decyzji (tylko wtedy będzie można coś zrobić z datą wsteczną)
A&T

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x