Witam, mam Klienta, który pobiera zasiłek stały. W czerwcu spędził 10 dni w zakładzie karnym (nie w areszcie), gdzie przyznał się, że pobiera takie świadczenie. W związku z tym ZK poinformował nas pisemnie o terminie odbywania przez niego kary (pismo do OPS dotarło na 3 dni przed końcem wyroku). Zgodnie z art. 13 naszej ustawy nie może on pobierać świadczenia w momencie pozbawienia wolności. Jednocześnie Klient nie zataił tego faktu więc nie mogę potraktować pobranego za 10 dni świadczenia jako nienależnie pobranego.Jak ten problem rozwiązać (jaka podstawa prawna?)
Ale on nienależnie pobrał to świadczenie! Wydaje mi się, że należy wszcząć postępowanie, a następnie na okres pobytu w zakładzie karnym uchylic decyzję przyznającą zasiłek stały i odmówić zasiłku stałego oraz zarządać zwrotu nienależnie pobranego świadczenia. Jak wyjdzie z zakładu karnego to niech złoży ponownie wniosek o zasiłek stały.
Tak, zgadzam się, tego świadczenia pobrać nie powinien, ale z definicji nienależnie pobranego świadczenia wynika, że jest to świadczenie pieniężne uzyskane na podstawie nieprawdziwych inf. lub niepoinformowanie o zmianie sytuacji materialnej lub osobistej, a w tym przypadku nic takiego nie miało miejsca. O wyjściu Klienta z ZK ośrodek dowiedział się na 3 dni przed jego powrotem, ponieważ wtedy dotarło do nas pismo z ZK, ale klient przyznał się od razu w ZK, że takie świadczenie pobiera.
Zgadza się, nie jest to nienależnie pobrane świadczenie. Do tego nie można uchylać "wstecz". Będzie to świadczenie nadpłacone. Może po powrocie Klient wyrazi zgodę na zmianę/uchylenie decyzji (tylko wtedy będzie można coś zrobić z datą wsteczną)