W decyzji o odpłatności za pobyt klientki w DPS źle naliczyłam jej odpłatność (konkretnie o parę złotych za dużo, czyli wyszło, że dopłacała więcej niż 70 %). Do pobytu dopłaca rodzina (na podstawie umowy oczywiście)- w związku z tym, że klientka wpłacała za dużo za swój pobyt- to automatycznie wyszło tak, że do pełnego miesięcznego kosztu utrzymania rodzina dopłacała za mało. Decyzja ta biegnie od grudnia 2012 r. Ten błąd wyłapałam dopiero teraz. Chcę to oczywiście jak najszybciej naprostować. Klientka i jej rodzina jak najbardziej się zgadzają - nie ma z nimi żadnego problemu (rodzina dopłaci bez problemu swoją niedopłatę).
Pytanie jest- w jak sposób mam zmienić tę decyzję i ją technicznie naprostować, najlepiej.we własnym zakresie.
Bardzo proszę o poradę i podstawę prawną !!!
Źle naliczona odpłatność za pobyt w dps
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Źle naliczona odpłatność za pobyt w dps
najlepiej poprawić oczywistą omyłkę czy błąd pisarski zgodnie z kpa,jezeli nie da się zastosować to może strona wystapić o zmianę decyzji czyli za zgodą
ważne zeby to zrobić a jak to już inny problem, kasa ma sie zgadzać ,a papiery i podstawa to pikuś
ważne zeby to zrobić a jak to już inny problem, kasa ma sie zgadzać ,a papiery i podstawa to pikuś
dzięki, oczywistą omyłkę, czyli rozumiem, że poprzez postanowienie.Czy faktycznie traktować to jako że błędne wyliczenie odpłatności klienta za pobyt w dps to oczywista omyłka?
Drugi sposób jaki podajesz, to zmiana decyzji. Czy faktycznie trzeba to zmienić za zgodą strony, czy można powołać się na art. 106 ust. 5 ustawy co pomocy społecznej (ostatnie zdanie) na zasadzie, że zmiana decyzji na korzyść strony nie wymaga jej zgody, bo skoro naliczona została klientowi za duża odpłatność za pobyt w dps, to jak teraz zmienię na mniej i skoryguje wcześniejsze miesiące, czyli faktycznie z korzyścią dla strony, to może do zmiany nie jest potrzebna zgoda strony. Chcę tę decyzję jak najszybciej przesłać stronie (przebywa ona w dps, jest osobą leżącą).
Drugi sposób jaki podajesz, to zmiana decyzji. Czy faktycznie trzeba to zmienić za zgodą strony, czy można powołać się na art. 106 ust. 5 ustawy co pomocy społecznej (ostatnie zdanie) na zasadzie, że zmiana decyzji na korzyść strony nie wymaga jej zgody, bo skoro naliczona została klientowi za duża odpłatność za pobyt w dps, to jak teraz zmienię na mniej i skoryguje wcześniejsze miesiące, czyli faktycznie z korzyścią dla strony, to może do zmiany nie jest potrzebna zgoda strony. Chcę tę decyzję jak najszybciej przesłać stronie (przebywa ona w dps, jest osobą leżącą).
\"rodzina dopłaci bez problemu swoją niedopłatę\". JAKA NIEDOPŁATA !!!!!!!!!!!!
Przecież z rodziną podpisana jest umowa cywilno-prawna na umówioną kwotę!!!!!!!! Wywiązują się ze swojej płatności.
Poprawić odpłatność od babci (możliwy zwrot) i nowa umowa (lub korekta/aneks umowy) z rodziną.
Przecież z rodziną podpisana jest umowa cywilno-prawna na umówioną kwotę!!!!!!!! Wywiązują się ze swojej płatności.
Poprawić odpłatność od babci (możliwy zwrot) i nowa umowa (lub korekta/aneks umowy) z rodziną.
No i koniecznie wszczęcie postępowania o zmianie decyzji, jej powodach i wydaniu następnej
Oprócz Źle naliczona odpłatność za pobyt w dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
umorzenie odpłatności za pobyt w DPS
DPS
odpłatność za DPS
aktualizacja???
Zmiana typu DPS
pomoc w umieszczeniu w szpitalu psychiatrycznym
zmarły opiekun prawny nie przekazał należnych środków ze spadku, który otrzymał mieszkaniec...
małoletnia w dps
umieszczenie w dps
babcia 97lat
Program nie chce mi wyrownać K i reh.
dobrowolna alimentacja
zespół terapeutyczno - opiekuńczy w dps
mieszkaniec domu pomocy -kto i gdzie występuje o jego ubezwłasnowolnienie
umieszczenie wychowanka domu dziecka pełnoletniego w dps
ZOL psychiatryczny