Klientka (wdowa) złożyła wniosek na zasiłek rodzinny na pełnoletnie, niepełnosprawne dziecko, studenta, który w tym roku kończy studia, a w listopadzie 2016 r. kończy 24 lata. Wcześniejszą decyzją miał świadczenia tylko na listopad 2015 r., bo kończyło się orzeczenie. Do wniosku pani dołączyła dwa orzeczenia. Pierwsze o stopniu lekkim (wniosek 2015-10-05)i drugie o umiarkowanym, wydane po rozpatrzeniu odwołania od pierwszego. Jednocześnie ma już przyznany zasiłek rodzinny z dodatkami (wspomnianą wyżej decyzją) na młodsze, również niepełnosprawne dziecko, któremu orzeczenie kończy się 2016-08-31. Rodzina ma przekroczone podwyższone kryterium, ale korzysta z warunku (starego ust. 5). Zarejestrowałem wniosek w związku ze zmianą, żeby w całości zmienić poprzednią decyzję, przyznając starszemu dziecku świadczenia (zasiłek, dod rehab i dod samotne). U młodszego dziecka mam zaznaczoną kontynuację nauki, ale nie mam "ptaszka" przy zaświadczeniu za szkoły, bo to podstawówka, u starszego mam zaznaczone zaświadczenie i obecny rok szkolny ustawiony do 2016-09-30 (bo akademicki).
Pytania: 1. Czy w tym przypadku obowiązuje złotówka za złotówkę, bo system wg tej zasady liczy, a przecież prawo do świadczeń powstało przed zmianami.
2. Dlaczego system przyznaje świadczenia starszemu dziecku od lutego (miesiąc złożenia wniosku o ZR), skoro datę wniosku o orzeczenie mam wprowadzoną 2015-10-05 i dlaczego przyznaje do 2015-08-31, skoro powinien do września?
3. Jak to wszystko rozgryźć??

Jeśli coś jeszcze wpadnie mi do głowy, będę uzupełniał te wywody. Oczywiście pod warunkiem, że ktoś zabierze głos w sprawie