Złot za złot czy nie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 10 mar 2016, 11:20

Postanowiłem uporządkować kwestie związane z dość skomplikowaną sprawą z jaką przyszło mi się zmagać.
Klientka (wdowa) złożyła wniosek na zasiłek rodzinny na pełnoletnie, niepełnosprawne dziecko, studenta, który w tym roku kończy studia, a w listopadzie 2016 r. kończy 24 lata. Wcześniejszą decyzją miał świadczenia tylko na listopad 2015 r., bo kończyło się orzeczenie. Do wniosku pani dołączyła dwa orzeczenia. Pierwsze o stopniu lekkim (wniosek 2015-10-05)i drugie o umiarkowanym, wydane po rozpatrzeniu odwołania od pierwszego. Jednocześnie ma już przyznany zasiłek rodzinny z dodatkami (wspomnianą wyżej decyzją) na młodsze, również niepełnosprawne dziecko, któremu orzeczenie kończy się 2016-08-31. Rodzina ma przekroczone podwyższone kryterium, ale korzysta z warunku (starego ust. 5). Zarejestrowałem wniosek w związku ze zmianą, żeby w całości zmienić poprzednią decyzję, przyznając starszemu dziecku świadczenia (zasiłek, dod rehab i dod samotne). U młodszego dziecka mam zaznaczoną kontynuację nauki, ale nie mam "ptaszka" przy zaświadczeniu za szkoły, bo to podstawówka, u starszego mam zaznaczone zaświadczenie i obecny rok szkolny ustawiony do 2016-09-30 (bo akademicki).

Pytania: 1. Czy w tym przypadku obowiązuje złotówka za złotówkę, bo system wg tej zasady liczy, a przecież prawo do świadczeń powstało przed zmianami.
2. Dlaczego system przyznaje świadczenia starszemu dziecku od lutego (miesiąc złożenia wniosku o ZR), skoro datę wniosku o orzeczenie mam wprowadzoną 2015-10-05 i dlaczego przyznaje do 2015-08-31, skoro powinien do września?
3. Jak to wszystko rozgryźć?? :D
Jeśli coś jeszcze wpadnie mi do głowy, będę uzupełniał te wywody. Oczywiście pod warunkiem, że ktoś zabierze głos w sprawie :(
Bazyllo

Napisano: 10 mar 2016, 12:07

Pomoże ktoś? :)
Bazyllo

Napisano: 10 mar 2016, 12:40

zasilek rodzinny nie jest swiadczeniem uzaleznionym od niepelnosprawnosci - wiec system przyznaje zasilek rodzinny od miesiaca zlozenia wnmiosku - czyli od lutego, od grudnia do konca stycznia nie bylo zasilku, wiec dodatku z tytulu ksztalcenia tez wyrownac nie mozesz...w lutym obowiazuje juz zl za zl czyli jesli dochod przekracza kryterium dla tej rodziny to swiadczenia przyslugujace do konca grudnia zostaja w takiej wysokosci jak byly ale juz od zmiany sytuacji rodziny po 1 stycznia 2016 - ustalasz do nich prawo w oparciu o zl za zl...z tym ze na starszego program przyznaje tylko do konca sierpnia to nie mam pomyslu :) powinien do konca wrzesnia (moze jeszcze raz sprawdz czy dobrze zaznaczyles waznosc orzeczenia starszego dziecka)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2016, 13:28

Kiedyś roztrząsałem podobną sprawę bez zł za zł chodziło o niepełnosprawnego studenta i zmianę orzeczenia, po wypowiedziach na forum i zapytaniu w UW uznaliśmy że w tym przypadku zr jest uzależnione od niepełnosprawności,student nie ma niepełnosprawności to i nie ma zr. ja bym wyrównał tylko jak czy z przekroczeniem czy zł za zł to ciężko mi powiedzieć
marcelino

Napisano: 11 mar 2016, 8:43

@kb W przypadku pełnoletniego studenta zasiłek jest uzależniony od niepełnosprawności. Poza tym starsze dziecko miało przyznany zasiłek do listopada 2015 r., wniosek o orzeczenie złożyło w X 2015 r., więc nie rozumiem dlaczego fakt odwołania i wydania właściwego orzeczenia po tak długim czasie miałby w tym przypadku wpłynąć na prawo do zasiłku. Nie powinniśmy zatem przyznać świadczenia od XII 2015 r.?? A jeśli tak i prawo zostało nabyte przed wejściem w życie złot za złot, to czy nie powinna osoba na starych warunkach korzystać z przekroczenia?
Ten zasiłek to po prostu kontynuacja przyznania do XI 2015 r. tylko papierologia w Zespole się posypała. Uważam, że w tym przypadku rozpatrujemy tak jak dod. rehab czy ZP. Ktoś mnie przekona, że mylna to droga? :)
Bazyllo

Napisano: 11 mar 2016, 10:11

W ustawie zmieniającej (Dz.U. 2015 poz. 995) jest wyraźny moim zdaniem zapis "Art. 2. W sprawach o świadczenia rodzinne, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, do ustalania prawa do świadczeń rodzinnych za ten okres stosuje się przepisy dotychczasowe." skoro zatem tutaj prawo do zasiłku powstało przed 1 stycznia 2016 r., to czemu złotówka za złotówkę?
Bazyllo

Napisano: 11 mar 2016, 10:48

Ok, zaćma. Dobra dusza zwróciła mi uwagę na "(...) za ten okres". Czyli co. Grudzień pełne kwoty (stary art. 5), a od stycznia złotówka? I okres przyznania to XII 2015 do IX 2016?? Rozumiem, że w Sygnity zmienić ręcznie, bo automat nie ogarnie niuansów??? :P
Bazyllo

Napisano: 11 mar 2016, 11:07

na dziecko, ktore nie legitymowalo sie w grudniu orzeczeniem o niepelnosprawnosci w grudniu nie przyslugiwal zasilek rodzinny...wniosek o zasilek rodzinny na to dziecko zostal zlozony w lutym, kiedy juz sie znow legitymowalo czym trzeba...prawo do zasilku rodzinnego ustala sie od miesiaca zlozenia wniosku, swiadczeniami uzaleznionymi od niepelnosprawnosci, jak dla mnie , sa SP, SZO, ZDO, ksztalcenie i rehabilitacja, wysokośc samotnego...pozostale nie sa uzaleznione od niepelnosprawnosci...no ale jak w twoim pzrekonaniu do tych swiadczen mozna zaliczyc rowniez zasilek rodzinny dla studenta - to ok - przyznaj od grudnia (chociaz widac sygnity mialo inne przyklady z ministerstwa, w ktorych pewnie bylo, ze to jednak nie jest swiadczenie uzaleznione od niepelnosprawnosci i dlatego nie chce przyznac wstecz;-))
ja sie nie spieram, ze racja jest po mojej stronie:) i sygnity:D probuje ci tylko pokazac dlaczego program zrobil tak a nie inaczej
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2016, 11:44

Rozumiem, ale lećmy dalej, uznając, że mam rację co do tego, że ten zasiłek zależy od niepełnosprawności i należy go przyznać od XII 2015 r. Co w takim razie ze świadczeniami młodszego dziecka. Normalnie wypłacalibyśmy na nabytym starym warunku (art. 5), ale że jest wniosek na brata, jest też zonk. Skoro od stycznia ma być złot za złot, to jak się mają do tego wypłacone na młodszego świadczenia za I i II 2016 r. (w pełnej wysokości). I czy młodszy powinien być liczony wg tej zasady, skoro prawo nabył od X 2015 r. (stary warunek) ??
Przyznam szczerze, że zgłupiałem na maksa i pojęcia nie mam, jak to rozwiązać. Czy forumowi spece podejmą wyzwanie?? :P
Bazyllo

Napisano: 11 mar 2016, 12:18

A może decyzji przyznającej świadczenia młodszemu po prostu nie ruszać? A starszemu przyznać świadczenia:
wersja a - za grudzień 2015 w pełnych kwotach, a od stycznia wg złotówki za złotówkę biorąc pod uwagę świadczenia należne bratu (da się tak w ogóle??),
wersja b - od lutego 2016 wg złot za złot.

Znikąd ratunku?? :(
Bazyllo

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x