Sygnity 3 dzieci (jedno wspólne) partnerka wychowawczy partn - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 06 cze 2017, 10:54

Mam wniosek babeczki o wychowawczy oraz o zas. rodzinny na dwie córki X, Y wraz z dodatkiem z tyt. wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej - najmłodsza córka Y jest jednocześnie dzieckiem partnera który ma własną starszą córkę Z. Facet też złożył wniosek tylko na starszą córkę Z. Pytanie 1. jak wyprowadzić takich pacjentów w sygnity. Córka X ma zasądzone alimenty od ojca, Córka Z ma zasądzone alimenty od matki. Babeczka ma wychowawczy na wspólną córkę Y. Facet ma ciągłość zatrudnienia od 2000 do nadal.Pytanie 2. Czy należy się wniosek z tyt. wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej babeczce skoro ona ma tylko 2 własnych dzieci a nad córką partnera nie ma żadnych praw? Jak opisać odmowę? Pytanie 3. Jeśli dochód całej rodziny przekracza kryt. dochod. i wpadają w Zł/ zł to facet mając tylko zas. na jedną córke dostanie odmowę na swój wniosek - babeczka składając wniosek na pozostałe dwie własne córki i wychowawczy dostanie przyznanie zł/zł? - Bezsilna... :cry:
Różaa
Awatar użytkownika
Referent
Od: 29 sie 2016, 14:49
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2017, 11:20

Nie pracuję w sygnity więc w tym temacie nie pomogę....

U mnie w takiej sytuacji jest 1 rodzina: rodzice +3 dzieci... wprowadzam 2 wnioski -jeden -matka na dwoje dzieci, drugi-ojciec na jedno dziecko. Skład rodziny i dochody w obu wnioskach identyczne.
Wielodzietność przysługuje bo w rodzinie wychowuje sie troje dzieci uprawnionych do zasiłku rodzinnego. Dodatek przyznajesz temu z rodziców który złozyl wniosek o ten dodatek (lub temu kto pierwszy złożył taki wniosek ). Miałam kiedyś taką decyzję z SKO z taka interpretacją.
Nie miałam takiego przypadku dla zł/zł
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 06 cze 2017, 11:38

Dzięki za pomoc - mam już jakieś światełko w tunelu ;) u nas stanowisko w GOPS odmówić matce tego dodatku bo nie jest to jej własne dziecko nie stara się o żadne prawa nad córka partnera - będzie mieć ochotę to wystąpi z odwołaniem, a wiadomo SKO różne ma opinie w zależności od składu...
Różaa
Awatar użytkownika
Referent
Od: 29 sie 2016, 14:49
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x