zmarł dłużnik
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: niczym
- Kontakt:
zmarł dłużnik
dłużnik zmarł, miała zaległości z tytułu wypłaconych osobom uprawnionym świadczeń z FA, muszę poinformować komornika VZY PISZE ZWYKŁE PISMO INFORMUJĄCE O ŚMIERCI CZY WNIOSEK O WYGASZENIE ZALEGŁOŚCI....
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: zmarł dłużnik
Ja piszę coś takiego do księgowości i komornika
:
Na podstawie art. 28 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2024, poz. 572), zarządzenia ........ z dnia ..., nr ... w sprawie udzielenia ..............w ...........do prowadzenia postępowań i wydawania decyzji administracyjnych w indywidualnych sprawach z zakresu świadczeń z funduszu alimentacyjnego, wygasić zadłużenie zmarłemu w dniu ..........r. dłużnikowi alimentacyjnemu Panu/Pani .........., PESEL : ............. zam. .........................
- z tytułu funduszu alimentacyjnego ....... zł
- odsetki ....... zł
- z tytułu zaliczki alimentacyjnej ....... zł
- koszty upomnień tytułów wykonawczych ...... zł
------------------------------------
Razem: zł ...............
(słownie zł : .................................).
W załączeniu kserokopia - odpis skrócony aktu zgonu ............. z dnia ............. r.

Na podstawie art. 28 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2024, poz. 572), zarządzenia ........ z dnia ..., nr ... w sprawie udzielenia ..............w ...........do prowadzenia postępowań i wydawania decyzji administracyjnych w indywidualnych sprawach z zakresu świadczeń z funduszu alimentacyjnego, wygasić zadłużenie zmarłemu w dniu ..........r. dłużnikowi alimentacyjnemu Panu/Pani .........., PESEL : ............. zam. .........................
- z tytułu funduszu alimentacyjnego ....... zł
- odsetki ....... zł
- z tytułu zaliczki alimentacyjnej ....... zł
- koszty upomnień tytułów wykonawczych ...... zł
------------------------------------
Razem: zł ...............
(słownie zł : .................................).
W załączeniu kserokopia - odpis skrócony aktu zgonu ............. z dnia ............. r.
-
- Referent
- Kontakt:
A no i przypis odsetek od należności dłużnika dla księgowych 

-
- Starszy referent
- Kontakt:
a czy występujecie do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego?
-
- Referent
- Kontakt:
nic takiego nie robiono, mnie uczono tak więc robię tak, a widzę że od dawna tak jest robionekarola ops pisze: 28 kwie 2025, 13:40 a czy występujecie do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
CZYLI CO KOMORNIK SAMM UMARZA POSTĘPOWANIE EGZEKUCYJNE ????
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA
- Kontakt:
Niedawno miałam taki przypadek. Nieoficjalnie dowiedziałam się o śmierci dłużnika, nie był z mojej gminy. Nic z tym nie robiłam czekałam aż komornik przyśle postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego. W miedzy czasie była u mnie była żona dłużnika poinformowała o śmierci, powiedziałam jej żeby zadzwoniła do komornika i tak zrobiła. Za dwa tygodnie komornik przysłał postanowienie o zakończeniu postępowania egzekucyjnego z uwagi na śmierć dłużnika. Dopiero wtedy zawiadomiłam osoby uprawnione o wszczęciu postepowania w sprawie uchylenia decyzji potem uchyliłam decyzję przyznającą świadczenia z FA, następnie wygasiłam należności dłużnika wraz z odsetkami i napisałam pismo do księgowej w sprawie przypisy odsetek oczywiście wszystko zgodnie z terminami. Mnie tak uczono i tak zrobiłam.
-
- Referent
- Kontakt:
No to nam komornik wysyłał to po moim piśmie, być może u nas jest taka kolejność bo zazwyczaj pierwsi byliśmy informowani.ania01 pisze: 28 kwie 2025, 14:55 Niedawno miałam taki przypadek. Nieoficjalnie dowiedziałam się o śmierci dłużnika, nie był z mojej gminy. Nic z tym nie robiłam czekałam aż komornik przyśle postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego. W miedzy czasie była u mnie była żona dłużnika poinformowała o śmierci, powiedziałam jej żeby zadzwoniła do komornika i tak zrobiła. Za dwa tygodnie komornik przysłał postanowienie o zakończeniu postępowania egzekucyjnego z uwagi na śmierć dłużnika. Dopiero wtedy zawiadomiłam osoby uprawnione o wszczęciu postepowania w sprawie uchylenia decyzji potem uchyliłam decyzję przyznającą świadczenia z FA, następnie wygasiłam należności dłużnika wraz z odsetkami i napisałam pismo do księgowej w sprawie przypisy odsetek oczywiście wszystko zgodnie z terminami. Mnie tak uczono i tak zrobiłam.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS,ŚR i FA
- Kontakt:
Witam, ja robię tak jak ania01
Oprócz zmarł dłużnik - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Postępowanie w/c DA
kontrola
Jakie kroki podjąć wobec dłużnika
wniosek dłużnika alim. o zwrot prawa jazdy
Śmierć dłużnika alimentacyjnego
postanowienie o zabezpieczeniu alimentów
Czy wlicza się alimenty???
zmniejszenie wysokości alimentów
poprawność wniosku
czy są to nienależnie pobrane świadczenia z FA?
wniosek o przyłączenie do komornika
nadpłata dłużnika przeksięgowanie sygnity
Wniosek FA
skuteczna egzekucja?
Wniosek od komornika o zawieszeniu postępowania egzekucyjnego
dłużnik w schronisku dla bezdownych - kto jest OWD