dłużnik w schronisku dla bezdownych - kto jest OWD
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
dłużnik w schronisku dla bezdownych - kto jest OWD
Kobieta rozstała się z mężem (rozwód w trakcie), doniosła postanowienie z sądu, przyznałam FA na dzieci. Przed rozstaniem wszyscy mieszkali razem na terenie mojej gminy. Obecnie dłużnik przebywa w schronisku dla bezdomnych w innej gminie. Na zaświadczeniu od komornika podany jest adres wierzycielki jako miejsce zamieszkania dłużnika, wiem, że go tam nie ma. Czy mimo to ja jestem OWD i ja wysyłam wezwanie na wywiad czy OWD jest gmina, na terenie, której jest to schronisko?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
- Kontakt:
Re: dłużnik w schronisku dla bezdownych - kto jest OWD
Z czysto logicznego punktu widzenia jest to gmina, gdzie przebywa w schronisku ale oczywiście przepisy przepisami - schronisko to nie miejsce zamieszkania a jedynie pobytu, definicję OWD znamy... z kolei wiesz, że pod adresem który podaje komornik dłużnik nie mieszka więc ty również OWD nie jesteś
reasumując wysłałabym wniosek o podjęcie działań tam gdzie on przebywa, sama takie wnioski dostaję i prowadzę postępowania.

-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Bo jeszcze rozważam wysłanie na ten adres mój i żeby wróciło z adnotacją adresat wyprowadził się i żeby wtedy do komornika napisać o ustalenie adresu
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
też bym tak zrobiła, aczkolwiek zgadzam się z osobą wyzej ze schronisko to miejsce pobytu a nie zamieszkanie, wg mnie to dalej jestes owd w takim przypadkuAlalala pisze: 24 kwie 2025, 8:09 Bo jeszcze rozważam wysłanie na ten adres mój i żeby wróciło z adnotacją adresat wyprowadził się i żeby wtedy do komornika napisać o ustalenie adresu
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
- Kontakt:
Ja bym wysłała zawiadomienie o przyznaniu FA na adres schroniska i wniosek do tamtego OWD. Jeżeli wiesz gdzie przebywa dłużnik to dla mnie wysyłanie korespondencji na inny adres a potem pisanie do komornika o adres jest zbędnym ponoszeniem kosztów korespondencji.
Oprócz dłużnik w schronisku dla bezdownych - kto jest OWD - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
zmarł dłużnik
poprawność wniosku
czy są to nienależnie pobrane świadczenia z FA?
wniosek o przyłączenie do komornika
nadpłata dłużnika przeksięgowanie sygnity
Wniosek FA
skuteczna egzekucja?
Wniosek od komornika o zawieszeniu postępowania egzekucyjnego
czy świadczenie pielęgnacyjne wlicza się do dochodu?
wniosek o rozłożenie na raty jak są bieżące wypłaty
wyksiegowanie zaliczki alimenatyjnej - POMOCY!!
Zmiana spłaty na potrącenie - Sygnity
Zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa-PILNE
jak rozumieć 50% zasądzonych alimentów?
Podwyżka alimentów od XI 2024
nienależnie pobrane świadczenia odwołanie do sko