Na razie mamy dopiero "projekt założeń projektu ustawy o zmianie ustawy" , zresztą w dwóch wariantach: https://www.mpips.gov.pl/bip/projekty-ak ... ch-ustaw-/
...więc określenie "kompletny pakiet legislacyjny" jest chyba dość optymistyczne
Cytuję z FB:
"Katarzyna Walioszczyk-Urbaniak Ja mam wrażenie, że wszystko co było realizowane w ramach pilotażu umarło śmiercią naturalną ... przykre
8 września o 21:16 · Lubię to!
Zdzisław Skuza Nie umarł! Standardy Pomocy są obecnie wdrażane nawet w najmniejszych OPS-ach. Sam jestem doradcą i jeżdżę po ośrodkach. Zmiany ustawowe w pomocy społecznej wkrótce nastąpią, wszystko na to wskazuje. Zdarza się, niestety, że ośrodki pomocy nie chcą skorzystać z oferowanego bezpłatnego doradztwa "WRZOS". Wolą pozostać w niewiedzy - taka irracjonalna blokada przez zmianami, które i tak nastąpią.
1 godz. · Lubię to!
Andrzej Gocłowski Masz chyba na myśli rekomendacje i wszelkie inne "produkty" projektu "Standardy w Pomocy", ile z nich stanie się nowym standardem pomagania,wspierania...tego dowiemy się z lektury projektu nowelizacji ustawy o pomocy społecznej.
1 godz. · Nie lubię · 1
Zdzisław Skuza Tak.,myślę, że zdecydowana większość. Standardy mają logikę systemową. Gdyby nastąpiły znaczące zmiany, cały projekt szlag by trafił. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.
57 min · Lubię to!
Andrzej Gocłowski Się dzieje..Zapraszamy kadrę kierowniczą i pracowników samorządowych z całej Polski na Konferencję pt. Czy samorząd powinien inwestować w pomoc społeczną? https://www.cal.org.pl/.../09/konferencj ... szenie.pdf
A czego Wy tak się boicie? Ja widzę same plusy. Przecież te zmiany dążą do większej profesjonalizacji pracy socjalnej na wzór innych krajów Unii Europejskiej, gdzie pracownik socjalny jest specjalistą od problemów społecznych a nie zwykłym pracownikiem administracji (jak u nas). To też później opłacają nas jak pracownika od papierkowej roboty
Kuratela Sądowa również 15 lat temu przeszła ogromną metamorfozę i wszystkim wyszło to na korzyść. Przede wszystkim powstała ustawa o kuratorach sądowych, której my chyba nigdy się nie doczekamy.