Rodzina pobierała przez 3 misiace zasiłek okresowy z powodu bezrobocia. Facet podjął prace w trakcie pobierania pomocy. Część zasiłku jest należna, a część nie. Czy powinnam zrobić zmianę czy uchylenie? Jesli uchylenie (tak sądze) to jak zrobić to w części decyzji?
Nie chcę nic podpowiadać, ale gdybyście mieli z nim kontrakt socjalny, to można z tą decyzją nic nie robić, bo osoba bezrobotna objęta kontraktem może pobierać świadczenia przez max dwa miesiące od podjęcia zatrudnienia
Uważam, że jest to dobre wyjście, jeśli rodzina się w efekcie usamodzielni i przestanie korzystać z pomocy społecznej przynajmniej na jakiś czas.
Zapomniałam dodać, że to mialo miejsce w miesiacach od stycznia do marca, czyli decyzja się uprawomocniła i wszystkie świadczenia wypłacone. Informacja o tym że pracował wpłynęła teraz.
Lilith2323 pisze:Zapomniałam dodać, że to mialo miejsce w miesiacach od stycznia do marca, czyli decyzja się uprawomocniła i wszystkie świadczenia wypłacone. Informacja o tym że pracował wpłynęła teraz.
Boszsz...
No, nie napiszę tego wprost, ale gdybyś miała podpisany z nim kontrakt z datą styczniową, to nie miałabyś problemu, prawda?
Po przeprowadzeniu całego postępowania w sprawie niepoinformowania o zmianie sytuacji osobistej/dochodowej należy:
- jeśli spełniają kryterium doch. - decyzję zmienić poprzez ustalenie nowej wysokości świadczenia, a w kolejnej decyzji - zażądać zwrotu różnicy między nienależnie pobranym świadczeniem a świadczeniem wypłaconym lub odstąpić od żądania zwrotu,
- jeśli przekraczają kryterium doch. - decyzję uchylić, a w kolejnej decyzji zażądać zwrotu nienależnie pobranego świadczenia lub odstąpić od żądania zwrotu.
Jak można namawiać osobę, aby podpisała kontrakt ze wsteczną datą w celu obejścia przepisów???? Włos mi się jeży na głowie jak czytam tę podpowiedź. Niedźwiedzia przysługa i tyle. Po co kombinować i łamać przepisy skoro ustawa jasno mówi co powinniśmy zrobić?
Stosujemy przecież art. 6 pkt 16, 98 i 104 ust. 4 i robimy nienależnie pobrane świadczenia. Jeśli sytuacja jest szczególna możemy zastosować art. 104 ust. 4 i tyle.
Proszę o niewprowadzanie w błąd kolegów i koleżanek.