ubezpieczenie na 90 dni a brak wywiadu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 29 maja 2019, 8:58

Dostałam pismo ze szpitala z drugiego końca Polski o potwierdzenie prawa do świadczeń opieki zdrowotnej osoby bezdomnej, której ostatnie miejsce zameldowania to nasza gmina. Wystąpiliśmy z pismem o przeprowadzenie wywiadu do tamtego ośrodka, jednak pacjent opuścił już szpital i nie ma możliwosci przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. I co teraz?????????????
olga100
Praktykant
Od: 27 mar 2018, 13:06
Zajmuję się: PS

Napisano: 29 maja 2019, 11:38

Ja bym to zostawił bez rozpatrzenia - skoro nawet sam zainteresowany nie widzi powodu żeby dać o sobie znać. Może chce sam zapłacić - przecież ma prawo.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 29 maja 2019, 12:55

Xman pisze:Ja bym to zostawił bez rozpatrzenia - skoro nawet sam zainteresowany nie widzi powodu żeby dać o sobie znać. Może chce sam zapłacić - przecież ma prawo.
Nie ma takiej opcji: według orzeczeń szpital ma w postępowaniu status strony (bo ma interes prawny w uzyskaniu potwierdzenia ubezpieczenia lub prawa do świadczeń). Można zawiesić postępowanie, można przeprowadzić je mocno przydługo lub nawet zebrać tylko informacje o kliencie bez wywiadu - ale nie można ani odmówić w takiej sytuacji ani umorzyć postępowania.
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2019, 13:47

A jest dopisek, że był hospitalizowany w TRYBIE NAGŁYM? Bo jak nie to nie macie obowiązku wydawac decyzji
Marzeneria
Stażysta
Od: 28 wrz 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2019, 14:18

jakobos pisze:Można zawiesić postępowanie, można przeprowadzić je mocno przydługo lub nawet zebrać tylko informacje o kliencie bez wywiadu - ale nie można ani odmówić w takiej sytuacji ani umorzyć postępowania.
Skoro tak, to po co robić ceregiele typu próba przeprowadzenia wywiadu, przedłużanie postępowania? Przecież wypadałoby przyznawać jak leci zawsze kiedy szpital chce (a my wg Ciebie nie możemy odmawiać).
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 29 maja 2019, 17:57

Decyzję administracyjną o przyznaniu lub odmowie przyznania świadczenia wydaje się po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego (art. 106 ust. 4 ups)
pomocnik
Stażysta
Od: 29 maja 2019, 16:29
Zajmuję się: pracownik socjalny w ops.

Napisano: 30 maja 2019, 7:30

pomocnik pisze:Decyzję administracyjną o przyznaniu lub odmowie przyznania świadczenia wydaje się po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego (art. 106 ust. 4 ups)
Fajnie, nawet znam ten przepis ;)
Widzisz, tylko jest tutaj pewien kruczek, który warto wziąć pod uwagę: decyzje o objęciu prawem do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej nie jest wydawana na podstawie ustawy o pomocy społecznej, więc ten artykuł nie ma nic do rzeczy.
Poszukaj sobie, proszę, orzeczeń sądowych lub SKO w tym temacie - ja nie mam na to teraz czasu, ale kiedy zagłębiałem się w temat kiedyś, to wyszło bezapelacyjnie tak jak pisałem w poście poniżej. Postępowanie musi się toczyć i szpital ma prawo udziału na zasadach przysługujących stronie, zatem nie można odmówić ze względu na brak wywiadu lub umorzyć bo ktoś zniknął. Nie wyrażam swojego zdania na ten temat, bo mam je, ale zgoła inne - po prostu piszę jak podchodziło do tego (przynajmniej jakiś czas temu) orzecznictwo.
jakobos
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2019, 8:29

jakobos pisze:
pomocnik pisze:Decyzję administracyjną o przyznaniu lub odmowie przyznania świadczenia wydaje się po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego (art. 106 ust. 4 ups)
Fajnie, nawet znam ten przepis ;)
Widzisz, tylko jest tutaj pewien kruczek, który warto wziąć pod uwagę: decyzje o objęciu prawem do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej nie jest wydawana na podstawie ustawy o pomocy społecznej, więc ten artykuł nie ma nic do rzeczy.
Poszukaj sobie, proszę, orzeczeń sądowych lub SKO w tym temacie - ja nie mam na to teraz czasu, ale kiedy zagłębiałem się w temat kiedyś, to wyszło bezapelacyjnie tak jak pisałem w poście poniżej. Postępowanie musi się toczyć i szpital ma prawo udziału na zasadach przysługujących stronie, zatem nie można odmówić ze względu na brak wywiadu lub umorzyć bo ktoś zniknął. Nie wyrażam swojego zdania na ten temat, bo mam je, ale zgoła inne - po prostu piszę jak podchodziło do tego (przynajmniej jakiś czas temu) orzecznictwo.
Nie kwestionuję tego, co mówisz – być może masz rację. Przyznam, że nie miałem jeszcze takiej sytuacji. Ale jak ten art. może nie mieć tu nic do rzeczy? Nawet ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, tzn. art. 54 ust.3 pkt 2 i 4, to uwzględnia. Uwzględnia ona także kryterium dochodowego do wydania decyzji w tej sprawie (art. 54 ust. 3 pkt 3). Zatem decyzję wydajesz na podstawie obu ustaw i nie możesz pominąć ups.
pomocnik
Stażysta
Od: 29 maja 2019, 16:29
Zajmuję się: pracownik socjalny w ops.

Napisano: 30 maja 2019, 9:31

pomocnik pisze:Nawet ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, tzn. art. 54 ust.3 pkt 2 i 4, to uwzględnia. Uwzględnia ona także kryterium dochodowego do wydania decyzji w tej sprawie (art. 54 ust. 3 pkt 3). Zatem decyzję wydajesz na podstawie obu ustaw i nie możesz pominąć ups.
To, że jedna ustawa odnosi się do drugiej, nie znaczy, że uops stanowi podstawę prawną do wydania decyzji. m.in. dlatego pisze się w podstawach prawnych: Na podstawie art.... ust... ustawy ... z dnia ... w związku z art... ust... ustawy ... bo ten "związek" nie stanowi samoistnej podstawy prawnej, tylko często przepis o charakterze technicznym.

Nie ma w uops świadczenia pod tytułem "objęcie prawem do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej", więc nasza ustawa nie stanowi podstawy prawnej do tego świadczenia.
Żebyśmy się tylko dobrze zrozumieli: ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej odnosi się do uops, ale nie znaczy to, że objęcie prawem do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej jest świadczeniem z zakresu pomocy społecznej, a zatem przepisy proceduralne art. 106 ust 4 uops nie mają tu zastosowania. Podstawą do wywiadu jest ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej, nie uops.
Jest wiele takich odnośników w różnych ustawach, np. w ustawie o systemie oświaty (w zakresie stypendiów szkolnych) jest odniesienie do ustawy o świadczeniach rodzinnych, co nie oznacza, że ustawa o świadczeniach rodzinnych jest do zastosowania w całej rozciągłości w postępowaniu w sprawie stypendiów. Żeby tak było, w ustawie musiałby być zapis, że w sprawach nieuregulowanych stosuje się odpowiednio przepisy innej ustawy (np. w omawianej przez nas sprawie: uops). W innym wypadku nie ma takiej możliwości, żeby stosować techniczne przepisy z jednej ustawy w postępowaniu, które toczy się na podstawie przepisów innej ustawy.
To samo dotyczy podobnych spraw dot. bezdomnych. Wiele ośrodków się na tym przejechało, bo stosowało zapisy uops o ostatnim stałym meldunku, tymczasem świadczenia opieki zdrowotnej są ustalane według miejsca zamieszkania świadczeniobiorcy, co sprowadza się do legendarnego "przebywania z zamiarem stałego pobytu" z kodeksu cywilnego.
jakobos
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2019, 6:50

Oczywiście, wywiad nie jest potrzebny, można zrobić na protokole ustaleń. Mnie natomiast zastanawia jedno-jeżeli właściwym ops do wydania decyzji jest gmina, w której doszło do zdarzenia, to jakim cudem będziecie przyznawać to z drugiego końca Polski?
luna13
Praktykant
Od: 17 paź 2017, 10:27
Zajmuję się: ps

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x