Zmiana danych na karcie (zmiana nazwiska) - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 19 lut 2019, 15:27

Jak Pani zmieniła nazwisko to co wtedy?:P Wniosek o KDR dla członka rodziny wielodzietnej, który był posiadaczem i wtedy już w systemie wybrać podrodzaj zmiana danych na karcie?
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2019, 9:02

Wniosek o przyznanie nowej Karty dla członka rodziny wielodzietnej, który był już wcześniej jej posiadaczem – wniosek ten wnosi się dla osoby posiadającej Kartę Dużej Rodziny w przypadku: b) zmiany danych na Karcie (np. zmiana nazwiska) – w SI KDR jako powód wydania Karty wybiera się „zmiana danych na Karcie”.
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 21 lut 2019, 9:37

tak zrobiłem, przyznałem nową i myślałem, że starą samo anuluje, ale jednak nie. Czy mam unieważnić czy anulować?

Edit: Mam unieważnić w systemie, a fizycznie poprosić o tą kartę i odciąć róg dowolny o polu 1cm i oddać kartę?

Edit2: Dobra mam,
https://www.gov.pl/web/rodzina/informacje-biezace
Jeśli zachodzi konieczność przyznania nowej Karty (np. w przypadku zmiany nazwiska członka rodziny, zmiany miejsca zamieszkania lub przedłużenia ważności Karty gdy dziecko powyżej 18. roku życia kontynuuje naukę w szkole lub szkole wyższej) lub wydania jej duplikatu, dotychczas posiadana Karta podlega zwrotowi i unieważnieniu przez wójta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania. Unieważnienie Karty tradycyjnej następuje w drodze wprowadzenia do systemu teleinformatycznego informacji o unieważnieniu Karty oraz odcięcia jednego z rogów Karty o powierzchni co najmniej 1 cm2. W przypadku Karty elektronicznej unieważnienie następuję poprzez w drodze wprowadzenia do systemu teleinformatycznego SI KDR informacji o unieważnieniu Karty oraz zablokowanie udostępnionej Karty elektronicznej w aplikacji mKDR.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2019, 10:10

Anulować i fizycznie obciąć róg
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 21 lut 2019, 12:31

ubu pisze:Anulować i fizycznie obciąć róg
Czemu anulować? MRPIPS napisało unieważnić.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2019, 14:03

a gdzie natknąłeś się na te informację żeby w tym przypadku unieważniać?
b na forum ktoś pisał:
SL_POWOD_UNIEWAZNIENIA_KARTY
Słownik powodów unieważnienia karty. Możliwe wartości to: • Stwierdzenie utraty prawa do posiadania Karty • Stwierdzenie przyznania Karty z naruszeniem przepisów ustawy • Konieczność przyznania nowej Karty • Konieczność wydania duplikatu Karty
a do anulowania
SL_POWOD_ANULOWANIA
Słownik powodów anulowania karty. Możliwe powody, to: • Rezygnacja z Karty • Błędne wpisanie danych na Karcie • Zgon posiadacza Karty
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 21 lut 2019, 14:22

UNIEWAŻNIĆ z powodu konieczności wydania nowej karty
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2019, 14:32

z tego co ktoś pisał to błednie wpisane dane na karcie sa powodem do anulowania kdr a nie uniewazniania
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 21 lut 2019, 15:16

A jaką zachować kolejność ??
Najpierw unieważnić stare karty tradycyjne (u mnie z nieaktualnym już adresem zamieszkania)?? i dopiero wprowadzać nowy wniosek i zawnioskować o nowe karty tradycyjne i elektroniczne z aktualnym adresem ??
Czy odwrotnie ??
Zwariować można :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
gosia00
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 9:08
Zajmuję się: PS,ŚR i FA

Napisano: 21 lut 2019, 15:22

A i dodam jeszcze, że kobitka z opisanej sytuacji wyżej znalazła się we wniosku swojej matki, który zaczęłam dzisiaj wprowadzać i zorientowałam się, że u córki nastąpiła zmiana adresu zamieszkania.
Oczywiście w trakcie wprowadzania wniosku matki system padł i nie wiem co się zadzieje. Czy będzie krzyczał, że osoba już istnieje w systemie tylko pod innym adresem czy przyjmie wniosek
gosia00
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 9:08
Zajmuję się: PS,ŚR i FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x