Zmiana formy wypłaty 500+
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR/SW/DO
- Kontakt:
Zmiana formy wypłaty 500+
Mam przypadek, że rodzice nie płacą za pobyt i wyżywienie dziecka w internacie w dniach nauki szkolnej. Szkoła prosi nas o interwencję. Chcę zmienić sposób wypłaty 500+ na opłatę do placówki w której przebywa dziecko ( nie całodobowej opieki. Ma ktoś z Was doświadczenie z taką sprawą? Po braku wywiadu środowiskowego chcę zrobić wszczęcie i decyzję zmieniającą formę wypłaty. Proszę o porady doświadczonych w podobnym temacie.
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT
- Kontakt:
Re: Zmiana formy wypłaty 500+
Nie możesz samowolnie przelewać 500+ do placówki, zamiast rodzicom. I szkoła nie może też od ciebie żądać interwencji. Szkoła może co najwyżej zaproponować rodzicom, żeby na część środków z 500+ złożyli do ciebie dyspozycję o przelew na konto szkoły. I wtedy na prośbę rodziców przelewasz jakąś kwotę miesięcznie. Ewentualnie jeśli szkoła zgłosi do Ciebie, że środki na 500+ są marnotrawione, to wnosisz o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź. Oczywiście nic nie robię samowolnie i wiem o tym wszystkim co mi napisałaś. Nie miałam doświadczenia z taką sprawą i myślałam, że ktoś kto miał zmianę formy wypłaty, gdy jest marnotrawienie oraz brak chęci udzielenia wyjaśnień przez rodziców dziecka - napisze jak taką sprawę załatwia w swoim ośrodku.
-
- Referent
- Kontakt:
Mieliśmy zgłoszenia np. ze szkoły czy przedszkola, że rodzice nie płacą za pobyt dzieci i żebyśmy coś z tym zrobili. Telefonicznie informowaliśmy, że mamy związane ręce: nie mamy narzędzi prawnych, aby przelewać im część środków na zadłużenie, niech sami spróbują wezwać tych ludzi i im to zaproponować pod groźbą utraty miejsca w przedszkolu, czy odmowy wydawania posiłków. Kilka przypadków u nas dotyczyło zadłużenia mieszkania i wówczas tym ludziom groziła eksmisja, także sami nam zaproponowali (za sugestią przedsiębiorstwa mieszkaniowego) comiesięczny przelew części środków z 500+ na to zadłużenie. Co też uczyniliśmy zmieniając kwotę w planie wypłat i odrębnym pismem do referatu budżetowo-księgowego prośba o przelew na konto przedsiębiorstwa mieszkaniowego.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dzięki, a czy wnioskodawca dostał zmianę informacji/decyzji?
-
- Referent
- Kontakt:
Nie robiliśmy zmiany decyzji, tylko dołączyliśmy podanie wnioskodawcy o przelew części środków na opłaty za mieszkanie do akt i zmodyfikowaliśmy plan wypłat zmieniając kwotę do wypłaty. Każdego miesiąca pismo do BK z prośbą o przelew do przedsiębiorstwa mieszkaniowego.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dziękuję bardzo za wszystkie pomocne informacje.
Oprócz Zmiana formy wypłaty 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Przysposobienie zupełne dziecka przez nowego męża matki dziecka
Obcokrajowiec brak decyzji jest tylko karta pobytu
Kto powinien wypłacić świadczenie
odmowna - sko - do ponownego rozpatrzenia
koordynacja?
ZOBOWIĄZANIA WYMAGALNE
opieka naprzemienna erzygnacja 500+
Czy są teraz wydłużone terminy?
informacja przyznająca i decyzja odmowna
RODZINA ZASTĘPCZA SPOKREWNIONA
Opieka naprzemienna? czy raczej nie, bo nie ma zgody ojca
pilne! informacja - decyzja ? przyznanie za 2017/2018
OŚWIADCZENIE O REZYGNACJI !!!
wyjazd za granicę
Decyzja o uznaniu za nienależnie pobrane i żądanie zwrotu.
Zgon a przyznana KDR