Zmiana kosztów utrzymania w DPS
Zmiana kosztów utrzymania w DPS
Mam pytanie czy zminiacie decyzję od lutego w związku ze zmiana kosztu utrzymania mieszkańca w DPS? według mnie nie powinno się, ale mam wątpliwości. Jak wy robicie? Pomóżcie.....
Re: Zmiana kosztów utrzymania w DPS
od miesiąca następnego po ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym
czy dajemy decyzję zmieniająca czy wystarczy poinformowac pismem o zmianie - proszę o wypowiedź
według mnie wydaje się decyzje zmieniająca chyba że wcześniej był taki zapis w decyzji.
ale decyzje zmienia się tylko na prośbę strony lub wtedy gdy jej się zmienia dochód. Więc czy zmiana średniego kosztu to zmiana dochodu strony?
Samo zwiększenie średniego miesięcznego kosztu nie powoduje zmiany odpłatności mieszkańca - ma ten sam dochód i tą samą kwotę 70%, zmienia się tylko koszt osób zobowiązanych i gminy, więc zależy jak to macie uregulowane w wydanych decyzjach. Dopiero waloryzacja świadczeń powoduje zmianę odpłatności mieszkańca i konieczność zmiany decyzji.
jeżeli w pierwszej decyzji w sentencji macie zapis ile odpłatności za pobyt ponosi OPS to w następnych piszecie zmianę chociaż zgodnie z kpa jest to nieprawidłowe
nie zmienia się decyzji daje się tylko pismem do księgowości tak wymaga kontrol . Nie wolno pisać w decyzji ile odpłatności ponosu gmina. Określasz tylko ile ponosi osoba umieszczona w dps
Oprócz Zmiana kosztów utrzymania w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
dobrowolna alimentacja
zespół terapeutyczno - opiekuńczy w dps
mieszkaniec domu pomocy -kto i gdzie występuje o jego ubezwłasnowolnienie
umieszczenie wychowanka domu dziecka pełnoletniego w dps
ZOL psychiatryczny
ZOL a dłużnik
ubezwłasnowolnienie
ewidencja leków
DPS wolne miejsca
zła decyzja odnośnie odpłatności. Help!
syn za granicą, a dofinansowanie
ODO,Pomoc Społeczna,Rozmowa z ofiarami przemocy,Świadczenia Rodzinne