zmiana miejsca pobytu matki bez poinformowania organu

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aGa111
Referent
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
Kontakt:

zmiana miejsca pobytu matki bez poinformowania organu

Post autor: aGa111 »

Taka sytuacja, proszę o wskazanie czy właściwe będzie nastepujące postepowanie. Dostajemy pismo dłuznika przekazane przez OWD, że dziecko od jakiegoś czasu nie mieszka na terenie naszej gminy tylko z ojcem od którego sad zasądził alimenty a matka wyjechała (wnioskodawca i przedstawiciel ustawowy). Czy w takiej sytuacji właściwe będzie:

1. wysyłam do kobiety wezwanie do złożenia wyjaśnień
2. Jednocześnie wysyłam jej zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego z urzędu w sprawie zasadności pobierania świadczenia z FA w celu uchylenie decyzji.
3. Piszę wniosek do OWD o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego w celu zbadania sprawy (czy mam taką podstawę?)

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
aGa111
Referent
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Re: zmiana miejsca pobytu matki bez poinformowania organu

Post autor: aGa111 »

Czy według Was zasadnym jest wysłanie wniosku o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego w miejscu zamieszkania dłużnika w celu sprawdzenia czy ojciec rzeczywiście sprawuje opiekę a nie matka? (przecież i tak musi być wyrok dot. obowiązku alimentacyjnego u ojca) Czy może wystarczy napisać wniosek do pracownika socjalnego na terenie naszej gminy o wywiad środowiskowy u matki...
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: zmiana miejsca pobytu matki bez poinformowania organu

Post autor: de Charette »

1. wezwanie kobiety do złożenia wyjaśnień pod groźbą wstrzymania
2. dłużnik frajer
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ODPOWIEDZ