zmiana mieszkania - od kiedy dodatek na nowy lokal - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 05 cze 2017, 9:19

jaa pisze:Jeśli umowa najmu jest od maja tzn., że wedle przepisów od tego dnia tam zamieszkuje. Chyba, że napisze oświadczenie, iż jest inaczej i opłaciła wydatki za maj nie mieszkając tam...
Jeśli w maju już zamieszkuje w nowym mieszkaniu to nie powinna otrzymać dodatku za maj na stare mieszkanie, prawda?
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2017, 8:03

Krwawa pisze:
jaa pisze:Jeśli umowa najmu jest od maja tzn., że wedle przepisów od tego dnia tam zamieszkuje. Chyba, że napisze oświadczenie, iż jest inaczej i opłaciła wydatki za maj nie mieszkając tam...
Jeśli w maju już zamieszkuje w nowym mieszkaniu to nie powinna otrzymać dodatku za maj na stare mieszkanie, prawda?
Dlaczego nie, dodatek mieszkaniowy nie jest świadczeniem podzielnym, czyli nie dzielimy go na poszczególne dni, dlatego jeśli wypłata dodatku za maj została dokonana do 10 maja,a Pani przeprowadziła się 15 maja, to taka sytuacja jest możliwa do zaistnienia.
jaa
Praktykant
Od: 22 maja 2017, 12:01
Zajmuję się: DM

Napisano: 29 gru 2023, 14:42

ze szkolenia od Pana Mazurkiewicza - składa wniosek z nowego lokalu dopiero wtedy, jeśli może przedłożyć wydatki za miesiąc poprzedzający
jolasz
Stażysta
Od: 06 sty 2021, 13:05
Zajmuję się: DM

Napisano: 01 lip 2024, 10:19

Ja w takim wypadku robię jeszcze inaczej :D Jeżeli gość mi pisze że od 1 czerwca nie będzie zamieszkiwać w danym mieszkaniu tylko w innym, to wygaszam od 1 czerwca oczywiście "stary dodatek" a na te nowe mieszkanie dopiero może złożyć po miesiącu zamieszkiwania i poniesieniu wydatków. Czerwiec jest właśnie takim miesiącem czyli wniosek na nowy lokal składa dopiero w miesiącu lipcu.Ja tak interpretuję przepisy naszej ustawy. Mam nadzieję że urozmaiciłem dyskusję :lol:
Polecam też dopytać się czy nowe mieszkanie kupiła i za co :D
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Napisano: 01 lip 2024, 10:56

jolasz pisze:
29 gru 2023, 14:42
ze szkolenia od Pana Mazurkiewicza - składa wniosek z nowego lokalu dopiero wtedy, jeśli może przedłożyć wydatki za miesiąc poprzedzający
DOKŁADNIE !!!
robercik13
Praktykant
Od: 03 lut 2021, 9:46
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe

Napisano: 04 lip 2024, 11:28

Tylko zwróćcie uwagę, ze ten post jest z 2017 r., więc były inne przepisy. Obecnie (od lipca 2021 r.) liczymy wydatki z poprzedniego miesiaca, co świadczy o tym, ze w poprzednim miesiącu należy zamieszkiwać w lokalu i ponieść wydatki.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x