zmiana nazwiska dziecka
zmiana nazwiska dziecka
małżeństwo z trójką dzieci, dwóch starszych chłopców z poprzedniego związku. Matka zmienia nazwisko tym chłopcom na nazwisko obecnego męża, przynosi nowe akty urodzenia. Co zrobić z wydanymi kartami? czy ma mi je zwrócić? chce nowe KDR dla synów na nowe nazwiska. Składa wniosek o wydanie nowej karty. Co mam zrobić w systemie, tamte anulować i składać zamówienie na nowe?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zmiana nazwiska dziecka
ja myślę, że powinna zwrócić i złożyć wniosek o przyznanie kart dla członków rodziny wielodzietnej, który był posiadaczem ( Wniosek o przyznanie nowej Karty dla członka rodziny wielodzietnej, który był już wcześniej jej posiadaczem – wniosek ten wnosi się dla osoby posiadającej Kartę Dużej Rodziny w przypadku:
a) przedłużenia ważność tej Karty (np. osoba przed ukończeniem 18. roku życia posiadała Kartę i na podstawie złożonego oświadczenia/zaświadczenia kontynuuje lub będzie kontynuować naukę w szkole lub szkole wyższej, osoba posiadała Kartę na podstawie orzeczenia o umiarkowanym/znacznym stopniu niepełnosprawności na czas określony i zostało jej wydane kolejne orzeczenie) – w SI KDR jako powód wydania Karty wybiera się „przedłużenie terminu ważności Karty”;
b) zmiany danych na Karcie (np. zmiana nazwiska) – w SI KDR jako powód wydania Karty wybiera się „zmiana danych na Karcie”).
taki jest komunikat na stronie ministerstwa.
a) przedłużenia ważność tej Karty (np. osoba przed ukończeniem 18. roku życia posiadała Kartę i na podstawie złożonego oświadczenia/zaświadczenia kontynuuje lub będzie kontynuować naukę w szkole lub szkole wyższej, osoba posiadała Kartę na podstawie orzeczenia o umiarkowanym/znacznym stopniu niepełnosprawności na czas określony i zostało jej wydane kolejne orzeczenie) – w SI KDR jako powód wydania Karty wybiera się „przedłużenie terminu ważności Karty”;
b) zmiany danych na Karcie (np. zmiana nazwiska) – w SI KDR jako powód wydania Karty wybiera się „zmiana danych na Karcie”).
taki jest komunikat na stronie ministerstwa.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zmiana nazwiska dziecka
unieważnij je.. Unieważnienie następuje w drodze wprowadzenia do systemu teleinformatycznego informacji o unieważnieniu Karty oraz odcięcia jednego z rogów Karty o powierzchni co najmniej 1 cm2 (§ 2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie sposobu unieważnienia Karty Dużej Rodziny, wzorów graficznych oraz wzoru wniosku w sprawie przyznania Karty Dużej Rodziny).
Oprócz zmiana nazwiska dziecka - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
czy sie nalezy
problem z zatwierdzeniem
czy należy się karta?
raporty R010 ?
kontakt do help desk KDR
czy należy się karta?
czy można przyznać-opiekun prawny
ok kiedy uprawnienia
nie zamieszczone załączniki
upoważnienie
+ i - to wszystko co widzę