Postepowanie egzekucyjne w administracji to kompetencja ministerstwa finansów wiec nie wypisujcie bredni, że ministerstwo pracy się w tym zakresie wypowiada
w założeniach projektu ustawy o zmianie ustawy jest napisane, ze \"(...) Przy braku zwrotu należności, organ jest zobowiązany skierować do dłużnika upomnienie wzywające do uregulowania wraz z ustawowymi odsetkami\" Przepraszam jeśli wprowadzam w błąd, ale jestem nowa, od niedawna wszystko jest dla mnie zagadką, więc proszę o ODROBINĘ wyrozumienia.
Bo wiele urzędów skarbowych żąda potwierdzenia wysłania upomnienia wraz z tytułem wykonawczym i gminy je wysyłają. Co jest kosztem gminy zwiazanym z egzekucja administracyjną.
Projekt założeń do zmiany ustawy o pomocy osobom... zakłada likwidacje egzekwowania droga egzekucji admninistracyjnej nalezności dłuznika z tytułu świadczeń z fa, argumentując ze jest to rozwiazanie nieefektywne i kosztowne stad w uzasadnieniu wskazano m.in na upomnienia, ktore wystawiaja gminy, ktore to upomnienia kosztują przeciez.
I dlatego to jest napisane w uzasadnieniu.
Kompletnie czym innym jest, to czy gminy moga upomnien nie wystawiac (jedne wystawiaja inne nie) - ta kwestia to juz lektura rozporządzenia MF regulujacego kwestie tytułów wykonawczych i poaragrafu 13 tego rozporzadznia i jego stosowania przez gminy w ramach inicjowanej egzekucji administracyjnej.
to wszystko można było stwierdzić już przy pisaniu ustawy, to było oczywiste.
Tak samo jak wielkim bezsensem jest podział wpłat na OWD i OWW. Nie wiem czemu ma to służyć
nie bełkocz jak potłuczony - doskonale wiadomo jaki klub parlamentarny był autorem projektu wiec nie bełkocz jak to sie teraz nikt nie przyzna - tobie na pewno nickt nie musi sie do czegokolwiek przyznawac lub nieprzyznawac