Zmiana ustawy-nareszcie - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 49 ]

Napisano: 24 lip 2015, 14:24

Elmer pisze:Wg mnie (może się mylę) jak dłużnik ma alimenty po 300 zł i tyle ma płacony fundusz to nie możemy patrzeć na całość jego odsetek i jak spłaci całość to dopiero należność główną, ale musimy to rozbijać na pojedyńczą wypłatę. Czyli jak dłużnik ma zaległości
1. 300 za pierwszy miesiąc i odsetki 30 zł
2. 300 za drugi miesiąc i odsetki 20 zł
3. 300 za trzeci miesiąc i odsetki 10 zł
wpłacił 100 zł
to w pierwszej kolejności winno być spłacone 30 zł a 70 zł na pierwszą należność
a nie jak chce Onek, że pierw 60 zł na wszystkie odsetki a 40 zł na należność główną.

Boję się, że Infor nie jest w stanie tego ogarnąć
Mi się wydaje, że komornik nie ma podstaw by comiesięczne wypłaty traktować jako osobnej należności i będzie jednak tak, jak pisze Onek.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2015, 14:30

to są osobne należności i tak komornik to traktuje. Co miesiąc robi przecież nowy przypis.
Tak samo jest przecież w tytule. Wystawiamy tytuł z osobnymi wyszczególnionym należnościami (np. 10 x 300) a nie jeden na całość (3000).
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2015, 14:42

Elmer pisze: 40% możesz na oczy nie zobaczyć
Czyli nihil novi.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2015, 14:46

Elmer pisze:to są osobne należności i tak komornik to traktuje. Co miesiąc robi przecież nowy przypis.
Tak samo jest przecież w tytule. Wystawiamy tytuł z osobnymi wyszczególnionym należnościami (np. 10 x 300) a nie jeden na całość (3000).
ja dzisiaj już jak rozliczam dłużników, to układam proporcje co do poszczególnej wypłaty. w ten sposób nie zostają mi żadne odsetki za poprzedni miesiąc.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2015, 14:52

Nie jest z technicznego punktu widzenia spłata najpierw całych odsetek. W ten sposób od pierwszej należności cały czas by spłacać odsetki, ponieważ ona nie została spłacona-byłyby spłacone odsetki na dzień spłaty, potem dalej by rosły. Należność+odsetki są ściśle ze sobą powiązane i myślę, że należy podchodzić to tego proporcjonalnie- od najstarszych należności z odsetkami. Unormowali po prostu. Do tej pory był burdel, bo odnoszono się do okresów świadczeniowych przy rozliczaniu wpłat, albo co niektórym programom do obsługi rozjechały się należności i odsetki, że na koniec zostawała sama należność główna do spłaty bez odsetek, albo same odsetki.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2015, 14:53

i tak winno być robione (tak robi np. US).
Na jakim programie pracujesz, że ci się to udaje wyciągnąć?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2015, 14:54

to, że komuś zostawały same odsetki wynikła z błędu matematycznego w programie. parę miesięcy walczyłem z Inforem w tym temacie. Matematyka okazała się jednak dla nich za trudna
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2015, 14:55

No chyba, że wymyślą jakiś wzór na spłatę odsetek w pierwszej kolejności. Polityka społeczna słynie z wyrafinowanych działań matematycznych. Ale wraz się kupy to nie przytrzyma, bo zrobi się ruchoma granica dla początku naliczania odsetek - przy każdej spłacie się przesunie. Chociaż pazerność na kasę mogła wziąć górę nad zasadami matematycznymi. I wzór będzie.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2015, 14:58

Elmer pisze:i tak winno być robione (tak robi np. US).
Na jakim programie pracujesz, że ci się to udaje wyciągnąć?
Taki kiedyś na forum z funduszem się reklamował , BD... coś tam. Wcześniej księgowa się omal nie pochlastała jak jej się te grosze obijały po exelowskich tabelach. Jak mnie widziała to depresji dostawała. Znalazłem program, zbadałem, udowodniłem, trzy osoby zaakceptowały (skarbnik i dwie księgowe) i stosujemy - z tym, że ja rozliczam. Na Inforze to śmiech na sali był.
west
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2015, 15:06

Nie przesadzajcie o odsetkach (Kpc) mówimy dopiero wówczas gdy jest zbieg egzekucji i Sąd rzeczywiście wskazał komornika sądowego do prowadzenia łącznej egzekucji. Wtedy dopiero komornik sądowy prowadzi sprawę w oparciu o przepisy kodeksu postępowania cywilnego. Skoro nie będziemy już wysyłali TW do urzędów skarbowych, nie będzie zbiegu egzekucji i komornik sądowy normalnie będzie ściągał od dłużnika należność i przekazywał do organu (oczywiście po potrąceniu kosztów swojego postępowania).
remi

Strona 2 z 5    [ Posty: 49 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x