Zmiana ustawy-nareszcie - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 5    [ Posty: 49 ]

Napisano: 24 lip 2015, 15:48

Do każdej należności z tytułu wypłat świadczeń z funduszu należy raczej podejść indywidualnie i od najstarszych. O zapisie "przede wszystkim na koszty postępowania" -możemy zapomnieć. Jak nie wydadzą na znaczki i papier, to nam też nie dadzą. Nie wiem ,czy ktokolwiek by to odpuścił - to są odsetki, pewnie już policzone, a wszystkie czynności z Kpc by te odsetki pomniejszały lub opóźniały. Kto się odważy wrzucić wszystko w zakup materiałów biurowych i korespondencję, żeby nie zostało na odsetki? Zostanie tak jak było - odsetki do budżetu, reszta do wójta.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2015, 15:54

"przede wszystkim na koszty postępowania" ten zapis z art. 1026 par 2 kpc dotyczy kosztów postępowania egzekucyjnego organu egzekucyjnego, a nie kosztów wierzyciela
onek1

Napisano: 24 lip 2015, 16:24

"I elmer już przestają biec odsetki od 1000 zł z pierwszego miesiąca?"
Nie, odsetki liczone są nadal, ale od kwoty pomniejszonej o spłatę z należności głównej. Identycznie jak przy rozliczeniu tytułu wykonawczego.

"A dzień wypłaty to właśnie będziesz komornikowi podawał zgodnie z art. 27 ust. 8. To bardzo dobre rozwiązanie bo ja nie chce liczyc odsetek i dzięki temu to obowiązek komornika ale ja musze mu podac date wypłaty. Trudno wyobrazić sobie inne lepsze la nas rozwiazanie"
nierealne, żeby komornik to w ten sposób ogarnął i czekał przy rozliczeniu wpłaty na infromacje od nas o dacie wypłat.

West żeś pojechał z kosztami....
Elmer1

Napisano: 24 lip 2015, 16:29

Na nic komornik nie będzie czekał, wraz z decyzją o przyznaniu fa masz mu ja wysłać i podac terminy wypłat w poszczególnych miesiącach, więc trzeba to zaplanować. I komornik z góry wie jak liczyc odsetki od każdej z wypłat fa. Jak w razie zmieniły się terami wypłaty wdanym miesiącu to trzeba będzie komornika oddzielnie o tym zawiadomić żeby od wypłaty za ten miesiąc prawidłowo naliczył odsetki.
Proste jasne i nic w tym nie ma nadzwyczajnego.
onek1

Napisano: 24 lip 2015, 20:27

chyba żartujesz, że komornik się będzie w to bawił.
W każdym miesiącu mam inaczej wypłaty. Nie mam stałych terminów, an decyzji nie są określone wypłaty.
Do tego dochodzą płaczki: nie mam na chleb, na leki, muszę mieć wypłatę dzisiaj.
bvc cvbcv

Napisano: 24 lip 2015, 21:39

Elmer1 pisze:"I elmer już przestają biec odsetki od 1000 zł z pierwszego miesiąca?"
Nie, odsetki liczone są nadal, ale od kwoty pomniejszonej o spłatę z należności głównej. Identycznie jak przy rozliczeniu tytułu wykonawczego.

"A dzień wypłaty to właśnie będziesz komornikowi podawał zgodnie z art. 27 ust. 8. To bardzo dobre rozwiązanie bo ja nie chce liczyc odsetek i dzięki temu to obowiązek komornika ale ja musze mu podac date wypłaty. Trudno wyobrazić sobie inne lepsze la nas rozwiazanie"
nierealne, żeby komornik to w ten sposób ogarnął i czekał przy rozliczeniu wpłaty na infromacje od nas o dacie wypłat.

West żeś pojechał z kosztami....
A no... Jak gajowy szpikiem w sosnę.
west1

Napisano: 25 lip 2015, 10:14

Czy wy potraficie czytać, czy to za wiele?
Jak wół w art. 27 ust. 8 jest zapisane że wysyłacie komornikowi informację o dacie wypłaty świadczeń z funduszu, jak wół jest napisane w art. 27 ust. 7 że to komornik doichodzi zwrotu fa i odsetek.
Z czym tu chcecie dalej dyskutowac? Macie obowiazek wysłac komornikowi decyzje, wysłac informacje o dacie wypłaty i komornik dochodzi zwrotu i kwoty głownej i odsetek i odsetki te tez nalicza - taki jego obowiazek ustawowy i takie wasze obowiazki ustawowe. Jak w każdym miesiacu w innym dniu wypłacacie fa to wasz problem, bo bedziecie a kazdym razem musieli komornika poinformowac jaka była data wypłaty w danym miesiącu. Samo sie nie zrobi.
Z czym tu dyskutowac i bredzic ze to ze tamto skoro jest to jednoznacznie uregulowane w ustawie. Jeszcze nawet nowelizacja nie weszła a już pseudoeksperci tutaj juz wymyslaja jakies bzdurne teorie nawet jak sprawa jak wół uregulowana w przepisach.
majaops

Napisano: 25 lip 2015, 20:59

Kochana Maju czasami należy włączyć myślenie.
Nawet jak od wejścia wżycie ustawy będziemy musieli przesłać komornikowi informację o dacie wypłat to do tej pory tego nie robiliśmy.
Fundusz alimentacyjny jest wypłacany od 2008 roku i komornik ma raczej mało informacji kiedy nastąpiła dana wypłaty.
Naprawdę przed kolejnym wpisem włącz myślenie. Fundusz alimentacyjny nie jest wypłacany od dzisiaj, tylko od paru lat. To co mają wprowadzić to jest nic innego jak prawidłowa (częsciowa) korekta bubla, którego wypuścili parę lat temu.
dsgfsdfg

Napisano: 26 lip 2015, 10:59

Tłumoku, ja doskonale wiem, że do tej pory nie musielismyu komornikowi podawac daty wypłaty sw z fa, moje wpisy sa o tym, że teraz bedziemy musieli to roboic - co wprost wynika z art. 27 ust. 8, a bedziemy to musieli robic bo to na komornika sadowego zostal nałożony przez ustawodawce obowiazek egzekwowania zwrotu fa wraz z odsetkami i w konsekwencji te odsetki komornik bedzie musial prawidlowo naliczac, a do tego jest mu niezbedna data wypłaty sw w danym miesiacu.
4 raz o tym pisze a ty bredzisz jakbys sie z choinki urwał
majaops

Napisano: 26 lip 2015, 20:14

Kochana maju.
Zacznę list od tego, że kto się przezywa ten sam się nazywa.
"bedziemy to musieli robic bo to na komornika sadowego zostal nałożony przez ustawodawce obowiazek "
będziemy musieli. Do tej pory nie musieliśmy i nikt tego nie robił.
Komornik egzekwuje i nalicza odsetki nie od dziś tylko od paru lat. Spłaty dłużnika w większości wypadków będą dotyczył należności sprzed paru lat.

"komornik bedzie musial prawidlowo naliczac"
jak to ma zrobić, jeżeli nie zna dat wypłat z roku powiedzmy 2009 a dłużnik ma z tego okresu zadłużenie jeszcze?

I kto wyszedł na tłumoka?
gfdgsd

Strona 4 z 5    [ Posty: 49 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x