Panie TW! Prosimy o podpowiedź jak przeksięgować należności OWD w m-cu IX? Większość księguje na koncie 221. Jak postąpić w przypadku dłużników, których adresu nie znamy lub przebywają w zakładzie karnym. Czy od nich 20% przeksięgować na nal. b. gminy? W związku z tym jak sporządzić spr. RB 27 ZZ. Mam regularne wpłaty od takiego dłużnika, dzielone 80+20%. Chętnie przyjedziemy na Pana szkolenie w tym zakresie.
No to teraz jestem w kropce...
Jestem tu 3. miesiąc, do wszystkiego muszę dochodzić na podstawie poprzednich miesięcy, stąd takie księgowanie przypisu należności FA...
Na kontach 225 mam salda nieuregulowanych zobowiązań FA
Proszę powiedz jak powinien być księgowany przypis wypłaconego FA
Moim zdaniem nie można jeszcze robić żadnych przeksięgowań. Bo przecież spływają jeszcze wpłaty od komornika na dzień wcześniejszy niż 18.09 i dzielimy je po staremu, to przecież musi być gmina dłużnika?????
ja poczekam co powiedzą na szkoleniu
przeksięgowanie zrobię na koniec miesiąca, gdy będę już pewna, że komornik nic mi nie przeleje z data przed 18-tym września
Ostatniego września to chyba za późno, ponieważ spływają należności. Np. jeśli dzisiaj coś wpłynie, to już nie zaksięgujemy na gminę obcą. Mam inne pytanie: W korespondencji z jakimi kontami przeksięgujecie 221 (inne gminy). Ja myślę zrobić tak:
720/221(OWD) przypis tego roku -pomniejszony o ewentualne wpłaty
761/221(OWD) zal. z lat ubiegłych- pomniejszone o ewentualne wpłaty
221/720(OWW) przypis z bieżącego roku (kwoty j.w.)
221/761(OWW) za;l. z lat ubiegłych (kwoty j.w)
A może się mylę. Ma ktos inny pomysł?
760 raczej nie, ponieważ działa tak jak konto 720 (też należy je przeksięgować na koniec roku na wynik finansowy). Na 760 przypisuję wpłaty za pobyt w DPS.
Jeżeli chodzi o mnie to takie przeksięgowanie nie ma chyba sensu. Ja osobiście przeniosę tylko należności pomiędzy kontami analitycznymi. Myślę, że to załatwi sprawę