ZOL - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 01 wrz 2014, 10:32

Osoba umieszczona jest w szpitalu, wymaga wzmożonej opieki lekarskiej, kto umieszcza taką osobę w ZOL? PILNE.
ada44

Napisano: 01 wrz 2014, 14:27

osoba musi zlozyc wniosek o umieszczenie w ZOL, zazwyczaj rodzina sie tym zajmuje...jesli masz dobry kontakt z ZOLem lub szpitalem, a osoba jest samotna to pozostaje ci dzwonic i prosic ladnie panie w Zolu zeby wniosek tej osoby jakims sposobem znalazl sie na "samej górze" a szpital trzymal jak najdluzej sie da...mi sie to ostatnio udalo za co jestem tym kobietom bardzo wdzieczna bo staruszeczke musialabym chyba wziąć do siebie :x bo wiadomo jak kierownicy podchodza do umieszczania w DPSach (czytaj: rób co chcesz i zapomnij o DPS-ie)...
aga_ops

Napisano: 01 wrz 2014, 15:04

Dzięki aga_ops za informację, osoba ta ma rodzinę dobrze sytuowaną i chcą kosztem gminy umieścić w DPS, przekazałam im żeby starali się o ZOL skoro ojciec jest w szpitalu w stanie ciężkim i wymaga wzmożonej opieki całodobowej więc i tak do DPS się nie nadaje.
Po rozmowie z NFZ poinformowano mnie, że skierowanie wydaje lekarz /wiadomo/ i niech rodzina stara się o ZOL bo przecież OPS tego nie robi.
ada44

Napisano: 01 wrz 2014, 20:59

Jest rozporządzenie....

1) z wnioskiem występuje sam zainteresowany, świadczeniobiorca

2) jego wniosek zastąpić może zgoda sądu.....

3) mieliśmy ostatnio taką sprawę, na rozprawie w innej jeszcze sprawie Pani sędzia po konsultacjach z całym wydziałem sądu rodzinnego wyjaśniła, ze wniosek może złożyć także ośrodek, gdy osoba nieświadoma, nie mogąca podejmować decyzji. Czyli procedura tak jak umieszczenie w dps
Rajski

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem