osoba musi zlozyc wniosek o umieszczenie w ZOL, zazwyczaj rodzina sie tym zajmuje...jesli masz dobry kontakt z ZOLem lub szpitalem, a osoba jest samotna to pozostaje ci dzwonic i prosic ladnie panie w Zolu zeby wniosek tej osoby jakims sposobem znalazl sie na "samej górze" a szpital trzymal jak najdluzej sie da...mi sie to ostatnio udalo za co jestem tym kobietom bardzo wdzieczna bo staruszeczke musialabym chyba wziąć do siebie bo wiadomo jak kierownicy podchodza do umieszczania w DPSach (czytaj: rób co chcesz i zapomnij o DPS-ie)...
Dzięki aga_ops za informację, osoba ta ma rodzinę dobrze sytuowaną i chcą kosztem gminy umieścić w DPS, przekazałam im żeby starali się o ZOL skoro ojciec jest w szpitalu w stanie ciężkim i wymaga wzmożonej opieki całodobowej więc i tak do DPS się nie nadaje.
Po rozmowie z NFZ poinformowano mnie, że skierowanie wydaje lekarz /wiadomo/ i niech rodzina stara się o ZOL bo przecież OPS tego nie robi.
1) z wnioskiem występuje sam zainteresowany, świadczeniobiorca
2) jego wniosek zastąpić może zgoda sądu.....
3) mieliśmy ostatnio taką sprawę, na rozprawie w innej jeszcze sprawie Pani sędzia po konsultacjach z całym wydziałem sądu rodzinnego wyjaśniła, ze wniosek może złożyć także ośrodek, gdy osoba nieświadoma, nie mogąca podejmować decyzji. Czyli procedura tak jak umieszczenie w dps