żona i konkubina w składzie rodziny?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
vasaria
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: żona i konkubina w składzie rodziny?

Post autor: vasaria »

ja miałam taką sytuację. pani miałam zasądzone alimenty od męża i od konkubenta/kochanka. do składu rodziny wpisała siebie, dzieci (męża i kochanka) i męża. do tego męża dochody + alimenty od kochanka. koniec. inaczej wniosku nie przyjmę. jak miałabym pisać uzasadnienie decyzji ? od kiedy to mamy poligamię ?
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

Młodypracownik pisze:Mamy taki przypadek: mężatka ma dziecko z innym facetem, ustalenie ojcostwa było we wrześnio 2017, bo wcześniej w akcie urodzenia dziecka figurował mąż. Kobitka nie jest z mężem, a jest z konkubentem. Ja i koleżanka stoimy na stanowisku, że należy podać do składu ją, męża i dziecko, nie podawać konkubenta. Nasza kierowniczka mówi, żeby wpisać konkubenta... albo żeby to ten konkubent złożył wniosek na to dziecko (bo jest jego) i podał do składu siebie, dziecko i tę kobietę. Jak byście zrobili?
jesli wniosek zlozyc chce kobitka to nie ma zmiluj - tak ja ty z kolezanka myslicie :) ale wniosek moze zlozyc ojciec dziecka jesli je wychowuje (a piszesz,ze tak) i to juz zmieni sklad rodziny, bo on do swojej rodziny na potrzeby swiadczen zalicza sieie, swoje dziecko, ktore utrzymuje i wychowuje i jesli robi to wspolnie z matka swojego dziecka to wpisuje i ja, i to ze ona jest mezatka nie ma znaczenia, bo w tym wniosku jest rodzicem dziecka a nie wnioskodwca i jej stan cywilny nie ma znaczenia - znaczenie maja jej dochody :)
Młodypracownik
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
Kontakt:

Post autor: Młodypracownik »

To jest jeszcze lepiej, bo kobitka złożyła wniosek i ma już decyzję, ale kierowniczka się obudziła, że to nie powinno tak być i wniosek powinien złożyć facet. Tyle tylko, że on był u nas i mówił, żeby go nie mieszać w żadne wnioski, więc nie będzie raczej skłonny brać tego na siebie. :D
ODPOWIEDZ