ZP-zmiana opiekuna prawnego co dalej? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 12 maja 2017, 10:45

ewalu pisze:
~o~ pisze:Ja w takich przypadkach uchylam decyzję na podst.art.32 ust.1- nastąpiła zmiana w sytuacji rodzinnej.
Albo z KPA na wniosek opiekuna prawnego
pewnie można i tak ... ja nie zmieniam, wpinam do teczki zaświadczenie i ewentualnie zmieniam nr konta na wniosek nowego opiekuna :D
ewalu - ale w tym konkretnym przypadku zmienia sie organ wlasciwy do wyplaty zasilku :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2017, 11:08

kb pisze:
ewalu pisze:
~o~ pisze:Ja w takich przypadkach uchylam decyzję na podst.art.32 ust.1- nastąpiła zmiana w sytuacji rodzinnej.
Albo z KPA na wniosek opiekuna prawnego
pewnie można i tak ... ja nie zmieniam, wpinam do teczki zaświadczenie i ewentualnie zmieniam nr konta na wniosek nowego opiekuna :D
ewalu - ale w tym konkretnym przypadku zmienia sie organ wlasciwy do wyplaty zasilku :)
ale to ja i o tym pisałam wcześniej :D
Napisano: 12 maja 2017, 7:58
zasiłek pielęgnacyjny jest świadczeniem osoby niepełnosprawnej i na nią winna być wystawiona decyzja .. jeżeli nie zmienia się adres zamieszkania, nr konta osoby niepełnosprawnej to nic nie robisz
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2017, 11:18

uwazasz,ze organem wlasciwym do wyplaty jest organ miejsca zamieszkania osoby uprawnionej do ZP ? :) ze niby tylko jesli wniosek sklada opiekun prawny to tylko wtedy oragnem jest organ miejsca zamieszkania opiekuna ..a jak juz tylko zmienia sie opiekun to wlasciwosc sie nie zmienia ? i nawet jak wczesniejszy opiekun zlozyl w swojej gminie to ta gmina ma dalej wyplacac,choc nastepny opiekun jest z innej ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2017, 14:54

No ok wiec dobrzy ludzie...co mi radzicie? Dectyzja jest zaadresowana do "starego" opiekuna prawnego w orzeczeniu jest napisane ze ZP przyznano osobie niepełnosprawnej.
Mam uchylic na wniosek starego czy nowego opiekuna? I czy w ogóle uchylić?
julk@@@
Referent
Od: 03 kwie 2017, 11:37
Zajmuję się: sr

Napisano: 12 maja 2017, 15:29

wiesz co, ja chyba skontaktowalabym sie z tym nowym opiekunem jesli to mozliwe i wytlumaczyla mu,ze on powinien w swoim miejscu zamieszkania zlozyc nowy wniosek na zp dla swojej podopiecznej i poprosiila go o wyrazenie zgody na uchylenie decyzji na zp u ciebie (albo ewentualnie przekazanie sprawy wedlug wlasciwosci ) ... a tak w ogole to ten nowy opiekun przyniosl to zaswiadczenie z sadu czy jak do ciebie trafilo ?
oprocz art. 23 ust. 1 i 2 naszej ustawy jest jeszcze art. 27 kodeksu cywilego,ktory mowi o tym,ze miejscem zamieszkania osoby pod opieka jest miejsce zamieszkania opiekuna - jekbys nie dosc jasno umiala tlumaczyc naszymi pzrepisami to,ze do wyplaty ZP wlasciwym jest organ wlasciwy ze wzgledu na miejsce zamieszkania opiekuna ;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 maja 2017, 12:33

dostałam pismo z dps gdzie mieszka ta podopieczna. w pismie poproszono o naniesienie zmian na liście wypłat w zwiazku ze zmiana opiekuna prawnego + info z sadu o zmianie ale bez przyżeczenia złożonego przez nowego opiekuna
julk@@@
Referent
Od: 03 kwie 2017, 11:37
Zajmuję się: sr

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x