zus

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
ren
Starszy referent
Zajmuję się:

zus

Post autor: ren »

czy OPS może składać wniosek do ZUS o zwolnienie obowiązku składek zus
zojka1
Stażysta
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Re: zus

Post autor: zojka1 »

Nikt chyba dokładnie nie wie. Na pewno OPSy składają, można zadzwonić na infolinie zapytać, w większości informują tam, że jak najbardziej. Też takie info otrzymałam. Wnioski złożyłam bo tak też uzgodniła kierownik ze skarbnik. Ale czy ktoś ma na piśmie info z Zus, że są podstawy do zwolnienia ze składek?
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Re: zus

Post autor: mgops7 »

zwolnienie-ze-skladek-zus-207283497-10#p207716457
na infolinii udzielają rożnych informacji; koleżanka dzwoniła, to jej powiedzieli że może złożyć wniosek, ale jeśli nie poniosła strat, to nie bardzo się kwalifikuje; jeśli ja otrzymałam z gminy dotacje w normalnej wysokości to jakie mam podstawy do tego, żeby tych składek nie zapłacić; poza tym na stronie zus jest wyraźnie mowa o fimach,osobach prowadzących działalność i płatniku w rozumieniu spółdzielni socjalnej..
"Jakie wsparcie można otrzymać w ZUS?
Zwolnienie ze składek za marzec, kwiecień i maj 2020 r. dla osób prowadzących działalność, firm zgłaszających do ubezpieczeń społecznych mniej niż 50 osób, spółdzielni socjalnych i duchownych".
ODPOWIEDZ