ZUS zwolnienie - pułapka. Ubezpieczony a pracownik. Art.31 zo
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
ZUS zwolnienie - pułapka. Ubezpieczony a pracownik. Art.31 zo
Czy jednostka budżetowa może ubiegać się o zwolnienie z ZUS w ramach tarczy antykryzysowej? - TAK
Czy "płatnik" to tylko pracodawca? - NIE
Czy "ubezpieczony" to tylko pracownik? - NIE
Jak nie wpaść w pułapkę limitu ubezpieczonych?
Czy płatnikiem może być tylko jednostka budżetowa? - NIE
Zapraszam na webinarium: Zwolnienie w ZUS w samorządzie
Link do webinarium: https://youtu.be/7a6I7YkrjYM
Czy "płatnik" to tylko pracodawca? - NIE
Czy "ubezpieczony" to tylko pracownik? - NIE
Jak nie wpaść w pułapkę limitu ubezpieczonych?
Czy płatnikiem może być tylko jednostka budżetowa? - NIE
Zapraszam na webinarium: Zwolnienie w ZUS w samorządzie
Link do webinarium: https://youtu.be/7a6I7YkrjYM
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Re: ZUS zwolnienie - pułapka. Ubezpieczony a pracownik. Art.31 zo
czyli liczymy tych podopiecznych i czy za podopiecznych tez możemy wnioskować o zwolnienie z zusu. To inny zakres deklaracji niż dla pracowników i generalnie dostajemy na te składki dotację z budżetu państwa. Ja nie wiem co o tych zwolnieniach myśleć bo jako jednostka nie odczułam na razie skutków pandemii a skarbnik każe nam składać wniosek. Za marzec i kwiecień zapłaciłam składki więc jeśli już to złożyć mogę za maj?
-
- Referent
- Zajmuję się: ksiegowość
- Kontakt:
TO w koncu liczymy tych świadczeniobiorców
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Moim zdaniem liczymy. Wcześniej myślałam, że nas to nie dotyczy, ale wygląda na to, że jednostki budżetowe i jst też mają możliwość zwolnienia, tyle że raczej w wysokości 50% należności. Poniżej link do strony ZUS-u:
https://www.zus.pl/baza-wiedzy/biezace- ... r_/2551396
Kogo dotyczy?
1. Zwolnienie z opłacenia 100% należności za dany miesiąc dotyczy:
-osób wykonujących przed 1 kwietnia 2020 r. pozarolniczą działalność (w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniach społecznych [1) i opłacających składki wyłącznie na własne ubezpieczenia, - czyli nie ops
-płatników składek, którzy prowadzili działalność:
*przed dniem 1 lutego 2020 r. i na dzień 29 lutego 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 10 ubezpieczonych,
*w okresie od 1 lutego do 29 lutego i na dzień 31 marca 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 10 ubezpieczonych,
*w okresie od 1 marca do 31 marca i na dzień 30 kwietnia 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 10 ubezpieczonych.
- czyli raczej nie ops
- spółdzielni socjalnych zgłoszonych przed dniem 1 kwietnia 2020 r. jako płatnik składek w ZUS (bez względu na liczbę zatrudnianych osób),- czyli nie ops
- duchownych - czyli nie ops.
2. Zwolnienie z opłacenia 50 % należności za dany miesiąc dotyczy:
*przed dniem 1 lutego 2020 r. i na dzień 29 lutego 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 50 ubezpieczonych,
*w okresie od 1 lutego do 29 lutego i na dzień 31 marca 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 50 ubezpieczonych,
*w okresie od 1 marca do 31 marca i na dzień 30 kwietnia 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 50 ubezpieczonych. - CZYLI MOŻE BYĆ OPS
Jeśli chodzi o ubezpieczonych, to liczyłabym świadczeniobiorców, bo mowa jest o ubezpieczeniach społecznych, a więc w tym emerytalno-rentowych.
https://www.zus.pl/baza-wiedzy/biezace- ... r_/2551396
Kogo dotyczy?
1. Zwolnienie z opłacenia 100% należności za dany miesiąc dotyczy:
-osób wykonujących przed 1 kwietnia 2020 r. pozarolniczą działalność (w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniach społecznych [1) i opłacających składki wyłącznie na własne ubezpieczenia, - czyli nie ops
*przed dniem 1 lutego 2020 r. i na dzień 29 lutego 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 10 ubezpieczonych,
*w okresie od 1 lutego do 29 lutego i na dzień 31 marca 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 10 ubezpieczonych,
*w okresie od 1 marca do 31 marca i na dzień 30 kwietnia 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 10 ubezpieczonych.
- czyli raczej nie ops
- spółdzielni socjalnych zgłoszonych przed dniem 1 kwietnia 2020 r. jako płatnik składek w ZUS (bez względu na liczbę zatrudnianych osób),- czyli nie ops
- duchownych - czyli nie ops.
2. Zwolnienie z opłacenia 50 % należności za dany miesiąc dotyczy:
*przed dniem 1 lutego 2020 r. i na dzień 29 lutego 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 50 ubezpieczonych,
*w okresie od 1 lutego do 29 lutego i na dzień 31 marca 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 50 ubezpieczonych,
*w okresie od 1 marca do 31 marca i na dzień 30 kwietnia 2020 r. zgłosili do ubezpieczeń mniej niż 50 ubezpieczonych. - CZYLI MOŻE BYĆ OPS
Jeśli chodzi o ubezpieczonych, to liczyłabym świadczeniobiorców, bo mowa jest o ubezpieczeniach społecznych, a więc w tym emerytalno-rentowych.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Uważam, że w OPS podopiecznych zgłoszonych do ubezpieczeń społecznych należy policzyć. Jednak nie daje mi spokoju myśl, że otrzymuję dotację na składki podopiecznych, jak również części pracowników. Co sądzicie?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nie wiem, czy Pan Wojdowski zauważył, że sam sobie zaprzecza w tym webinarium. A ci co nieopłacą składek, bo liczą na ich zwolnienie, będą musieli się liczyć z DFP.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2020, 12:39 przez TWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Jak dla mnie będziemy po prostu zwracać dotacje. Nigdzie nie napisali, że to zwolnienie jest podyktowane stratami ekonomicznymi, nieotrzymaniem dotacji w terminie itp. Dostaliśmy możliwość to korzystamy, i już. Ja zawnioskuję o to zwolnienie chociażby ze względu na ryzyko naruszenia dyscypliny finansów publicznych. Mam tylko zagadkę jak to mam zaksięgować, ale coś wymyślimy, prawda?:)
-
- Stażysta
- Kontakt:
A jak macie opłacone składki? Za marzec złożony wniosek RDS-P, za kwiecień zapłacone 50% z DRA pracowników i 50% z DRA świadczeniobiorców?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
USTAWA
z dnia 13 października 1998 r.
o systemie ubezpieczeń społecznych
Art. 4. [Definicje]
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
2) płatnik składek:
...i tu namawiam do lektury ustawy
z dnia 13 października 1998 r.
o systemie ubezpieczeń społecznych
Art. 4. [Definicje]
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
2) płatnik składek:
...i tu namawiam do lektury ustawy
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Zojka1: masz już decyzję albo informację od ZUS, że Ci uwzględnili zwolnienie? Ja będę płacić 100% póki nie będę miała potwierdzenia, że mogę mniej. Będę się później starać o zwrot/przeksięgowanie nadpłaty - nie wiem czy nie robię na wyrost, ale nie mam na tyle doświadczenia życiowego:)))
Oprócz ZUS zwolnienie - pułapka. Ubezpieczony a pracownik. Art.31 zo - Księgowość przeczytaj również:
Księgowania list świadczeń i zasiłków
wydatki na działania wobec dłużników - rozdział
Czy zapłaciliście składki za IV (tarcza antykryzysowa)?
faktura za 2019 rok
Zmniejszenie dotacji na 85219 par 2030
Darowizna maseczek - jak księgować
Wpłata za tytuł wykonawczy
termin sprawozdań za kwiecień
75 plus
To już chyba jest przegięcie!!!!
ZUS zwolnienie kogo wliczacie
zus
Program Asystent Osobisty Osoby niepełnosprawnej
Publikacja sprawozdań
Kwarantanna ważny temat