zus od nienależnie pobranych świadczeń - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 20 sty 2016, 16:45

Mam wielki problem chyba "umoczyłam" błagam pomocy!
Zawsze uważałam że składki zus (społeczne i zdrowotne od świadczenia) nie podlegają zwrotowi .
Ale dziś usłyszałam że powinnam jednak to co nadpłacone ze składek w związku ze zwrotem potrącić sobie z wpłat bieżących do zus.
Jeśli chciałabym zrobić takie korekty za np.rok ubiegły jak to zrobić czy wtedy też DRA z numerem 52 robić za dany miesiąc i Inne raporty dot.osoby która nienależnie pobrałam świadczenie??? Błagam napsizcie jak Wy to robicie a ja jakoś sobie to wyprowadzę.Pozdrawiam
alinas

Napisano: 21 sty 2016, 9:31

Nie martw się to wcale nie jest skomplikowane tylko czasochłonne. Zrób zestawy korygujące z numerem 52 (lub kolejnym ) i jeżeli wyrejestrowałaś daną osobę np. od kwietnia to ją usuń z zestawu. Wyjdzie Ci inna składka w DRA .Ja praktykuje tak ,że nie pomniejszam sobie wpłaty do ZUS tylko piszę pismo o zwrot nadpłaty w związku ze złożeniem korekt. Nasz ZUS oddaje kasę. Kiedyś potrąciłam sobie sama z ostatniej deklaracji i zrobiło się trochę zamieszania. Nasz opiekun w ZUSie poradził, że jak na razie jest czytelniej przy wersji kiedy to ZUS sam zwraca nadpłatę.
AKM

Napisano: 21 sty 2016, 10:19

Ja też nie pomniejszałam składek od nienależnie pobranych świadczeń.
ewal

Napisano: 21 sty 2016, 14:26

AKM pisze:Nie martw się to wcale nie jest skomplikowane tylko czasochłonne. Zrób zestawy korygujące z numerem 52 (lub kolejnym ) i jeżeli wyrejestrowałaś daną osobę np. od kwietnia to ją usuń z zestawu. Wyjdzie Ci inna składka w DRA .Ja praktykuje tak ,że nie pomniejszam sobie wpłaty do ZUS tylko piszę pismo o zwrot nadpłaty w związku ze złożeniem korekt. Nasz ZUS oddaje kasę. Kiedyś potrąciłam sobie sama z ostatniej deklaracji i zrobiło się trochę zamieszania. Nasz opiekun w ZUSie poradził, że jak na razie jest czytelniej przy wersji kiedy to ZUS sam zwraca nadpłatę.
Dziękuję teraz już wiem jak zrobić.
Wiesz muszę wrócić wstecz bo było kilka nienależnie pobranych świadczeń z ubezp. w latach ubiegłych.
Tak sobie wymyśliłam że jak zrobię korektę to nawet podczas kontroli kiedyś uwzględnią mi -lepiej późno niż wcale:))Pozdrawiam serdecznie
alinaS

Napisano: 21 sty 2016, 14:32

AKM mam jeszcze pytanie do Ciebie .
Kiedy ZUS zwrócił Ci nadpłacone składki jak wtedy zaksięgowałaś (jako zwrot na minusie składki np.zdrowotne lub zus w roku bieżącym pomniejszenie kosztów) czy jako dochód i odprowadzenie do b.państwa? Przepraszam że tak męczę ale chcę to zrobić dobrze ;)))j
alinaS

Napisano: 21 sty 2016, 15:14

Oddawałam przez konto np. 85213 § 0970 lub 85212§ 0970 i pociągnę dalej - nie wykazywałam w sprawozdaniach jako dochód .U nas zwroty świadczeń też nie są wykazywane jako dochody , więc zwroty składek również nie. Sporządzam miesięczną informację pisemną do mojego UG jakie kwoty im przekazałam . Nie chcą tego w RB 27S . Cóż zrobić. Jednak jeżeli wykazujesz u siebie zwroty świadczeń rodzinnych w RB 27S to analogicznie powinny być wykazywane zwroty z rozliczenia z ZUSem . Na zwrot z ZUS czekałam około miesiąca
AKM

Napisano: 22 sty 2016, 7:18

AKM pisze:Oddawałam przez konto np. 85213 § 0970 lub 85212§ 0970 i pociągnę dalej - nie wykazywałam w sprawozdaniach jako dochód .U nas zwroty świadczeń też nie są wykazywane jako dochody , więc zwroty składek również nie. Sporządzam miesięczną informację pisemną do mojego UG jakie kwoty im przekazałam . Nie chcą tego w RB 27S . Cóż zrobić. Jednak jeżeli wykazujesz u siebie zwroty świadczeń rodzinnych w RB 27S to analogicznie powinny być wykazywane zwroty z rozliczenia z ZUSem . Na zwrot z ZUS czekałam około miesiąca
Ja robię Rb27S ze zwrotów świadczeń zatem zrobię z rozdziałem 85213 i 85212 ze składki parag również 0970.
Wiesz mam jeszcze jeden problem chciałabym się doradzić czy dobrze myślę,
Mam propozycję jeśli byłabyś tak uprzejma odezwać się na mój adres [email protected] tam łatwiej byłoby mi wyjaśnić gdzie jest problem .
Pozdrawiam serdecznie życzę miłego dnia.
Teraz wyruszam w drogę mam ważną sprawę rodzinną ale jak wrócę zerknę na net .
alinaS

Napisano: 25 sty 2016, 10:02

Chodzi głównie o składki zdrowotne? Do tej pory nie koryguję ZUS od nienależnie pobranych świadczeń. Czy coś się zmieniło????????

Proszę o odpowiedź.
dodo

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x