Witam
Pan od wielu lat pobiera zasiłek stały. 27 marca otrzymaliśmy wniosek z ZUS z informacją że od 7.06.2022r. ZUS ustalił uprawnienia do renty z tytulu niezdolności do pracy i prośbę o wskazanie za jaki okres i na jaka kwotę w tym czasie nasz pan C pobierał zasiłek stały.
Odpisaliśmy na pismo, na początku kwietnia wszczęłam postępowanie wysysam panu X + wniosek o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego (gdyż przebywa w zamkniętym ośrodku).
4 kwietnia otrzymaliśmy z ZUS pismo że przystąpili do potrąceń z tytułu zasiłków stałych, w dniu 5.04. 2024r. otrzymaliśmy przelew.
Nadal oczekuje na wywiad, a gdy wpłynie wywiad uchylam decyzje od dnia 7.06.22r., czy tak?
I dopiero wtedy księgowa, gdy jej przekażę decyzje uchylająca może zrobić zwrot do budżetu państwa?
(wiem ze będzie uchylająca bo nieoficjalnie wiem ze to wysoka renta)
ZUS zwrócił wypłacony stały przed czasem
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
Re: ZUS zwrócił wypłacony stały przed czasem
Datą uchylenia decyzji jest data jej wydania, nie uchyla się wstecz.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
No tak, decyzja z dniem dzisiejszym a w sentencji jak to ująć? Bedę musiała zarejestrować zwrot (jeszcze nie wiem jak), jak to zrobić z glłową?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pomoc społeczna
- Kontakt:
W sentencji piszesz ze uchylasz decyzje taka a taka (pierwotną) z dnia ... a w uzasadnieniu opisujesz sprawę i piszesz że nadpłacony zasiłek stały za okres .... w kwocie takiej a takiej pieniądze zwrócił ZUS. Ja bym tak zrobiła
Oprócz ZUS zwrócił wypłacony stały przed czasem - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
zmiana decyzji
Osoba bezdomna - zasiłek celowy
Zasiłek stały- renta rolnicza
Opłata za DPS bez wywiadu - umowa
przyznanie zasiłku stałego od kiedy po wydaniu nowego orzeczenia???
CIS Ubezpieczenie
Prośba o wypełnienie anonimowej ankiety dotyczącej rodzin otrzymujących wsparcie
sprawozdanie w CAS
STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
Zmiana wysokości zasiłku stałego
asystent osobisty osoby niepełnosprawnej
zmiana decyzji
brak opieki, rodzice w świecie
wywiad środowiskowy na usługi opiekuńcze
wywiad środowiskowy
archiwum zasiłek stały