zwiększony próg dochodowy na 528 zł na osobę

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
TomTom
Praktykant
Zajmuję się: KDR, Dodatki mieszkaniowe, Stypendia
Kontakt:

Re: zwiększony próg dochodowy na 528 zł na osobę

Post autor: TomTom »

W ustawie masz widełki , w regulaminie powinno być to uściślone ( progi dochodowe), to są takie "graniczne" kwoty stypendium których nie możesz przekroczyć.

Te kwoty ustalasz samodzielnie, mając na uwadze żeby nie przekroczyć ustawowych widełek oraz tego co jest zapisane w Regulaminie.

Przykładowo:
-wiesz jaki masz budżet na stypendia, niech to będzie 50 tys. zł.,
-wiesz ile stypendiów zostało przyznanych ( np. 100 ),
-wiesz też do których progów dochodowych się kwalifikują poszczególni stypendyści ( u mnie jest tak że czym niższy próg to możliwość przyznania większej kwoty stypendium ).

Mając te dane , tak bilansujesz budżet aby go w grudniu wydać w całości, dlatego te kwoty stypendium wychodzą takie a nie inne (np. 357,49 zł na dziecko w progu dochodowym np. do 150 zł, 401,43 w progu dochodowy np. do 250 zł ... itd <- progi zależne od tego co jest w regulaminie).

Ja to wyliczam tak aby zwrot do budżetu państwa był jak najmniejszy (np. 70 groszy), a resztę oczywiście jest wypłacane w ramach stypendium. Stworzyłem sobie pisemko, w którym zawarta jest informacja o stawkach stypendium na dany okres, podpisuje to dyrektor,... i w zasadzie tyle.
mag027
Referent
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR
Kontakt:

Post autor: mag027 »

Dzięki.

To, jakie są minim. i max kwoty stypendium to wiem, bo o tym mówi ustawa. Chodziło mi o sam fakt ustalania tych przedziałów dochodowych. Zastanawiało mnie to, że jedynie w Uchwale Rady Miasta z 2014 r. są te widełki ustalone a potem cichosza. Czyli widocznie moja poprzedniczka w tamtym roku sama to sobie ustalała.
bern
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: bern »

@TomTom a w decyzjach podajesz kwoty przyznanego stypendium? jeśli tak to w jaki sposob szacujesz te kwotę już w sierpniu nie znając liczby stypendystów?
ODPOWIEDZ