zwrot - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 sie 2015, 8:33

rodzina ma umowę do 14 sierpnia czy wypłacić im całość czy dzieli się dodatek a jak???? dalszej umowy nie dostanie.
asia12345

Napisano: 06 sie 2015, 10:10

czy naprawdę nikt nie wie jak to mam rozwiązać....................
asia1234

Napisano: 06 sie 2015, 10:21

jeśli dalej mieszka to nic nie rób ... samo sie rozwiąże ......
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2015, 21:16

Jak to — nic nie rób? Otóż moim zdaniem należy wypłacić za sierpień, zaś kolejne raty zawiesić, czekając na wiadomość od wnioskodawcy o ewentualnej nowej umowie lub przedłużeniu obecnej lub od zarządcy o wygaśnięciu tytułu prawnego.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 8:00

jeśli umowa się skończyła a delikwent mieszka sobie dalej w najlepsze to oczywiście kontynuujemy wypłacanie dodatku. Jeśli zaś się wyprowadzi to oczywiście dodatek jest wygaszany (ale go nie dzielimy na części) a czemu a no bo zmiany w trakcie trwania nie wpływają na dodatek. Przykład były 2 osoby mieszkały sobie za górami za lasami w mieszkanku o pow. 45,8 m i miały sobie szczęśliwie dodatek. Pewnego razu jedna osoba (nie wnioskodawca) w trakcie trwania dodatku wyszła z mieszkanka i zjadł ją wilk..... i co wtedy robicie ?
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 20:41

W urzędzie - zajmujemy się sprawami, które do nas wpłynęły.
Takiej odpowiedzi spodziewało się małe ww?

Ale mnie elektryzuje inny aspekt.
małe ww pisze: jedna osoba (nie wnioskodawca) w trakcie trwania dodatku wyszła z mieszkanka i .....
Nie wiem dlaczego i w jakim celu małe ww różnicuje w ten sposób prawa i obowiązki.
Zanim cokolwiek zadziałacie rozważcie, czy w przedmiotowej sytuacji właścicielowi mieszkania (podobnie: wspólnocie, spółdzielni itd.)należy się teraz czynsz czy nie i dlaczego? :?:
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 23:02

protestuje PCW cytujesz mnie wyrwanego z kontekstu dodaj ŻE ZJADŁ JĄ WILK czyli na 45,8 m została jedna osoba której z powodu przekroczenia nie przysługuje dodatek ale my tego nie ruszamy pewnie się ze mną zgodzisz co ?
i w tym przypadku gdy wyszła umowa najmu ale lokator dalej mieszka i opłaca za dziupel również tego nie ruszasz ......... no chyba że wnioskodawca (adresat decyzji) zejdzie z tego świata lub opuści lokal wtedy decyzja staje się bezprzedmiotowa bowiem dodatek jest świadczeniem związanym z wnioskodawcą i lokalem ..... jak nie ma wnioskodawcy nie ma komu płacić a jak już nie ma lokalu to nie ma za co płacić (bynajmniej u nas takie honorują orzecznictwo)
prościej wyłuszczyć tematu nie umiem ......... dobra skocz po piwo to może jeszcze pogadamy ..... :lol:
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 10 sie 2015, 12:04

Jeszcze raz. Niestety, bez piwa.
małe ww pisze:nie wnioskodawca
małe ww pisze: chyba że wnioskodawca (adresat decyzji) ... opuści lokal wtedy decyzja staje się bezprzedmiotowa ..... jak nie ma wnioskodawcy nie ma komu płacić
Chodzi mi o to że ja nie widzę różnicy czy to wnioskodawca=adresat decyzji czy inna osoba z gospodarstwa domowego opuści lokal. Moim zdaniem sytuacja jest taka sama i nie następuje wygaśnięcie decyzji. Prawo w zasadzie nie umożliwia, jednocześnie raczej nikt nie umie poprawnie uzasadnić. Jeśli ktoś stwierdza wygaśniecie, to wbrew przepisom, jedynie na podstawie własnego przekonania.
To jest podobnie jak z dodatkiem pielęgnacyjnym — przepisy prawa nie przewidują pominięcia, jednak w praktyce przechodzi to, wiadomo w jaki sposób.

Nie czepiam się gospodarstw 1-osobowych, tam sytuacja jest oczywista.

Ponadto nie można mówić, że nie ma komu płacić. Płacimy z zasady zarządcy. Dodatki były pomyślane jako wsparcie zarządców, pokrzywdzonych nie z własnej winy.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x